![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Nokia OS S40 » Pomoc Techniczna » [S40] Hardware |
Previous topic | Next topic Page 1 of 1 [ 7 posts ] |
Print view |
Write comments | Post new topic |
[6300] Zepsute ładowanie |
---|
![]() |
20 Feb 2010, o 18:41 |
slawka_k ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam
Kupiłem n6300 na allegro, która okazała się bublem. Nie działa ładowanie. Wszystko inne sprawne. Dopiero teraz kupiłem torx'a i rozkręciłem ją. Telefon wygląda tak w środku: ![]() Te jaśniejsze pkt mogą sugerować, że tel mógł być zalany. A więc jedna prawdopodobna przyczyna, że tel nie ładuje. Druga sprawa to ta mała kosteczka łącząca płytę główną z bolcem ładowarki: ![]() Być może to przez nią tel się nie ładuje. Bo tak nawiasem mówiąc, to że ona nie jest na stałe przytwierdzona do płyty głównej to chyba normalne, nie? A więc, że jestem laikiem, wymiana płyty głównej i tej kostki mogłaby naprawić fon? |
Last post |
![]() |
![]() |
20 Feb 2010, o 19:10 |
Mistrzunio94 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tak, gniazdo ładowania nie jest przytwierdzone na stałe do płyty głównej, kosztuje bardzo mało więc warto kupić nowe i wtedy sprawdzisz czy będzie ładować
![]() |
![]() |
![]() |
20 Feb 2010, o 19:13 |
Tyle, że ta kosteczka to kawałek plastiku z 2 kawałkami blaszki. Nie ma tam żadnej elektroniki, która by mogła paść. Więc to chyba nie jej wina.
|
![]() |
![]() |
20 Feb 2010, o 21:30 |
JimmyBlack ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
21 Feb 2010, o 11:54 |
Rozumiem, że ten obrazek to jest płyta główna. Jak mam to sprawdzić? Ja po prostu rozkręciłem obudowę, nie jestem elektronikiem.
I jeszcze jedno. Jak spojrzycie na te 2 prostokątne blaszki z dziurkami to na jednej z nich widać wgniecenie i jakby te zawiasy są trochę nederwane. |
![]() |
![]() |
21 Feb 2010, o 18:06 |
JimmyBlack ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Elementy możesz sprawdzić miernikiem.
Co do blaszek, możesz sprawdzić, czy pod nimi coś nie jest jeszcze uszkodzone. |
![]() |
![]() |
6 Mar 2010, o 02:25 |
tomkin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
diody miernikiem nie sprawidzisz natomiast bezpiecznik jak najbardziej. najlepiej jakbys podeslal zdjecie plyty tylko odwrotnej strony bo ta ktora podeslales do ladowania w poczatkowej fazie naprawy ma sie nijak. JimmyBlack wrzucil kawalek schematu 6300 z wystrzalkowaniem elementow ktore miedzy innymi za to odpowiadaja. sa jeszcze cewka z kondensatorem ale one akurat baaaardzo rzadko padaja. inna sprawa jest to ze napisales ze tel z allegro wiec mozna smialo przypuszczac ze ktos juz cos przy nim grzebal, a z doswiadczenia wiem ze otwieranie 6300 czesto konczy sie brakiem ladowania. dlaczego? a no dlatego ze ktos nie znajacy tematu "wbija" kawalek plastiku zeby podwazyc przedni panel i tym samym wyrywa albo w najlepszym wypadku "obrusza" odpowiadajace za ladowanie elementy. tak wiec obroc plyte i zobacz czy z frontowej strony na samym dole niczego nie brakuje. co powinno tam byc masz na schemacie. pozdro
|
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Page 1 of 1 [ 7 posts ] Previous topic | Next topic |
|