![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Sprawy Forum » Ogłoszenia & Propozycje |
Previous topic | Next topic Page 1 of 1 [ 14 posts ] |
Print view |
Write comments | Post new topic |
[Uwaga] Zasady poprawnej pisowni a regulamin. |
---|
![]() |
31 Dec 2009, o 21:00 |
pawelooss ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przeglądając forum jako Admini i Modzi nieustannie widzimy niechlujstwo i olewanie elementarnych zasad pisowni, co nierzadko wprowadza zamęt do tego stopnia, że uniemożliwia sensowne zrozumienie treści wypowiedzi.
Regulamin §5.3 stanowi: Regulamin wrote: Należy starać się unikać błędów ortograficznych i stylistycznych oraz pamiętać o interpunkcji - ułatwia to innym użytkownikom zrozumienie sensu wypowiedzi. Ponadto zła pisownia wybitnie źle świadczy o poziomie danej osoby (nie mówiąc już o szkodzeniu całemu wizerunkowi forum), która nawet, jeśli posiada jakieś zaburzenie dysfunkcyjne, może przecież korzystać z bogactwa narzędzi, które ułatwiają dobór właściwych i gramatycznie poprawnych słów, takich jak funkcji podkreślania pisowni w przeglądarce Firefox lub edytorze tekstów Word oraz licznych internetowych słowników ortograficznych, poprawnej polszczyzny, wyrazów bliskoznacznych itd. Staramy się wyłapywać i poprawiać jak najwięcej błędów, ale w końcu nie siedzimy tu 24h, by tylko ratować takie sytuacje. Dlatego chcemy zaapelować do wszystkich forumowiczów, by wzięli sobie do serca nasze uwagi i starali się pisać poprawniej, powiedziałbym - wreszcie pisać normalnie. Wyjdzie to Wam tylko na korzyść, gdyż ćwiczenie umysłu i bogacenie słownika rozwija inteligencję. ![]() Dlatego też od tej pory pisanie w sposób karygodny może wiązać się z przyznaniem ostrzeżenia. Oczywiście nie należy z tego powodu truchleć ze strachu - pojedyncze przypadki nie będą przecież karane. Jednak jeśli ktoś notorycznie będzie pisał beznadziejnie, powinien liczyć się z konsekwencjami. Jeżeli chcecie, byśmy razem stali się poważnym, liczącym się forum, sami też musicie włożyć doń nieco wkładu - wszak bez Waszej pomocy nie odnosilibyśmy sukcesów. ![]() [ Dodano: 2009-12-31, 20:30 ] Dla osób, które chciałyby poprawić styl pisania lub choć nieco nad nim popracować, przygotowałem specjalny link. Miłej lektury! ![]() |
Last post |
![]() |
![]() |
31 Dec 2009, o 22:13 |
hoppek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No, a na SB to można pisać tak byle jak no nie?
|
![]() |
![]() |
31 Dec 2009, o 22:15 |
Made ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie, napiszesz ź bez kreseczki i już czeka Cię
![]() |
![]() |
![]() |
31 Dec 2009, o 22:16 |
Wiesz, tam generalnie nie ma szczególnego nakazu super-poprawności, no ale udzielanie się gdziekolwiek do czegoś zobowiązuje. Potem masa ludzi nie zauważy, że to, gdzie napisali, to już nie chat, tylko tematy na forum i zacznie się bajzel, a w konsekwencji płacz, krzyk i zgrzytanie zębów.
Jak ktoś chce pisać na poziomie, to będzie to robił. Ja nie patrzę, gdzie piszę, tylko zawsze staram się pisać poprawnie, po prostu z DOBREGO nawyku. |
Last edited by pawelooss on 1 Jan 2010, o 13:26, edited 2 times in total. |
![]() |
![]() |
31 Dec 2009, o 22:18 |
Made ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ja nie wiem jak tak morzna pisac to jest holernie niekurturarne co za idioci tak pisza
|
![]() |
![]() |
1 Jan 2010, o 13:14 |
kurupt ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Popieram! Sam jestem wzrokowcem, nie chciałbym się uczyć błędnej pisowni, bo potem kicha na maturze z polskiego
![]() Niech tylko któryś kaleczy Nasz Kochany Język Polski, to niech wie, że od razu zgłaszam do moderatora post. |
![]() |
![]() |
1 Jan 2010, o 20:54 |
michero ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Noo, dobra rzecz:) sam już fest dawno o tym wspominałem. Jak napisał pawelooss, nie ma co bać się rozstrzelania przy pojedynczych błędach, ale przykładajmy się. Szczególnie, że w np w firefoxie jest sprawdzanie pisowni. Jeśli myślicie sobie, że to jakaś fanaberia administracji to spójrzcie z innej strony. Gdybym ja jako normalny użytkownik odkryłbym to forum i zobaczył masę błędów ortograficznych to mocno bym się zniechęcił. Pamiętajcie też, że jak popełniacie błędy to przede wszystkim świadczy to o was, ale do tego, jeśli ktoś z was ma już jakąś wyższą rangę i wali byk na byku, to też świadczy o forum. A każdy z nas wpływa i na poziom i na prestiż forum
|
![]() |
![]() |
1 Jan 2010, o 21:32 |
JimmyBlack ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
from bash.org.pl
Quote: <xxx> Pomorze ktos? <Unf> Niestety, mazowsze. Piękny pomysł, tępić debili! |
![]() |
![]() |
1 Jan 2010, o 22:20 |
nemo333 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Opera też potrafi sprawdzać pisownie
![]() |
![]() |
![]() |
15 Apr 2010, o 22:41 |
![]() |
![]() |
15 Apr 2010, o 22:56 |
ryba ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Myślę, że nowo postała grupa Redaktor też powinna świecić przykładem jeśli chodzi o zasady poprawnej pisowni, odpowiedniego prowadzenia dyskusji czy pisania językiem przystępnym dla wszystkich.
|
![]() |
![]() |
25 Apr 2010, o 11:38 |
http://www.przecinki.pl
![]() [ Dodano: 25 kwi 2010, o 11:38 ] Poprawny zapis liczby mnogiej od słowa "forum": forów, błędny: for. ![]() |
![]() |
![]() |
26 Apr 2010, o 14:42 |
adrian219 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
pawelooss, nie ma wtyczki, która by automatycznie do słówka for dodawała końcówkę -ów? Ciekawie by się to prezentowało
![]() Pozdro [ Komentarz dodany przez: pawelooss: 26 kwietnia 2010, o 14:52 ] Człowiek to inteligentna istota (choć czasem tracę wiarę). ![]() |
![]() |
![]() |
27 Apr 2010, o 15:18 |
Kolejne przykłady niepoprawności, wielokrotnie utrwalanej i powtarzanej.
![]() - Potrzebuję softu, nie softa, soft'a. - Napisałem post, nie posta. |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Page 1 of 1 [ 14 posts ] Previous topic | Next topic |
|