![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Ogłoszenie |
---|
Board index » Hyde Park » Komputery » Software |
Previous topic | Next topic Page 2 of 3 [ 32 posts ] Go to page Previous 1, 2, 3 Next |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Windows 7 i XP - uszkodzony bootloader. |
---|
![]() |
26 Oct 2009, o 20:45 |
patryk-88 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Najlepiej posłużyć się programem EasyBCD 1.7.2.7. Ściągamy i instalujemy go na Windows XP i odpalamy. Może się zdarzyć, że pojawi się komunikat o potrzebie instalacji platformy Microsoft .NET Framework 2.0 - jeśli nie jest obecna w Twoim systemie ściągnij ją z Vortalu i zainstaluj - .NET Framework 2.0. Uruchamiamy program i działamy:
![]() ![]() następnie przechodzimy do zakładki Manage Bootloader. Wybieramy opcję Reinstall the Vista Bootloader i klikamy Write MBR i restartujemy komputer. Przy kolejnym uruchomieniu powinien pojawić się już odpowiedni bootloader. ![]() |
Last post |
![]() |
![]() |
26 Oct 2009, o 20:46 |
Zaza. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
patryk-88, jest taki kłopot. Nie mogę wejść do xp bo sie windows 7 uruchamia automatycznie. i jeszcze plik boot.ini mi zjadło gdzieś ;/
|
![]() |
![]() |
26 Oct 2009, o 20:46 |
gucio4817 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mam pomysł ale jest on hardcorowy. Roździel 2 partycje tak żeby nie stracić danych (jest gdzieś na forum to chyba) I zacznij instalować xp do momentu ponownego uruchomienia. Powinien i tamten znaleźć i poprostu na 7 usuniesz nie dokończoną instalację. Ale jest ryzyko że stracisz dane
![]() |
![]() |
![]() |
26 Oct 2009, o 20:48 |
gucio4817, jakoś nie widzi mi sie ten pomysł
![]() |
![]() |
![]() |
26 Oct 2009, o 20:48 |
boot.ini jest ukryty. Kliknij logo windowsa > i wpisz w szukajce "boot.ini"
[ Dodano: 2009-10-26, 19:49 ] Jest 1 pytanie. Zależy Ci na danych?? [ Dodano: 2009-10-26, 19:49 ] A i jeszcze 1 możesz zamiast rozdzielać partycje zacząć instalować na pendrive |
![]() |
![]() |
26 Oct 2009, o 20:51 |
Zaza.,
Dlatego, że jest na C, ta partycja jest pierwszorzędnie uruchamiana (system), żeby był na D to pewnie nie było by kłopotu. Aby wyświetlić i wyedytować plik Boot.ini: Quote: 1. Kliknij prawym przyciskiem myszy folder Mój komputer, a następnie kliknij polecenie Właściwości. -lub- Kliknij przycisk Start, kliknij polecenie Uruchom, wpisz polecenie sysdm.cpl, a następnie kliknij przycisk OK. 2. Na karcie Zaawansowane kliknij przycisk Ustawienia w obszarze Uruchamianie i odzyskiwanie. 3. W obszarze Uruchamianie systemu kliknij przycisk Edytuj. [ Dodano: 2009-10-26, 19:52 ] A to przykładowy boot.ini z xp Quote: [boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect |
![]() |
![]() |
26 Oct 2009, o 20:52 |
Zaza., Nie szukaj boot.ini
W Windows 7 jest inaczej zbudowany. Zniszczysz sobie boota!! |
![]() |
![]() |
26 Oct 2009, o 20:52 |
boot.ini w 7 jest taki sam jak w viście.
Quote: Ustawianie domyślnego systemu operacyjnego W wierszu polecenia wpisz: bootcfg /default /ID# gdzie # określa identyfikator wpisu rozruchu w sekcji systemów operacyjnych pliku BOOT.INI, który będzie reprezentować domyślny system operacyjny. Ustawianie limitu czasu W wierszu polecenia wpisz: bootcfg /timeout# gdzie # określa czas (w sekundach), po upływie którego będzie ładowany domyślny system operacyjny. Quote: Usuwanie systemu operacyjnego W wierszu polecenia wpisz: bootcfg /delete /ID# gdzie # określa identyfikator wpisu rozruchu, który należy usunąć z sekcji systemów operacyjnych w pliku BOOT.INI (np. 2 dla drugiego systemu operacyjnego na liście). Quote: Dodawanie systemu operacyjnego W wierszu polecenia wpisz: bootcfg /copy /d opis systemu operacyjnego /ID# gdzie opis systemu operacyjnego jest tekstowym opisem (np. Windows XP Home Edition), a # określa identyfikator wpisu rozruchu w sekcji systemów operacyjnych w pliku BOOT.INI, którego kopię należy wykonać. |
Last edited by patryk-88 on 26 Oct 2009, o 20:53, edited 1 time in total. |
![]() |
![]() |
26 Oct 2009, o 20:53 |
Jeśli marzysz o podmiańce
|
![]() |
![]() |
26 Oct 2009, o 20:54 |
patryk-88, ale ty mi dyktujesz cały czas na xp do którego ja wejść nie mogę. W windows 7 jest całkiem inaczej. gucio4817, Tak zależy mi na danych
|
![]() |
![]() |
26 Oct 2009, o 20:57 |
Najbardziej mi się widzi ten pomysł który podałem. Jeśli chcesz to sprawdzę go.
|
![]() |
![]() |
26 Oct 2009, o 20:58 |
Dopisz system do bazy rozruchu
|
![]() |
![]() |
26 Oct 2009, o 21:00 |
patryk-88, To nie takie łatwe sam próbowałem. W Windows 7 jest to bardziej skomplikowane.
|
![]() |
![]() |
26 Oct 2009, o 21:00 |
Użyj programu http://www.dobreprogramy.pl/EasyBCD,Pro ... 12231.html
Aby zamienić te systemy - kolejnosć |
![]() |
![]() |
26 Oct 2009, o 21:03 |
patryk-88, dzięki twoja pierwszej porada sie przydała i juz to zrobiłem.
A właśnie z tego wszystkiego zapomniałem aktywować windows 7. Ma może ktoś jakiś pewny aktywator z polską instrukcją?;> |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Go to page Previous 1, 2, 3 Next Page 2 of 3 [ 32 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 2 guests |
Board index » Hyde Park » Komputery » Software |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)