podczas aktualizacji softu nie wystąpiły żadne problemy - nie przerwałem połączenia, ani nie pojawiały się żadne błędy... Mimo to, nowy soft został uszkodzony - ładowanie telefonu kończy się na uściśniętych dłoniach i napisie Nokia na białym tle.
Tym nie mniej, okoliczności tego zajścia nie są już istotne - przełknąłem gorycz porążki i postanowiłem uzdrowić mój telefon. Na podstawie lektury artykułów w sieci, postanowiłem przy użyciu Phoenixa wgrać nowy soft. Wszystko przygotowałem - środowisko i paczki z softem.
Wszystko ustawiam jak należy, następnie wybieram Firmware update, zaznaczam Dead flashing i klikam "Refubrish".
O nerwicę przyprawia mnie z kolei punkt:
Press phone's power button
Może i cierpliwość nie należy do moich najmocniejszych stron, ale naprawdę wykonałem conajmniej 100 prób - za każdym razem to samo - Phoenix nie wykrywa mojego telefonu.
Co ciekawe, Windows 7 za każdym razem wykrywa podłączenie nowego sprzętu, ale go NIE ROZPOZNAJE, co widać na załączonym obrazku:

Może czegoś mi brakuje, jakiegoś sterownika? Dlaczego Phoenix nie może połączyć się z telefonem?
Mój telefon to oczywiście Nokia N73