iOS lepszy od Androida w kwestii modyfikacji

Najnowsze doniesienia z branży GSM, recenzje nowości aplikacji i gier.

Post by Mati91 » 10 Jun 2012, o 19:28

Image
Nie podlega najmniejszej dyskusji fakt, że Android jest systemem bardziej otwartym niż iOS. Niestety, nie w każdym aspekcie systemowym można dopatrzeć się takiej zależności. Jeżeli na celownik weźmiemy kwestię modyfikacji, to w tej bitwie zdecydowanie wygrywa iOS. Dlaczego?
Według mnie jeżeli chodzi o wprowadzanie zmian w oprogramowaniu i drobnych hacków systemowych, to pałeczka pierwszeństwa należy się OS-owi Apple’a. Nie jest to jednak tylko moja opinia. Do podobnych wniosków doszedł Whitson Gordon (redaktor Lifehackera) – wieloletni użytkownik Androida. Z tej okazji napisał on dość pokaźny artykuł zatytułowany „Zapomnij Androidzie: iPhone jest lepszy w hackowaniu i modyfikowaniu”. Mimo że polecam lekturę całego tekstu, pozwolę sobie przytoczyć z niego kilka ciekawszych akapitów.

Jeżeli bardzo chcesz dojść do sedna sprawy z personalizacją, to faktem jest, że to właśnie rootowanie jest furtką do naprawdę wielu możliwości. Niestety, rootowanie tak przyprawia o ból głowy jak chęć włamania się do skarbca przy pomocy pinezki. Masz do dyspozycji 100 różnych telefonów z Androidem. Każdy z nich ma swoje metody rootowania, zabezpieczenia i przede wszystkim ryzyko, że będziesz musiał trochę na ten temat poczytać. To jest naprawdę denerwujące, że jeden poradnik z rootowaniem prezentujemy dla może 10 telefonów, podczas kiedy najpierw trzeba przebrnąć przez dziwne stwierdzenia i inne dziwactwa, które należy wiedzieć przed przystąpieniem do procesu. Zaś poradnik z jailbreakiem iOS-a to tylko 3 kroki.

Ostatnie zdanie idealnie powyższego cytatu idealnie podsumowuje tekst Gordona. Jednak warto też przyjrzeć się innym kwestiom.

Ból głowy nie kończy się jednak na rootowaniu. Android ma wiele różnych wersji (przykra strona open source’a), przez co niektóre modyfikacje dedykowane są wyłącznie wybranym urządzeniom czy nawet ROM-om. Narzędzia kompatybilne z ROM-em Sense nie zadziałają na ROM-ie AOSP, a modyfikacje dla Gingerbreada prawdopodobnie nie będą współpracowały z ROM-ami bazującymi na Androidzie Ice Cream Sandwich.

Idąc dalej:

Jestem naprawdę pierwszy do narzekania na to, jak denerwująca i powolna jest Cydia. Jednak po przesiadce z Androida zdałem sobie sprawę, że Cydia to najlepsza rzecz, jaka mogła się przytrafić wielbicielom tweakowania. Chcesz zainstalować aplikację, narzędzie czy jakąś inną modyfikację w swoim iPhonie? Szanse na to że znajdziesz ją pośród tysięcy aplikacji, narzędzi i innych modyfikacji w Cydii są ogromne. Chcesz zrobić to samo w przypadku Androida? Gdy już posiądziesz informacje na temat kompatybilności wybranej modyfikacji z posiadanym przez ciebie urządzeniem, musisz przekopać takie miejsca jak XDA Developers lub RootzWiki, aby znaleźć to, czego naprawdę potrzebujesz, a potem i tak będziesz musiał przerzucić znaleźne do smartfona poprzez Dropboksa czy USB.

Czy ktoś, kto ma rozeznanie w temacie, śmie się nie zgodzić?

Cydia działa na rynku od lutego 2008, czyli została uruchomiona dokładnie 6 miesięcy po pierwszym jailbreaku iOS-a. Od tego czasu platforma rozwijała się, będąca świetnym zbiorowiskiem najróżniejszych modyfikacji dla mobilnego systemu Apple’
Mimo wszystko jednak nie ma się co dziwić, że nawet androidowi deweloperzy nie ogarniają swojej ogromnej root-społeczności. Z ponad czterema tysiącami urządzeń na rynku mało kto by podołał. Ironiczny jednak jest fakt, że mimo wszechobecnej otwartości Androida, to iPhone’a modyfikuję wedle upodobań pięć minut po wyjęciu z pudełka, a nie zieloną platformę Google’a.

źródło: komorkomania.pl
"Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją."
Steve Jobs
Mati91 Male
Redaktor

Telefon: iPhone 14 Pro Max
Operator: T-Mobile

Online: 128d 19h 32m 40s
Reputation point: 11286
    Windows 7 Firefox

Post by adam111 » 27 kwi 2009, o 00:00

BoTs RoX! :D
adam111 Mężczyzna
Oddajcie mi cześć!
50%

Telefon: Nokia 3110c
Soft: v. 05.50
Operator: -----

Online:
    Ubuntu  Firefox

Post by IuDeX » 10 Jun 2012, o 19:33

Straszny ból głowy. Sciągnąłem aplikację i kliknąłem ROOT. :D

Co do niekompatybilności, to nie wiem co to za idiotyzmy, skoro wystarczy wpisać nazwę aplikacji w markecie i już wiemy, czy jest kompatybilna, a jest praktycznie każda. Jeszcze nie spotkałem niekompatybilnych. Co da debilizm :D

wodnik mode:
TO PEWNIE BOJÓWKI WINODWZ PHONE SIEDEM. :lol-above:
Image

IuDeX otrzymał za ten post 9 punkty reputacji od 1 użytkowników:
+ZiomalMarcin.
IuDeX Male
Sponsor

Telefon: SE XPERIA Tipo
Soft: Android 4.0.4
Operator: Play

Online: 155d 22h 42m 24s
Reputation point: 3661
    Windows 7 Chrome

Post by jonny » 10 Jun 2012, o 20:03

IuDeX wrote:Straszny ból głowy. Sciągnąłem aplikację i kliknąłem ROOT.

Może nie w każdym urządzeniu jest to takie proste?
IuDeX wrote:Co do niekompatybilności, to nie wiem co to za idiotyzmy, skoro wystarczy wpisać nazwę aplikacji w markecie i już wiemy, czy jest kompatybilna, a jest praktycznie każda. Jeszcze nie spotkałem niekompatybilnych. Co da debilizm

Szkoda, że często jest tylko kompatybilna w teorii, bo tak naprawdę nie działa poprawnie. Sam nie byłem jeszcze w takiej sytuacji, ale wiem, że się zdarzały:) Tak poza tym to w tym artykule nie ma nic o markecie, a o modyfikacjach np. z xda.

Ogólnie dużo w tym racji, IMHO.

[ Dodano: 10 cze 2012, o 20:03 ]
Czyżby jednak fanbojstwo IuDeXa zaczęło brać górę?
Przeczytaj przed napisaniem posta w Downloadzie! :arrow: regulamin-dzialu-download-vt577.htm
Rekrutacja do grupy uploader ciągle trwa! Sprawdź czy spełniasz wymagania :arrow: zasady-rekrutacji-do-forumowych-grup-vt3498.htm#p16645

Copy.com, czyli (nie tylko) mój reflink daje Ci dodatkowe 5 GB przestrzeni na dane w chmurze.
10 GB na start to chyba dobra oferta. https://copy.com?r=TnISVv
jonny Male
Spam Killer
Uploader Mod

Telefon: iPhone 7 128GB Black
Operator: Mobile Vikings

Online: 152d 14h 13m 59s
Reputation point: 6311
    Windows 7 Chrome

Post by IuDeX » 10 Jun 2012, o 20:05

jonny wrote:Może nie w każdym urządzeniu jest to takie proste?

W chińskich zabawkach nie, bo nikt nie opracował :(
jonny wrote:Czyżby jednak fanbojstwo IuDeXa zaczęło brać górę?
Jezu, kolejny. Nie mam sił. Jeden post na pól roku naskrobię wam o Androidzie i już fanboj. A jak podawać mi przykłady moich postów, to nie ma xP
Image
IuDeX Male
Sponsor

Windows 7 Chrome

Post by jonny » 10 Jun 2012, o 20:12

IuDeX wrote:W chińskich zabawkach nie, bo nikt nie opracował

Też, ale to raczej nie zmienia faktu, że artykuł idealnie opisuje sytuacje.
IuDeX wrote:Jezu, kolejny. Nie mam sił. Jeden post na pól roku naskrobię wam o Androidzie i już fanboj. A jak podawać mi przykłady moich postów, to nie ma

Jezu, jak łatwo Cię sprowokować. :hihi:
Przeczytaj przed napisaniem posta w Downloadzie! :arrow: regulamin-dzialu-download-vt577.htm
Rekrutacja do grupy uploader ciągle trwa! Sprawdź czy spełniasz wymagania :arrow: zasady-rekrutacji-do-forumowych-grup-vt3498.htm#p16645

Copy.com, czyli (nie tylko) mój reflink daje Ci dodatkowe 5 GB przestrzeni na dane w chmurze.
jonny Male
Spam Killer
Uploader Mod

Windows 7 Chrome

Post by IuDeX » 10 Jun 2012, o 20:14

jonny wrote:Też, ale to raczej nie zmienia faktu, że artykuł idealnie opisuje sytuacje.

No to racja, bo Androida teraz masz już wszędzie. Darmowe no i tyle.
jonny wrote:Jezu, jak łatwo Cię sprowokować.

Bo nic nie piszę o Androidzie, a słyszę, że jestem fanojem 10x dzienne :(

Zaraz wjedzie Wodnik i da jeszcze fajniejszą historię :hihi:
Image
IuDeX Male
Sponsor

Windows 7 Chrome

Post by nemo333 » 10 Jun 2012, o 20:26

hm, ile urządzeń tyle metod rootowania/JB :lol-above: Jakby były android był w 4 urządzeniach to też byłaby jedna metoda na odblokowanie :lol-above:

BTW modyfikacje dla iOS są uniwersalne? Wziąłbym pliki z 1.0 iPoda i wrzucił do najnowszego iPada z najnowszym 5.x i zadziałałoby?
Tak samo z Cydią, w iOS wszystko jest takie same, w Androidzie każdy ROM różni się znacznie od siebie. To jest właśnie różnorodność, wszystko wygląda inaczej i można dostosować pod siebie, w iOS wszystko wygląda identycznie pomimo że mamy możliwość zmiany tapet i ikon.

[ Dodano: 10 czerwca 2012, o 20:26 ]
BTW, mogę wyręczyć Wodnika i dać sobie rep minus za mój post?
Image
nemo333 Male
fb.com/nemowaKK
Sponsor

Telefon: Oppo Reno 6 Pro, oraz 400 innych w kolekcji
Soft: Android 13
Operator: Orange

Online: 450d 11h 7m
Reputation point: 6525
    Windows 7 Chrome

Post by ZiomalMarcin » 10 Jun 2012, o 20:32

jonny wrote:Czyżby jednak fanbojstwo IuDeXa zaczęło brać górę?

Jakie fanbojstwo... Już bez szaleństw. :DD Iudex powiedział w pewnej części prawdę, u mnie w Ace wystarczy kliknąć root i robi się samo. :P A można jeszcze prościej: CWM + ROM i mamy zrootowany oraz zmoddowany telefon. :E
ZiomalMarcin Male
Show must go on!
Junior Admin

Telefon: Galaxy A55 5G
Soft: Android 14
Operator: Heyah

Online: 201d 12h 48m 12s
Reputation point: 6384
    Windows 7 Chrome

Post by jonny » 10 Jun 2012, o 20:44

Oni myślą, że ja to napisałem na serio. :(

Czyli uważacie, że Android jest lepszy w kontekście modyfikacji? To, że w waszych urządzeniach rootowanie jest banalne, to chyba mało znaczący szczegół.

BTW, ja też mogę jednym kliknięciem i mogę również kilkoma banalnymi poleceniami... :yeah:

jonny Male
Spam Killer
Uploader Mod

Windows 7 Chrome

Post by ZiomalMarcin » 10 Jun 2012, o 21:28

jonny wrote:Czyli uważacie, że Android jest lepszy w kontekście modyfikacji?

Sam system jest lepszy w tej kwestii. Pomijam to co producenci kombinują, żeby zablokować możliwość modyfikacji.
ZiomalMarcin Male
Show must go on!
Junior Admin

Telefon: Galaxy A55 5G
Soft: Android 14
Operator: Heyah

Online: 201d 12h 48m 12s
Reputation point: 6384
    Windows 7 Chrome

Return to Nowości & Ciekawostki