Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!
Szukam programu do katalogowania zdjęć, który będzie oferował takie funkcje:
- przeszuka tylko wskazane przeze mnie katalogi,
- pozwoli dodać tagi (keywords) do każdego zdjęcia i zapisze je w strukturze danych plików, np. w postaci komentarzy EXIF, czy podobnego rozwiązania,
- pozwoli np. zaznaczyć kilka fotek z danego dnia i dodać tag (keyword) Berlin, nie kasując innych tagów zapisanych już w danym pliku,
- stworzy miniaturki ze wszystkich zdjęć, najlepiej w postaci 1 pliku bazy danych, który można łatwo zback-upować,
- nagra płyty DVD z tymi zdjęciami, lecz ich miniaturki pozostawi na dysku (ewentualnie kopię miniaturek z danymi zdjęciami nagra też na tą płytę),
- w katalogu głównym programu pokaże wszystkie zrobione zdjęcia w postaci miniaturek, pozwalając na filtrowanie ich wg roku (daty) i wpisanych tagów,
- po wskazaniu danego zdjęcia pokaże, że znajduje się ono na płycie nr #6.
Miło byłoby, gdyby program był w języku polskim. Oczywiście przy takich wymaganiach dopuszczam możliwość zakupu, nie stawiam wyłącznie na darmowe rozwiązania.
Znalazłem już ciekawy temat (http://canon-board.info/showthread.php?t=5009), ale jest on już bardzo stary i myślę, że przez te kilka lat pojawiły się nowe rozwiązania.
Bardzo proszę o przedstawienie propozycji i pomoc w wyborze takiego programu.
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Pozdrawiam,
pawelooss