[E52] Phoenix nie wykrywa telefonu

Wbudowane oprogramowanie, problemy z softem, flashowanie.

Post by kondziks » 6 Aug 2019, o 16:26

Cześć,
mam problem z Phoenixem - nie wykrywa telefonu (E52), nic się nie pokazuje na liście Connections:

Image

Natomiast w Windows oraz w Nokia PC Suite wykrywa bez problemu, poniżej zrzuty ekranu:

Image

Image

Próbowałem na włączonym oraz wyłączonym Nokia PC Suite. Kilkukrotnie odinstalowałem i instalowałem Nokia PC Suite, Nokia Connectivity Cable Driver, Phoenix. Próbowałem różnych kombinacji, niestety bezskutecznie.
Windows 7 64-bit, próbowałem na dwóch komputerach, taki sam efekt. Oczywiście wybieram na telefonie tryb PC Suite.

Proszę o pomoc, w czym może leżeć problem?
Pozdrawiam.
kondziks Male
0%
 
Offline
 
Telefon: Redmi 2S
Operator: Plus

Joined: 6 Mar 2018
Online: 3h 3m 49s
Posts: 5Topics: 1
Reputation point: 0
    Windows 7 Chrome

Post by adam111 » 27 kwi 2009, o 00:00

BoTs RoX! :D
adam111 Mężczyzna
Oddajcie mi cześć!
50%

Avatar użytkownika
 
Online
 
Telefon: Nokia 3110c
Soft: v. 05.50
Operator: -----

Joined: 30 mar 2009
Online:
Posts:    •  Topics:  
    Ubuntu  Firefox

Post by Navia » 6 Aug 2019, o 18:23

Jaka wersja Phoenix ? Może firewall blokuje ?
Nic nie wiem ale się wypowiem.
Philips Fisio -> Nokia 3310 -> 3510i -> 6100 -> 7200 -> 6230 ->6300 -> 6500 -> 6300 -> E51 -> E52 -> E72 -> E52 / E72 -> E72 -> E6-00 -> N8 -> E6-00 -> E7-00-> LG K10 2017
http://www.bez-kabli.pl/ Internet bez kabla
http://forum-laptopy.info.pl/ Problem z laptopem?
http://www.my-navia.pl Problem z nawigacją?
http://chomikuj.pl/G.o.o.g.l.e Chomik
Navia Male
Friend

User avatar
 
Offline
 
Telefon: LG K10 2017
Operator: T-Mobile

Joined: 24 Apr 2012
Online: 13d 6h 39m 30s
Posts: 843Topics: 35
Reputation point: 204
    Windows 10 Firefox

Post by pawelooss » 6 Aug 2019, o 22:30

A co potrzebujesz zrobić? Jeśli chcesz wgrywać soft, to zawsze możesz próbować w trybie Dead USB.
ImageImageImage

Kolekcja ➔ Apple iPhone 5s && BlackBerry Curve 9320 && Ericsson A2618s, A2628s && Götze & Jensen GFE36 && MaxCom MM432BB
&& HTC HD2 && Motorola RAZR V3, V2288 && Samsung Galaxy S && Siemens A52 && Sony Ericsson C902 && Sony Xperia E, Xperia Z3C
&& N♥kia 100, 1100, 1110, 1600, 1616, 3100, 3110c, 3210, 3310, 3410, 3510i, 5510, 5800XM, 6020, 6230i, 6300, 6303c, 6610i, 7360

&& N♥kia Lumia 730 Dual SIM, Lumia 800, E50, E51, E52, E7-00, N8-00, N900, N9-00, N95 8GB, N-Gage && OnePlus 5T && Tracer Ovo 1.2 :)
pawelooss Male
Pan i Władca!
Administrator

User avatar
 
Offline
 
Telefon: N♥kia E52 || One+ 5T || iPhone 5s
Soft: CFW 081.003 || Android 8.1 || iOS 10
Operator: Play
Age: 26
Location: Ruda Śląska

Joined: 27 Feb 2009
Online: 642d 16h 43m 39s
Posts: 11782Topics: 1119
Reputation point: 17266
    Windows 10 Firefox

Post by kondziks » 7 Aug 2019, o 10:09

Firewall wyłączony.
Phoenix wersja 2012.50.001.49220
Tak, chce wgrać soft.
W trybie DEAD USB również nie działa, zdaje się że również nie wykrywa telefonu:

Waiting for USB device...
ERROR: Failed to set phone to flashmode


The flashing failed. Do you want to retry the flashing?
HRESULT 0x8401f141 (-2080247487)
Flash: Boot rom was not detected after phone boot up. Unable to start flashing.
kondziks Male
0%
 
Offline
 
Telefon: Redmi 2S
Operator: Plus

Joined: 6 Mar 2018
Online: 3h 3m 49s
Posts: 5Topics: 1
Reputation point: 0
    Windows 7 Chrome

Post by Navia » 7 Aug 2019, o 14:47

Odinstaluj i zainstaluj ponownie Phoenix. Nie zmieniaj jego ustawień.
Nic nie wiem ale się wypowiem.
Philips Fisio -> Nokia 3310 -> 3510i -> 6100 -> 7200 -> 6230 ->6300 -> 6500 -> 6300 -> E51 -> E52 -> E72 -> E52 / E72 -> E72 -> E6-00 -> N8 -> E6-00 -> E7-00-> LG K10 2017
http://www.bez-kabli.pl/ Internet bez kabla
http://forum-laptopy.info.pl/ Problem z laptopem?
http://www.my-navia.pl Problem z nawigacją?
http://chomikuj.pl/G.o.o.g.l.e Chomik
Navia Male
Friend

User avatar
 
Offline
 
Telefon: LG K10 2017
Operator: T-Mobile

Joined: 24 Apr 2012
Online: 13d 6h 39m 30s
Posts: 843Topics: 35
Reputation point: 204
    Windows 10 Firefox

Post by kondziks » 7 Aug 2019, o 15:36

Nie pomogło przeinstalowanie Phoenixa. Nie zmieniam jego ustawień.
kondziks Male
0%
 
Offline
 
Telefon: Redmi 2S
Operator: Plus

Joined: 6 Mar 2018
Online: 3h 3m 49s
Posts: 5Topics: 1
Reputation point: 0
    Windows 7 Chrome

Post by pawelooss » 9 Aug 2019, o 02:00

Hmm... Sterowniki przeinstalowałeś. Uruchamiasz Finiksa przy wyłączonych programach Nokii (których ma nie być nawet gdzieś w tle w zasobniku). Próbujesz na Windowsie Siedem, a nie na najnowszej Dziesiątce. Podpinasz w różnych trybach. Zmieniłeś komputer i to samo. To mnie się już wyczerpuje katalog pomysłów, ponieważ pozostaje tylko: zmień kabel USB.
ImageImageImage

Kolekcja ➔ Apple iPhone 5s && BlackBerry Curve 9320 && Ericsson A2618s, A2628s && Götze & Jensen GFE36 && MaxCom MM432BB
&& HTC HD2 && Motorola RAZR V3, V2288 && Samsung Galaxy S && Siemens A52 && Sony Ericsson C902 && Sony Xperia E, Xperia Z3C
&& N♥kia 100, 1100, 1110, 1600, 1616, 3100, 3110c, 3210, 3310, 3410, 3510i, 5510, 5800XM, 6020, 6230i, 6300, 6303c, 6610i, 7360

&& N♥kia Lumia 730 Dual SIM, Lumia 800, E50, E51, E52, E7-00, N8-00, N900, N9-00, N95 8GB, N-Gage && OnePlus 5T && Tracer Ovo 1.2 :)
pawelooss Male
Pan i Władca!
Administrator

User avatar
 
Offline
 
Telefon: N♥kia E52 || One+ 5T || iPhone 5s
Soft: CFW 081.003 || Android 8.1 || iOS 10
Operator: Play
Age: 26
Location: Ruda Śląska

Joined: 27 Feb 2009
Online: 642d 16h 43m 39s
Posts: 11782Topics: 1119
Reputation point: 17266
    Windows 10 Firefox

Post by kondziks » 9 Aug 2019, o 10:30

Kabel USB też zmieniałem, zapomniałem wspomnieć :) Porty USB również.

Zastanawia mnie czy normalnym jest, że po kliknięciu na telefonie trybu PC Suite dalej wyświetla się w Mój Komputer ta ikona:

Image


oraz czy powinny być te wszystkie sterowniki:

Image
kondziks Male
0%
 
Offline
 
Telefon: Redmi 2S
Operator: Plus

Joined: 6 Mar 2018
Online: 3h 3m 49s
Posts: 5Topics: 1
Reputation point: 0
    Windows 7 Chrome

Post by nemo333 » 9 Aug 2019, o 20:09

Po pierwsze to masz jakiś problem systemowo-sprzętowy w swoim komputerze. Podejrzewam brak sterowników chipsetu, wyeliminuj go bo podstawą softowania telefonów jest brak jakichkolwiek problemów w komputerze które mogłby zaburzyć proces flashowania.
Po drugie masz Windows x64 który nie do końca lubi się z takimi kombinacjami. Najlepsze co możesz mieć do flashowania to komputer ze świeżym Windowsem 7 Ultimate 32 bit SP1, z zainstalowanymi wszystkimi sterownikami do sprzętu i posiadający tylko USB 2.0. Taka konfiguracja u mnie sprawdza się od wielu lat i nigdy nie miałem żadnych problemów. Jakiekolwiek flashowanie na USB 3.0 zawsze kończy się katastrofą i nie wolno tego robić.
Nie próbuj też stawiać systemu na wirtualnej maszynie itp. To nie działa i także powoduje spore problemy. System musi stać natywnie na dysku.
Nie wspomniałeś jaką wersję Phoenixa posiadasz i skąd ona pochodzi. Najbezpieczniejsza jest 2012.50, jest na forum zauploadowana bodajże przez Muska. Phoenix nie nadaje się też do przeinstalowywania. Najlepiej zainstalować go na świeżym systemie i nic nie ruszać.

Jeśli zastosujesz się do tych wskazówek to musi wszystko działać. Jeśli jednak będziesz dalej miał jakiś problem to znajdź mój poradnik o Infinity BEST, jeśli on także nie wykryje telefonu to prawdopodobnie jest problem w braku sterowników lub grubszy problem sprzętowy.
Image
nemo333 Male
fb.com/nemowaKK
Sponsor

User avatar
 
Offline
 
Telefon: BlackBerry Curve 9320
Operator: ----------

Joined: 26 Jun 2009
Online: 434d 23h 37m 30s
Posts: 8980Topics: 96
Reputation point: 6416
    Windows 10 Chrome

Post by kondziks » 12 Aug 2019, o 11:22

Sterowniki do chipsetu mam, ponownie teraz przeinstalowałem / zainstalowałem wszystkie możliwe.
O wersji Phoenixa pisałem, najnowsza z forum: 2012.50.001.49220

BEST wykrywa telefon od strzała.

Pewnie ciężko będzie tutaj wskazać jeszcze jakieś rozwiązanie, także dziękuję bardzo za dotychczasową chęć pomocy :) W razie gdybyście mieli jeszcze jednak jakiś pomysł proszę o wiadomość.
kondziks Male
0%
 
Offline
 
Telefon: Redmi 2S
Operator: Plus

Joined: 6 Mar 2018
Online: 3h 3m 49s
Posts: 5Topics: 1
Reputation point: 0
    Windows 7 Chrome

Post by nemo333 » 13 Aug 2019, o 16:27

kondziks wrote:BEST wykrywa telefon od strzała.
No to flashuj telefon BESTem ;)
Image
nemo333 Male
fb.com/nemowaKK
Sponsor

User avatar
 
Offline
 
Telefon: BlackBerry Curve 9320
Operator: ----------

Joined: 26 Jun 2009
Online: 434d 23h 37m 30s
Posts: 8980Topics: 96
Reputation point: 6416
    Windows 10 Chrome


Return to [S60] Firmware

 


  • Related topics
    Replies
    Views
    Last post

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest