![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Hyde Park » Komputery » Elektronika |
Previous topic | Next topic Page 1 of 1 [ 13 posts ] |
Print view |
Write comments | Post new topic |
gadżety rażące prądem. |
---|
![]() |
15 Nov 2010, o 19:12 |
_NeedSpeed_ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Siema. Mógłby ktoś wytłumaczyć jak można zbudować np. długopis rażący prądem? wiecie taka zabawka a można komuś zrobić psikusa. Chodzi o to jakie elementy wchodzą w układ takiego gadżetu. Na googlach nie mam za bardzo jak poszukać bo w tygodniu nie mogę na kompa wbić na dłużej a wieczorem by można takie coś zlożyć i robić psikusy w szkole.
![]() |
Last post |
![]() |
![]() |
15 Nov 2010, o 19:17 |
Remix ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Gdzieś widziałem "poradnik" jak taki długopis wykonać.
Za chwilkę podrzucę linkacza ![]() [ Dodano: 15 lis 2010, o 18:17 ] OT:http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zrobic-mini-paralizator ![]() |
![]() |
![]() |
15 Nov 2010, o 19:17 |
wasiesto ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
_NeedSpeed_, zaopatrz się w pilot rażący prądem z allegro.
sprawdzałem miernikiem to wali ok 400v ale niskie natężenie więc nic się takiego nie dzieje z człowiekiem |
![]() |
![]() |
15 Nov 2010, o 19:22 |
wasiesto, Nid spid pyta się, jak wykonać takie urządzenie
![]() Need, Tutaj masz taki mini poradniczek na ten temat: http://www.youtube.com/watch?v=t8eo9CT-Tbo |
![]() |
![]() |
15 Nov 2010, o 19:50 |
Remix, pomysł z trafkami nie wyjdzie bo mi bardziej zależy na jak najmniejszych wymiarach.
![]() wasiesto, właśnie tylko jak z małej baterii generuje takie pizgnięcie ![]() ![]() ![]() |
Last edited by _NeedSpeed_ on 15 Nov 2010, o 19:52, edited 2 times in total. |
![]() |
![]() |
15 Nov 2010, o 19:57 |
Haha! Wiedziałem że gdzieś to widziałem!!!
![]() http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zrobic-dlugopis-pod-pradem PS: Zastosuj metalowy długopis ![]() |
![]() |
![]() |
15 Nov 2010, o 20:09 |
RicoElectrico ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja 2 kl. gim w pudełku śniadaniowym z marketu zrobiłem taki prądoj*b zasilany z 2 * 9 = 18 V. Przekaźnik miał podłączoną swoją cewkę do zasilania przez styk NC (normally closed, które są zwarte gdy przez cewkę przekaźnika nie płynie prąd) co powoduje że przekaźnik sam siebie włącza i wyłącza na przemian a jak wiadomo wtedy na cewce przekaźnika wytwarza się napięcie samoindukcji. Na zewnątrz wyprowadzone 2 śruby (2 końcówki cewki) i guzik.
Generalnie urządzonko działa teraz, ale baterie są trochę wyczerpane. edit: przekaźnik był na 12 V ![]() Zawsze można wziąć jakieś małe trafko sieciowe, bo one banglają nawet z baterii pastylkowej 3v cr2032, albo dodać jeszcze generator na NE555 / CD4047. Największą siłę rażenia i tak mają te Abgymnic itd. Można by to reverse-engineernąć bo bez trafa to ma bardzo małe rozmiary i się idealnie nadaje do dowcipów (+ z wykrywaniem dotyku mogłoby działać bardzo długo) |
![]() |
![]() |
15 Nov 2010, o 22:43 |
Zaraz, jeśli by takie trafo np. Z radiomagnetofonu zapiąć pod baterie 9v to by to mogło mocno pizgać? Pewnie zależało by od tego jakie napięcie wyjściowe ma taki transformator co nie?
|
![]() |
![]() |
16 Nov 2010, o 00:22 |
RicoElectrico ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No każde trafo ma tzw. przekładnię - liczbę bezwymiarową określającą U_we/U_wy . W normalnym układzie trafo sieciowe ma przekładnię rzędu 0,1 i mniejszą. Gdy przyłożysz napięcie do uzwojenia wtórnego to napięcie zostanie podzielone przez przekładnię. Prąd zostanie pomnożony przez przekładnię.
Dodatkowo najlepiej byłoby podłączyć w szereg z baterią kondensator powiedzmy np. 100nF, żeby prąd stały nie marnował się na uzwojeniu (no bo trafa przenoszą tylko AC, nie DC.). |
![]() |
![]() |
16 Nov 2010, o 17:49 |
no to tak bawiłem się dwoma transformatorami, jedno od zasilacza antenowego i od radia (ten drugi był na 110/220v) i na żadnym nie było efektu tylko prze chwilkę ok. 3-4v. Zapinałem to pod zasilacz od ładowania akumulatora od wkrętarki.
EDIT: A jednak działa ![]() |
Last edited by _NeedSpeed_ on 16 Nov 2010, o 18:34, edited 1 time in total. |
![]() |
![]() |
17 Nov 2010, o 10:51 |
adammmos ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A nie kłamał miernik czasem, bo podłączałeś trafa do źródła napięcia prądu stałego?
|
![]() |
![]() |
17 Nov 2010, o 15:23 |
Nie wiem sprawdzałem ze skalą ustawioną na prąd stały i teraz wskazywało ponad 1000v
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
17 Nov 2010, o 18:45 |
Gązo5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a nie lepiej w układzie Hartle'ya kiedyś coś takiego robiłem dobrze kopało z baterii od telefonu
Tu masz przetwornicę 1,5v na 12v ale wystarczy że znajdziesz transformatorek z wyprowadzeniami na napięcie symetryczne i nie założysz mostka prostowniczego po stronie wtórnej(który jest na schemacie) i będzie napie**** |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Page 1 of 1 [ 13 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests |
Board index » Hyde Park » Komputery » Elektronika |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)