@ Nokia6300.plTo teraz ja coś napiszę. Jeszcze tylko chwilka na nastawienie odpowiedniej muzyki… kostka czekolady…. Tutaj dłuższa chwila na delektowanie się przysmakiem, muskanie mych zmysłów niebiańską czekoladą z firmy „Milka”.
(wbrew pozorom bardzo dobra)………. Łyk herbaty (kolejność istotna)………. Przysunięcie się do biurka i mogę z czystym sumieniem rozpocząć moje kontemplacje. Ok.
Przez pierwsze kilka zdań mój post będzie nawiązywał do forum Nokia6300.pl. Dołączyłem do społeczności tego forum dnia 2008-11-08, o godz. 21:40, początkowo z nickiem
serwisnokii. Nick może i dziwny, ale wcześniej już zajmowałem się serwisem nokii DCT-4, DCT-3 itd. Trafiłem na to forum po zakupieniu nokii 6300 i szperaniu w internecie w celu znalezienia motywów na ten telefon (dowiedziałem się od kolegi, że wraz z zmianą motywu zmieniają się ikonki głównego menu) dzięki Wujkowi Google.
Zajmowało ono pierwszą pozycję w Google pod frazą nokia6300.
Na początku interesowały mnie tylko aplikacje, motywy, aż pewnego razu pękłem i postanowiłem wgrać softa przez NSU. No więc wgrałem go, ale język miałem angielski, ponieważ telefon był z Anglii i nie zmieniłem PC. Korzystałem tak z telefonu 2 dni, aż w końcu postanowiłem wgrać PL, bo z ENG dalej tak żyć nie mogłem. Do wgrania potrzebny był mi NSS + NSU.
Udało się i to było na tyle, dopóki nie wyszło pechowe oprogramowanie na Nokię 6300 o oznaczeniu 06.01 (ta wersja oprogramowania powodowała wielki zamuł, wieszanie się itd.). Byłem skazany czekać, jak pozostali userzy, ponieważ o JAF-ie nie była jeszcze mowy na forum, jedynie Phoenix, a downgrade nie można było zrobić tym programem. Aż w końcu jeden użytkownik podał informację, że wyszło nowe oprogramowanie 06.60, lecz jest dostępne tylko na Phoenixa. Odważyłem się i pamiętam, że bojałem się, bo każdy na forum był przeciwny Phoenixowi, ale ostatecznie udało mi się i telefon zaczął funkcjonować normalnie.
Po jakimś czasie na forum pokazał się
pawelooss i wrzucił pierwszą modyfikację na na nokię 6300
(usunięcie napisu "Pauza"). Miałem zaszczyt przetestować tą modyfikację jako pierwszy.
Później ostro szły modyfikacje na Nokie 3110c, więc
pawelooss nakręcił mnie, żebym też robił modyfikacje na Nokie 6300. I tak wyszła pierwsza modyfikacja graficzna na n6300 dzięki jego pomocy. Później w tworzeniu patchy pomógł mi
małybtc (bardzo dobry grafik) i tak nakręciliśmy więcej ludzi do wgrywania oprogramowania Phoenixem.
Z czasem dołączało do naszego grona więcej użytkowników, którzy pomogli w urozmaiceniu modyfikacji tego modelu Nokii.
To forum tętniło życiem.
Nocami przesiadywałem na SB.
Była to jedyna strona, która mnie najbardziej interesowała. Aż nadeszły czasy gdzie n6300 już nie była tak popularna jak kiedyś i na forum robiła się nuda.
Wtedy postanowiłem założyć forum o domenie ns40, czyli o modyfikacji nokii S40.
Pomysł wydawał mi się dobry. Dodam, że forum zakładałem z
patrykiem-88, ale jak to w życiu bywa postanowiłem o stronie pochwalić się
paweloossowi i tak zrobiłem, lecz on pokazał mi NH. Wtedy stało ono jeszcze na yoyo, nie było tak piękne jak teraz,
skrypt przemo, jakiś tam styl (trwały ciągłe prace). Mnie i
patrykowi-88 forum nie wypaliło z powodu kłótni (o panel),
a tymczasem
pawelooss z
kamilloi otworzyli forum, które było strzałem w 10.
Gdy forum NokiaHacking.pl już oficjalnie wystartowało, na początku miałem rangę Expert, jednak później jak już była ranga Patcher, zostałem modem tejże grupy. Na tym forum wychodziły najlepsze modyfikacje.
Ale z czasem modyfikacje już mi się znudziły i zastąpili mnie lepsi Patcherzy.
Dziękuję
pawelooss za pomoc przy modyfikacjach oraz za współpracę i za wsparcie.
Pozdrawiam wszystkich useów forum Nokia6300.pl JAK I również userów forum NokiaHacking.pl.