![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Nokia OS S40 » Pomoc Techniczna » [S40] Firmware |
Previous topic | Next topic Page 1 of 3 [ 39 posts ] Go to page 1, 2, 3 Next |
Print view |
Write comments | Post new topic |
[5610XM] 5610d-2b - jak wykonać spolszczenie? |
---|
![]() |
27 Dec 2009, o 15:39 |
Zlosnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam.
Poczytałem, poszukałem, nie ma a moż ektoś mi jakoś pomoże tutaj. Mam NOKIĘ 5610d-2b Xpress Music przywiezioną ze Stanów z RM-359 i softem v.8.30. Niestety nigdzie nei mogę znaleźć do tego RM polskiego product code a tym samym jak zrobić spolszczenie tego telefoniku. Wszelkie polskie PC są dostępne tylko dla RM-242. Co zrobić ? Jak zrobić sposlzczenie tego telefoniku ? Czy wogóle się da ? Czy też tylko mądry serwis da rady BOXem to zrobić ? Próbowałem zmieniać PC na polskie dla RM-242 ale NSU nie widzi tego telefonu wówczas. Bardzo mi zależy aby tego nei robić w komiso-lambardach czy tego typu specyfikach, sam jakz robię to wiem co mam i jak. bawiłem się już NSS (zmiana PC) i JAF'em i Phoenixem na nokii 6300 i wszystko gra, tylko tam był RM-217 i PC było od groma polskiego dla każdej wersji softu. Pomocy! |
Last edited by Zlosnik on 27 Dec 2009, o 16:01, edited 2 times in total. |
Last post |
![]() |
![]() |
27 Dec 2009, o 15:44 |
nemo333 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
możesz się poawić w taki sposób żeby znaleźć ppm do wersji którą masz i od polskiej i wyeksportować z polskiej język polski i wrzucić ją do ppma ze stanów. Powinno się tak dać zrobić. Zaraz pościągam i się pobawie. Podaj mi twoje PC z pod baterii
[ Dodano: 2009-12-27, 15:09 ] Zrobiłem coś takiego. Ściągnij paczke KONIECZNIE do RM-359 Wybierz jakiś PC z listy i ten plik daj jako ppm. Po wgraniu będzie do wyboru polski język(a przynajmniej powinien być ![]() |
![]() |
![]() |
27 Dec 2009, o 16:12 |
PC nieważne, zawsze mogę zmienić pod NSS na PC z softa do którego wgrywałeś polskie menu.
Nokia 5610 rm-359 czerwona, praktycznie każdy soft jest tam pod US2G więc.... Oczywiście jestem bardzo wdzięczny za wszelką pomoc lub radę jak podmienić angielskie manu na polskie w ppm. Bo tego niewiem, jeśli się da to chętnie to zrobię. Aha, kolego, widzę że to jest do rm-358 a ja mam rm-359, to to samo ? Kolego, możesz pwoiedzieć jak się pobawić z podmiankami ? I z jakiego PC brałeś soft do 359 ? |
![]() |
![]() |
27 Dec 2009, o 16:19 |
pawelooss ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zlosnik wrote: Kolego, możesz pwoiedzieć jak się pobawić z podmiankami ? I z jakiego PC brałeś soft do 359 ? Ten model przeznaczony jest pewnie jedynie pod rynek amerykański, więc polskiego softu w nim nie uświadczysz. ![]() Jedyna możliwość to zmodyfikowanie jednego z trzech plików softu, mianowicie pliku PPM. Trzeba po prostu skopiować oryginalny polski tzw. subchunku z PPM-a od RM-242 (wyeksportować do XML) i dołożyć (zimportować) do Twojego pliku softu. Robi się to tak, jakby tworzyło się slang: http://nokiahacking.pl/edycja-tekstow-z ... -vt281.htm Zlosnik wrote: zawsze mogę zmienić pod NSS NSS na nic Ci się nie przyda, musisz ściągnąć softy od RM-242 i swojego przez NaviFirm oraz program Phoenix, którym wgrasz później ten swój zmodyfikowany soft. |
![]() |
![]() |
27 Dec 2009, o 16:48 |
Aha. No tak - raczej tylko na amerykański rynek. Świntuchy
![]() A niepotrzebne języki: hiszpański, francuski itd. oprócz PL00 mogę wywalić ? I jeśli to Ze wszystkich sekcji: Tekst, LDB i AORD włacznie tak ? A nowy język wyeksportować po prostu z polskiego ppma sekcje PL00 z grup TEXT, LDB AORD do XMLa i zaimportować do ppma angilskiego i powinno śmigać mówicie ? ![]() W PPMod nie mogę podglądnąć klikając na Edit content ? Tzn pojawia się okienko i kolumna dla każdego z zamieszczonych w pliku języków. Ale wszystko puste. Wgrywam pliki softu dla RM-359 i zmodyfikowany plik ppm Phoenix'em tak jakbym po prostu nowy soft nim wgrywał - kapuję. I soft powinien powinien być tylko dla rm-359, PC po prostu tylko zawiera różne języki i nic więcej a ja tylko dokąłdam lub odejmuję. I jeszcze jedno pytanko mam - kasując lub dodając języki zmienia się wielkość ppm'a. Ma to jakiś wpływ, jest jakieś ograniczenie ? np. wgrywajac nowy język - kasuj inny zlisty już umieszczonych, czy nie ma to znaczenia ? Sorki za banalne (pewnei) pytania, ale akurat zabawy na ppmach nei przerabiałem nigdy, a wolę się upenić, zawsze to inaczej bawić się na działąjącym niż uwalonym telefonie. |
![]() |
![]() |
27 Dec 2009, o 17:00 |
Zlosnik wrote: A niepotrzebne języki: hiszpański, francuski itd. oprócz PL00 mogę wywalić ? I jeśli to Ze wszystkich sekcji: Tekst, LDB i AORD włacznie tak ? Dokładnie tak, zawsze jednak zostawiaj angielski. Zlosnik wrote: A nowy język wyeksportować po prostu z polskiego ppma sekcje PL00 z grup TEXT, LDB AORD do XMLa i zaimportować do ppma angilskiego i powinno śmigać mówicie ? ![]() Tak, eksportujesz takie 3 XML-e i odpowiednie wg gałęzi (czyli chunków) je importujesz. Zlosnik wrote: W PPMod nie mogę podglądnąć klikając na Edit content ? Błąd najnowszej wersji, programista ndt został już chyba o tym fakcie poinformowany. Zlosnik wrote: Ma to jakiś wpływ, jest jakieś ograniczenie ? Nie, powiem nawet, że wg wielu userów, telefon bez zbędnych języków chodzi troszkę szybciej. Zlosnik wrote: Sorki za banalne (pewnei) pytania, ale akurat zabawy na ppmach nei przerabiałem nigdy, a wolę się upenić, zawsze to inaczej bawić się na działąjącym niż uwalonym telefonie. Jakie banalne, heh, ta tematyka wcale nie jest prosta. Jestem pod wrażeniem, że tak szybko załapałeś. ![]() |
![]() |
![]() |
27 Dec 2009, o 17:04 |
No kiedyś już po prostu korzystałem z PPMA ale starch był wgrywać nie poparty doświadczeniem koelgów - żeby nie uwalić fona i tracić czasu na jego reanimację.
OK, dzisiaj wykonam akcję i poinformuję o wynikach. Ściągnę wersję poprzednią, tak chyba jakoś kiedyś włąśnie zrobiłem i chadziało. Dzięki wielkie. |
![]() |
![]() |
27 Dec 2009, o 17:37 |
a nie zauważyłem że to na 358. zaraz to poprawie
![]() |
![]() |
![]() |
27 Dec 2009, o 17:51 |
Już spoko, w navifirm nawet podaje że ten ppm ma niby oznaczenie 358 ale jest w sekcji 359 i do każdej wersji softu jest oznaczenie dla ppma 358.
![]() |
![]() |
![]() |
27 Dec 2009, o 22:37 |
adrian219 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mojej mamy 5610d-1 ma RM-242
![]() ![]() ![]() Pozdro |
![]() |
![]() |
27 Dec 2009, o 23:34 |
Fajnie kolego, ale jeśli wgrasz niedostosowany soft pod sprzet w tym przypadku sprzętowy mam rm-359, jak wgram rm-242 to uwalę phone'a.
Jakbym miał rm-242 już dawno bym sobie poradził. |
![]() |
![]() |
27 Dec 2009, o 23:38 |
adrian219, ale ty masz wersje eutopejską. A on ma amerykańską. Małe są szanse że będzie w 100% wszystko działać
|
![]() |
![]() |
28 Dec 2009, o 00:43 |
e-media ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bynajmniej jest to wykonalne jak bedziesz miał szczęscie to ci sie uda najpierw full backupy rpl i pm następnie fleszujesz ja zwykłym fleszem i wgrywasz pm bez 308. Mozesz mieć problemy z zasięgiem. A wtredy pozostaje pare modyfikacji na radiówce ale to juz jest troche bardziej skomplikowane i sam razczej tego nei zrobisz a cena. Jak dla mnie jak bym miał sie podjąc to minimum 150 zł
|
![]() |
![]() |
28 Dec 2009, o 00:48 |
e-media, tylko że on chce przeflashować standardowym softem od swojej RM-359 i nie potrzebuje wykonywać cross-flashingu.
![]() |
![]() |
![]() |
28 Dec 2009, o 00:50 |
e-media ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sory nie doczytałem
|
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Go to page 1, 2, 3 Next Page 1 of 3 [ 39 posts ] Previous topic | Next topic |
|