by cedo » 3 Jun 2012, o 18:42
Chciałem wyedytować plik 101F87A3.txt, ale pojawił się problem z dostępem do katalogów systemowych. Otóż oprogramowanie firmy Nokia (Nokia Phone Browser, system S60) nie pozwala na przegladanie zawartości folderów systemowych. Folder Private należy do katalogów, których zawartości nie można przegladać (zarówno na dysku C - pamięć telefonu i dysku E - karta pamięci). Aby dobrać się do zawartości katalogu Private na karcie pamięci konieczne jest przełożenie karty pamięci z telefonu do czytnika kart pamięci. Problemem pozostanie dostanie się do zawartości katalogu na dysku C.
Problem ten ktoś znakomicie opisał tutaj:
http://www.developer.nokia.com/Community/Discussion/showthread.php?158162-Access-c-private-folder-ActiveFile-Required-application-access-not-grantedZastanawiałem się czy na platformę S60 dostępny jest edytor plików tekstowych, który pozwoliłby mi na edycję pliku tekstowego do którego znam ścieżkę czyli w naszym przypadku będzie to:
C:\Private\10202be9\101F87A3.txt
Program X-plore pozwala na edycję plików do których mamy dostęp z poziomu browsera, ale do pliku 101F87A3.txt dostępu nie mamy, gdyż znajduje się w folderze systemowym, którego nie można przeglądać.