Witam.
Usługi Google Play to pakiet umożliwiający poprawne działanie aplikacji od Google'a na telefonie z systemem Android. Jednak w najnowszych wersjach pojawia się bug, który powoduje kosmiczny "battery drain" kiedy telefon spokojnie sobie leży z zablokowanym ekranem. U mnie wskaźnik zużycia baterii przez te usługi oscylował w granicach 65 - 75%.
Udało mi się chyba okiełznać ten problem na CM11, czyli na wersji 4.4.4. Nie wiem jak jest w innych wersjach, ale mi ta opcja pomogła.
Wchodzimy w Ustawienia, następnie wchodzimy w Prywatność, dalej w Ochrona Prywatności. Otwieramy małe menu, którego przycisk wyświetla się pod zegarkiem i zaznaczamy opcję Pokaż aplikacje wbudowane. Lista przeładuje się i zjeżdżamy na dół do wspomnianych wyżej Usług Google Play. Przytrzymujemy palec dłużej na owych usługach aż otworzy się menu szczegółowe.
W menu zmieniamy tylko dwa parametry:
Wybudzanie - ustawiamy na Niedozwolone.
Nie usypiaj - ustawiamy też na Niedozwolone.
Sytuacja powinna się ustabilizować. W ciągu 12 godzin opcja wybudzania była wyzwalana 115 razy, zaś opcja Nie usypiaj 168! To właśnie tknęło mnie żeby te opcje zablokować. Na razie jest elegancko.
Po zmianie parametrów uzyskałem takie coś: