Witam!
Jako drugi telefon posiadam Nokię N85, która jest moim towarzyszem podczas jazdy samochodem dzięki wielkiemu udogodnieniu jakim jest Transmiter FM. Telefonik nabyłem w opłakanym stanie a zostały mi części po poprzedniej N85 więc postanowiłem odrestaurować jej stan ale niestety, tylna klapka nie była oryginalna przez co zabrakło na niej anteny FM a więc wziąłem się do roboty i stworzyłem własną, która jeszcze mocniej nadaje sygnał do odbiornika.
Nie trzeba być tu geniuszem i posiadać specjalnych materiałów, w zupełności wystarczy nam ok. 30 CM kabelka (nawet z lampek choinkowych) oraz taśma samoprzylepna jednostronna (najlepiej szeroka).
Obieramy kabelek tak, aby zostały same druciki po czym rozkładamy go na tylnej klapce tj. pokazane jest na zdjęciu poniżej:
Wykładamy kabelek podobnie jak na zdjęciu a następnie naklejamy plasterek taśmy bezbarwnej, aby antenka nie latała pod klapką. Pamiętaj, aby nie zakryć w prawym, górnym rogu zakończenia, aby stykało do pinów łączących antenę FM układem nadajnika FM.
Ważne jest też żeby w górnym, prawym rogu (przy zakończeniu) nawinąć trochę więcej zwojów żeby dobrze dociskały się razem z Pinami.
Po wszystkim zamykamy lekko klapkę i patrzymy czy nasze punkciki pokrywają się z Pinami.
U mnie efekt jest naprawdę zaskakujący, sygnał jest mocniejszy - wiem... wygląda to byle jak ale naprawdę zwiększa moc nadawania.
Pozdrawiam