Witam. Pewnie wielu z was nowych użytkowników Samsunga domyśla się,czym jest Odin i jak go używać. Ten tutorial jest odpowiedzią na właśnie to pytanie.
Odin jest to program do flashowania najczęściej stockowego ROMu samsunga,ale czasem zdarzają się custom kernele i nawet custom romy.
1. Podstawy.
Okno Odina wygląda tak:
(napis u góry może się różnić)
Co to są te wszystkie pola?
PIT-plik należący do mapowania. Nie jest to żadna część firmware.
BOOTLOADER-bootloader jak sama nazwa wskazuje.
PDA-Tam jest cały system.
PHONE-FW modemu czy tam baseband jak kto woli.
CSC-oznaczenie regionalne.
2.Jak nim flashować?
Przełączamy telefon w tryb Download Mode. W przypadku większości telefonów jest to kombinacja VOLDOWN+HOME+POWER.
Jednak mój Ace S5830i,którym w tym poradniku się posłużyłem,ma kombinację VOLUP+VOLDOWN+POWER. W przypadku niektórych telefonów powinien pojawić się taki komunikat:
Jeśli masz taki komunikat,wciskasz VOLUP. Telefon przejdzie w tryb download.
Jeśli nie masz tego komunikatu,telefon od razu przejdzie w tryb download.
Takie coś powinno wyskoczyć(może się różnić w zależności od modelu):
Jest napisane Custom BIN down:Yes,bo już 2 razy wgrywałem niesamsungowe fw odinem.
Podłącz telefon kablem USB. W Odinie powinno wykryć telefon:
Teraz wybieramy pliki firmware.Niekoniecznie wszystkie. Np. jeżeli chcesz wgrać nowe fw modemu,wybierasz tylko phone.
Ja dla przykładu wybrałem wszystkie prócz bootloadera i pita (nie są one wymagane).
Zostawiamy wszystkie opcje tam,gdzie zaznaczyłem na niebiesko i klikamy przycisk Start który zaznaczyłem na czerwono.
Zacznie się flashowanie firmware.
Po tym,jak skończy się flashowanie powinien się pokazać napis PASS na zielonym tle. Odłączamy wtedy kabel USB.
Poradnik napisany w 100% przeze mnie.