|
|
|
Wbudowane oprogramowanie, problemy z softem, flashowanie.
by Wodnik Szuwarek » 3 Jan 2011, o 16:52
hoppek wrote:Witam. Chciałbym usunąć ze softa fabryczne aplikacje tak, aby zwolniło się trochę więcej miejsca. Chciałbym usunąć Kontakty Ovi, Słownik, Synchronizacje w Ovi, My Nokia, RT GR, Bounce, Mapy, zbędne języki i jakieś niepotrzebne pliki w telefonie. W którym pliku softa mieszczą się w/w aplikacje?
Tych których nie można usunąć z poziomu telefonu są w Romie (dysk Z). Jackson wrote:Nie ustniesz ich a właściwie usuniesz tylko jeśli wgrasz zmodyfikowane firmware które nie będzie miało tych aplikacji
To nic nie da, bo zmodyfikowane to dysk C.
-
Wodnik Szuwarek

-

-
- Telefon: iPhone 16 Pro Max & Nokia 6310 (2024)
- Operator: Play
- Online: 41d 2h 10m 48s
- Reputation point: 5230

by Wodnik Szuwarek » 5 Jan 2011, o 00:41
Eee trzeba się rejestrować. Nokia Firmware Editor, Nokia Cooker lub Nokia Editor.
Pierwszy jest tylko do rofs, a drugi i trzeci do rofs i uda. Dysk Z jest w core, a tego niczym nie edytujesz. Chyba że część dysku Z jest w rofs, bo w uda jest tylko C. W każdym bądź razie bez edycji najważniejszego pliku czyli core, nie można mówić o sensownym tuningu. Czyli to samo co w S40 Także patchy które są obecnie na symbiana, nigdy bym patchami nie nazwał, bo nie mają z nimi nic wspólnego [ Dodano: 4 sty 2011, o 23:40 ]Te obecne niby "Patche ROM" przecież nie nadpisują kodu źródłowego Romu, więc jak można je nazwać patchami? Bez sensu.
-
Wodnik Szuwarek

-

-
- Telefon: iPhone 16 Pro Max & Nokia 6310 (2024)
- Operator: Play
- Online: 41d 2h 10m 48s
- Reputation point: 5230

by hoppek » 5 Jan 2011, o 21:49
Wodnik Szuwarek, pobrałem Nokia Firmware Editor 0.3.7, wrzuciłem do niego plik core, jakiś tam wyskoczył komunikat o tym, że plik jest chroniony i jego modyfikowanie może uszkodzić telefon, ale normalnie pojawiła się cała struktura dysku Z, wszystko było modyfikowalne, więc wszedłem w Tools -> Application Manager -> Manage Applications -> SIS STUB Manager i są pokazane różne aplikacje, mogę usunąć je, ale już się ich nie da wyeksportować.
-
hoppek

-

-
- Telefon: iPhone 14 Pro
- Soft: iOS 16
- Operator: Orange
- Online: 290d 18h 3m 51s
- Reputation point: 3242

-
Return to [S60] Firmware