Przepraszam że pierwszy post i od razu temat, ale szukałem i nic nie znalazłem.
Telefon to Nokia 2330 Classic, nic nie było na nim aktualizowane więc OS to zgodnie z listą (S40v5 FP1 Lite) - jedyna zmiana od momentu wyjęcia z pudełka to wymiana baterii 3-4 lata temu. Użytkownikiem jest mój tata.
W telefonie "padł" ekran - tzn. wyświetla się permanentnie biały kolor, różne próby restartu telefonu, wypięcia baterii, rozładowania i naładowania baterii nie pomagają (wcześniej pomagały, taki freeze ekranu na jednym kolorze zdarzał się sporadycznie może raz-dwa razy w roku i jak wiadomo człowiek zwlekał z jakimiś działaniami do momentu aż błąd stał się permanentny) - ekran jest biały. Poza tym telefon działa - można z niego dzwonić, odbierać połączenia, dźwięk w pełni działa, telefon poprawnie wygasza ekran w momencie zablokowania klawiatury i podświetla jak się ją chce odblokować. Tyle że nic nie widać co się robi albo kto dzwoni, sms też trochę nie banglają

Dlatego zgodnie z tematem - potrzebuję instrukcji, krok po kroku jak uruchomić na telefonie Bluetooth aby połączyć się z laptopem, celem próby uzyskania dostępu do książki telefonicznej aby ją wyeksportować lub nawet białkowo po numerze spisać. Telefon już wcześniej łączył się tylko przez BT z laptopem bez problemu (był z niego udostępniany internet) więc wiem, że to przynajmniej kiedyś działało (w wykorzystaniem Nokia PC Suite).
Chodzi o taką instrukcję - klawisz środkowy > prawo > dół > klawisz środkowy (jesteśmy w ustawieniach) > dół > dół > klawisz środkowy (kroki wymyślone na szybko). Znalazłem instrukcję obsługi ale tam są tylko ogólnikowe informacje typu "Select Menu > Settings > Connectivity > Bluetooth" itd. - fajnie, tylko która kafelka w menu to "Settings" i co dalej

Plus ew. po połączeniu się z laptopem jeśli mogą pojawić się na ekranie jakieś dodatkowe komunikaty na telefonie bo kompletnie nie pamiętam jak to wyglądało - ostatni raz potrzebowałem podłączyć telefon pod laptop parę lat temu...
Próbowałem korzystając z filmików z recenzjami opracować jakiś plan/instrukcję ale udaje mi się tylko dojść do ekranu "Bluetooth" ale na tym koniec bo już w filmikach nie klikają dalej i w sumie kaplica a chce za wszelką cenę uniknąć klikania w ciemno bo ustawię coś co potem uniemożliwi mi sparowanie telefonu z laptopem i już w ogóle nie będę wiedzieć co zmieniłem (i wtedy zostanie przywrócenie ustawień fabrycznych, które jak "źle" kliknę to przy okazji zaorają całą książkę

Posiadam też w domu 2 inne modele Nokii - 6500 slide oraz 6280 (podobnie nic na nich nie dłubałem) - ale nie wiem czy mogę je wykorzystać jako wzór do samego menu BT więc jeśli ktoś może potwierdzić, że menu BT jest takie same to wtedy powinno jakoś się udać.
Z góry dziękuję!
Pozdrawiam
PS Byłem w jakimś serwisie i wiem ile ew. kosztuje naprawa ekranu/sterownika/cokolwiek się zepsuło (tyle że serwisant na start dał do zrozumienia, że nie ma gwarancji iż cokolwiek uda się naprawić) i na tak stary telefon szkoda mi wydawać pieniędzy (tym bardziej że tata powoli przekonuje się Nokii Lumii która od 2 lat w domu się kurzy więc liczę że uda się tylko te numery względnie bez kosztów odzyskać

PS2 "Dlaczego nie zapisywałeś numerów na karcie SIM?" - bo karta SIM była sprzed dobrych 10-12 lat i z tego co pamiętam był tam mały limit numerów i tak jakoś przyjęło się w rodzinie zapisywać numery w pamięci telefonu. Karta została ~tydzień temu wymieniona w salonie na nową [trochę "ciężko" było wsadzić miniSIM do portu nanoSIM]