Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Główna » Dyskusje o telefonach » Własne recenzje |
Previous topic | Next topic Page 1 of 2 [ 16 posts ] Go to page 1, 2 Next |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Nokia E51- recenzja |
---|
Nokia E51- recenzja | 29 Jun 2010, o 16:58 |
Mati91 - Redaktor 2312/361 11286
|
Dziś ''pod nóż'' idzie telefon fińskiego giganta, który wypuścił na rynek telefon biznesowy, jakim jest Nokia E51.
Całkiem niedawno stałem się posiadaczem multimedialnego modelu jakim jest N95-2. Byłem nim zachwycony (nadal N95 pod względem technicznym mi imponuje), ale słaba bateria, kiepski zasięg Wifi, slider i skrzypiąca obudowa sprawiły, że trzeba było przesiąść się na inny model. Jestem bardzo wymagającym użytkownikiem, dlatego potrzebowałem czegoś bardzo wygodnego- przede wszystkim dobra klawiatura, szybki Internet i dobra jakość wykonania. Myślałem nad kilkoma modelami: N82, N78, E66, ale przy pierwszym przypadku nie podobał mi się wygląd, przy drugim zaś mało popularny, E66 bardzo dobry telefon, ale slider; E71 za droga na mój ograniczony jak na razie budżet. Po kilku wizytach w komisach komórkowych, które są w moim mieście zdecydowałem się na zakup owej E51. Teraz po 5 dniach użytkowania, postanowiłem napisać o e pięćdziesiątce jedynce test. Pudło W eleganckim pudełku znalazłem: - Nokia E51 w kolorze czarno-srebrnym, - bateria litowo-jonowa 1050mAh, - zestaw słuchawkowy Nokia, - kabel USB, - karta MicroSD 1GB, - szmatka do czyszczenia telefonu (rewelka ) - papiery, płyta Nokia E51 Wygląd Wygląd telefonów serii E, a także ich wykonanie to według mnie wysoki priorytet firmy Nokia. Nokia E51 ma wymiary 114x46x12mm i waży 100g. Telefon wykonany jest z nierdzewnej stali i tworzywa sztucznego jakim jest plastik. Z przodu telefonu widnieje głośnik do rozmów, poniżej znajduje się wyświetlacz i klawiatura alfanumeryczna. Z tyły telefonu widzimy głośnik i oko aparatu. Po bokach telefonu mamy przycisk włączający dyktafon, a po drugiej stronie klawisz regulacji głośności. Na górze telefonu mamy guzik on/off. Wszystkie 3 przyciski wykonane są z badziewnych gumek, ażeby dany klawisz wcisnąć trzeba użyć paznokcia i wykazać się precyzją. U dołu telefonu mamy wejście na kabel USB, ładowarkę i zestaw słuchawkowy 2,5mm. Telefon w moim przekonaniu jest bardzo elegancki, a sama obudowa nie trzeszczy i nie skrzypi. Smartphone leży bardzo pewnie w dłoni i prezentuje się naprawdę rewelacyjnie. Klawiatura Rzadko piszę o klawiaturach w kontekście wyszczególnienia nagłówku w moich recenzjach, ale E51 zasługuje, żeby co nieco o niej napisać. Klawisze funkcyjne są kapitalnym wynalazkiem Nokii. Przyciski te położone są wokół klawisza funkcyjnego. Do każdego klawisza możemy wybrać dowolne skierowanie. W moim przypadku jest to: - menu, - kalendarz, a po dłuższym przytrzymaniu nowe spotkanie, - książka telefoniczna- po dłuższym przytrzymaniu nowy kontakt, - wiadomości sms, Oczywiście mamy 2 klawisze szybkiego wyboru, zieloną i czerwoną słuchawkę,i bardzo dobrze umiejscowiony klawisz C. Sama klawiatura alfanumeryczna jest bardzo wygodna. Smsy i mailowanie to czysta przyjemność. Nokia swoim modelu zastosowała także szybkie włączenie/wyłączenie Bluetooth, po przytrzymaniu gwiazdki (*) Klawiatura to ogromny plus biznesowej E51. Wyświetlacz Ekran, który znajduje się w E51nie jest za duży, bo ma tylko 2cale, ale jest on proporcjonalny do całej obudowy. Jego rozdzielczość wynosi 240x320 pixeli. Ilość kolorów jaką potrafi pokazać to 16mln. Wyświetlacz jest bardzo czytelny, nawet w słońcu. Telefon posiada dodatkowo czujnik światła, dzięki któremu podświetlanie ekranu- a raczej jego jasność zależy od światła, w którym telefon się znajduje. Aparat fotograficzny i muzyka w telefonie biznesowym Kupując E51 nie spodziewałem się, że multimedia telefonu będą stały na wysokim poziomie- jak na model biznesowy. Aparat zastosowany w biznes klasie cechuje się 2mpix matrycą z 4x zoomem i maksymalną rozdzielczością 1600x1200. Zdjęcia wykonane w dobrym oświetleniu jak na tak słaby aparat są nawet dobre. O zdjęciach w gorszych warunkach oświetleniowych nie ma co pisać, bo bez lampy błyskowej telefon sobie nie radzi. Odtwarzacz muzyki to kolejne miłe zaskoczenie. Mp3 wydobywające się z głośnika jest dobrej jakości, podobnie na słuchawkach- oczywiście dokupiłem od razy przejściówkę 3,5mm, a korzystam ze słuchawek Creative. Symbian i menu Nokia E51 pracuje pod kontrolą Symbiana trzeciej generacji, wersji 9.2, FP1. Telefon jest bardzo szybki dzięki procesorowi AMR4 369Mhz. Nokia posiada także 80Mb Ramu, gdzie wolna jej pamięć to około 40-45Mb. W telefonie wgrany mam soft 400.34.011, po wyrobieniu certyfikatu wgrałem sobie najpotrzebniejsze programy: Screenshot, FreeFSWP, X-plore, Smart movie, emotikony sms, Nokia Image Exchange, GG Plus, Opera Mini. Telefon w ogóle nie muli i nie zawiesza się. Szybkość E51 jest to jej wielki atut. Menu telefonu jest przejrzyste Szukanie funkcje można znaleźć bardzo szybko dzięki aplikacji ''szukanie'' Biuro w E51 jest bogato wyposażone min. w notatki, dokumenty, dobrze rozbudowany kalendarz i kalkulator, a także aplikacje PDF i Quick Office . Oczywiście możemy na ekranie głównym włączyć tryb gotowości- jego funkcje można uporządkować wedle własnych potrzeb. Aplikacje, które posiadam na E51: 1. Zmieniona czcionka programem FontRouter: 2. JBak Taskman - najlepszy menedżer zadań na symbiana, 3. X-Plore - zaawansowany menedżer plików z wieloma opcjami, w tym dostęp do plików systemowych (po wyłączeniu zabezpieczeń), 4. RomPatcher+ - umożliwia korzystanie z wielu patchy oraz ich autostart wraz z systemem, 5. Nokia Photo Browser- przeglądarka zdjęć, 6. Opera Mini 5.1- przeglądarka Internetwa, 7. Gagu-gadu, 8. Smart Movie- odtwarzacz filmów Avi, 9. Mapy Google 10.Animated SMS- emotikony w wiadomościach sms, 11. My ringtone Mp3- program pozwala na wycinanie fragmentów piosenki, 12. PhoNetinfo- informacje o telefonie, np.Imei, szybkość procesora, ilość Ramu itp. 13. Aplikacja N-gage 2.0 wraz z grami: - One - Asphalt 4, - Brothers In Arms, -Resident Evil Degeneration, Z aplikacji to wszystko co posiadam na swojej E51. Patche - Allow Rename And Move Folders- patch umożliwia przenoszenie i zmienianie nazw programów i folderów, - MenuCircle: Vista Logo- Patch podmienia standardową ikonę uruchomionych aplikacji na logo Visty [img][img]http://images47.fotosik.pl/315/d1c98a854e6296ee.jpg[/img][/img] - C2Z - emulacja plików z dysku Z i dysku C. - Memory Card Indicator dla FP1- Patch pokazuje na pulpicie ikonę karty pamięci jeśli ta jest włożona do telefonu. - Open4All - odblokowanie dostępu do folderów systemowych. Szybkość telefonu, system Symbian i prostota menu to ogromna zaleta biznesowego smartphone'a. Internet i sieć bezprzewodowa Wisienka na torcie- tyle mogę napisać o funkcjach Internetowych prezentowanego modelu. Nokia posiada łącze HSDPA 3,6 Mbps!!! Strony www ładują się błyskawicznie, a ściąganie plików to czysta przyjemność. Podobnie jest z Wlan. E51 w całym domu i nawet na podwórzu ma zasięg Wlan! Sygnał zawsze stoi na maksymalnym poziomie! Podsumowanie Telefon biznesowy, hmm mimo, że jestem młody to z telefonu nawet pod względem multimedialnym jestem zadowolony i w skali od 1-10 oceniam go na 8. Denerwują mnie wspomniane wcześniej klawisze z gumek (regulacja głośności, on/off i dyktafon), a także bateria, która wytrzymuje 2 dni. Zaletami telefonu jest niewątpliwie obudowa, jakość wykonania, szybkość działania, Symbian i bardzo szybki Internet. Telefon jest godny polecenia! W razie jakichkolwiek pytań piszcie. Proszę też o opnie mojej ciężkiej pracy, spędziłem przy niej 2 godziny Jeżeli recenzja się podoba proszę o +++++++ Recenzja wraz ze zdjęciami jest tylko i wyłącznie mojego autorstwa. Tutaj inne recenzje mojego autorstwa- zapraszam do lektury |
Last edited by Mati91 on 11 Jan 2011, o 09:07, edited 2 times in total. |
Last post |
Re: Nokia E51- recenzja | 29 Jun 2010, o 17:16 |
pawelooss - Administrator 12083/1215 17485
|
Mati91 wrote: Wszystkie 3 przyciski wykonane są z badziewnych gumek, ażeby dany klawisz wcisnąć trzeba użyć paznokcia i wykazać się precyzją. To akurat najmniejsza niedogodność, po czasie one po prostu się przedziurawiają. [ Dodano: 29 cze 2010, o 17:16 ] Ale i tak ją kocham. |
Re: Nokia E51- recenzja | 29 Jun 2010, o 17:49 |
|
Zamówiłem u znajomego z serwisu plastikowe guziki do tego modelu. W piątek będą. Jak je wmontuje to wstawię zdjęcie
|
Re: Nokia E51- recenzja | 29 Jun 2010, o 20:41 |
michero - Sponsor 1524/67 3323
|
U mnie się nie przedziurawiły, a telefon mam prawie 2 lata:) może dlatego, że niezbyt często ich używam. Co do umiejscowienia klawisza C to na forum e51 były narzekania na to, ale to raczej kwestia przyzwyczajenia. No i menu super przejrzyste nie jest, bo czasami trzeba trochę pokopać żeby coś znaleźć. Ale wiadomo, funkcji jest sporo. A co do emotikon sms jako jeden z najpotrzebniejszych programów to lekka przesada;)
|
Re: Nokia E51- recenzja | 29 Jun 2010, o 22:12 |
nemo333 - Sponsor 9190/98 6525
|
michero wrote: No i menu super przejrzyste nie jest, bo czasami trzeba trochę pokopać żeby coś znaleźć główne menu możesz całkowicie przeorganizować przecież recenzji nie skomentuje bo jeszcze jej nie przeczytałem, jak znajdę chwilkę wolnego czasu to to zrobię |
Re: Nokia E51- recenzja | 30 Jun 2010, o 15:27 |
|
Mam menu tak poukladane, ze wszystkie funkcje latwo znalezc. W telefonie porzadek musi być )
|
Re: Nokia E51- recenzja | 30 Jun 2010, o 19:08 |
nemo333 - Sponsor 9190/98 6525
|
przeczytałem
Mati91 wrote: żeby co nieco o keyboard napisać. ja to bym napisał po polsku a nie po angielsku chcesz się pochwalić że znasz język? I tyle co znalazłem z błędów, recenzja jest świetna, nawet lepsza niż niektóre profesjonalne gazety robią |
Re: Nokia E51- recenzja | 1 Jul 2010, o 10:28 |
|
Jakiego modelu następną recenzje chcecie? (tylko Nokia i nie przesadzajcie z N900 i N97 bo tych nie miałem )
|
Re: Nokia E51- recenzja | 1 Jul 2010, o 11:20 |
davvid - Moderator 2689/124 4964
|
Mati91 wrote: Jakiego modelu następną recenzje chcecie? Chętnie poczytałbym o E55 |
Re: Nokia E51- recenzja | 1 Jul 2010, o 11:32 |
shaken - 60% 227/60 106
|
A ja chętnie poczytam o 3310
Też mam E51. Chciałem czarno-srebrną. Ale nigdzie takiej nie znalazłem. Kupiłem całą czarną. (W grę wchodziło kupno telefonu tylko w salonie/komisie. Nie w internecie) |
Re: Nokia E51- recenzja | 1 Jul 2010, o 11:36 |
adrian219 - HydePark Mod 3755/345 4123
|
Mati91, a jakich możesz zrobić?
Pozdrawiam adrian219 |
Re: Nokia E51- recenzja | 15 Jul 2010, o 10:07 |
|
następnym testowanym modelem będzie Nokia 6303
[ Dodano: 15 lip 2010, o 10:07 ] Aplikacje, które posiadam na E51: 1. Zmieniona czcionka programem FontRouter: 2. JBak Taskman - najlepszy menedżer zadań na symbiana, 3. X-Plore - zaawansowany menedżer plików z wieloma opcjami, w tym dostęp do plików systemowych (po wyłączeniu zabezpieczeń), 4. RomPatcher+ - umożliwia korzystanie z wielu patchy oraz ich autostart wraz z systemem, 5. Nokia Photo Browser- przeglądarka zdjęć, 6. Opera Mini 5.1- przeglądarka Internetwa, 7. Gagu-gadu, 8. Smart Movie- odtwarzacz filmów Avi, 9. Mapy Google 10.Animated SMS- emotikony w wiadomościach sms, 11. My ringtone Mp3- program pozwala na wycinanie fragmentów piosenki, 12. PhoNetinfo- informacje o telefonie, np.Imei, szybkość procesora, ilość Ramu itp. 13. Aplikacja N-gage 2.0 wraz z grami: - One - Asphalt 4, - Brothers In Arms, -Resident Evil Degeneration, Z aplikacji to wszystko co posiadam na swojej E51. Patche - Allow Rename And Move Folders- patch umożliwia przenoszenie i zmienianie nazw programów i folderów, - MenuCircle: Vista Logo- Patch podmienia standardową ikonę uruchomionych aplikacji na logo Visty [img][img]http://images47.fotosik.pl/315/d1c98a854e6296ee.jpg[/img][/img] - C2Z - emulacja plików z dysku Z i dysku C. - Memory Card Indicator dla FP1- Patch pokazuje na pulpicie ikonę karty pamięci jeśli ta jest włożona do telefonu. - Open4All - odblokowanie dostępu do folderów systemowych. Posiadam oczywiście masę motywów i tapet. Jestem bardzo zadowolony z małej, a tak wielkiej komórki jaką jest E51 |
Re: Nokia E51- recenzja | 15 Jul 2010, o 10:46 |
kosmita1993 - Friend 1317/140 3159
|
Mati91 wrote: Podobnie jest z Wlan. E51 w całym domu i nawet na podwórzu ma zasięg Wlan! Sygnał zawsze stoi na maksymalnym poziomie! No to akurat zależy od tego w jakiej odległości jesteś od nadajnika oraz czy po drodze nie ma jakichś przeszkód typu ściany, drzewa itd. To że Ty masz zasięg full nie oznacza że inni będą mieli... Poza tym recka supcio. Zaraz leci REP+ PS: Thx za reklamę mojego motywu. |
Re: Nokia E51- recenzja | 4 Nov 2010, o 16:47 |
michalfc - Sponsor 226/29 67
|
Jak dla mnie superrancki telefon ;p Bardzo wygonie na nim pisze sie smsy, jest szybki i wszystko ładnie mi chodzi. Jedynie mam problem z głośniczkiem od rozmów, ale na allegro juz zakupiony wiec wszystko bedzie chodzić I nie mam zamiaru zmieniać tego telefonu na żadnego innego, chcociaz większy wyświetlacz by się nadał
|
Re: Nokia E51- recenzja | 11 Jan 2011, o 09:11 |
|
Już w środę przerzucam się znów na model E51 Po używaniu Nokii 3110c, N82 znów skuszę się na E51,gdyż wg mnie to jeden z najlepszych telefonów komorkowych Wkrótce pochwalę się nowym modelem )
|
Top |
Write comments | Post new topic |
Go to page 1, 2 Next Page 1 of 2 [ 16 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 2 guests |
Board index » Strefa Główna » Dyskusje o telefonach » Własne recenzje |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)