![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Ogłoszenie |
---|
Board index » Strefa Nokia OS S40 » Tutoriale & Triki » [S40] Tutoriale |
Previous topic | Next topic Page 1 of 1 [ 8 posts ] |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Jak znaleźć numer NIF-a, kiedy rozpiski zawodzą? Metoda by kosmita1993. |
---|
![]() |
4 May 2010, o 17:39 |
kosmita1993 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tak jak w temacie. Postanowiłem opisać sposób na który właśnie wpadłem.
No więc tak: 1. Potrzebujemy PPM z innego, rozpracowanego już telefonu (np. 6300). PPM musi być niezmodyfikowany. Ważne żeby miał takie same oryginalne NIFy jak nasz telefon. 2. Wyciągamy z tego PPMa wybrany NIF (np. zasięgu) posługując się sprawdzoną rozpiską i przenosimy go do jakiegoś folderu (np. na pulpicie folder "Szukane"). 3. Pobieramy program Anti-Twin i uruchamiamy go. 4. Jako podstawowy folder wybieramy folder z wypakowanym wcześniej chunkiem ANIM z PPMa w którym szukamy NIFa. 5. Zaznaczamy opcję "Porównaj do pliku" i wybieramy nasz sprawdzony plik z folderu "Szukane" na pulpicie. 6. Jako metodę porównywania zaznaczamy "bajt do bajta" 7. Klikamy "Szukaj". 8. W Wynikach w pierwszej linijce pojawi się plik który wybraliśmy z folderu szukane, a w drugiej linijce szukany przez nas NIF. SCREEN: ![]() ![]() Zabraniam kopiowania tego tutorialu na inne strony/fora bez mojej zgody!!! |
Last edited by kosmita1993 on 4 May 2010, o 17:47, edited 1 time in total. |
Last post |
![]() |
![]() |
4 May 2010, o 17:41 |
Vipe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja robię trochę inaczej. Gdy podmieniamy NIFy zmienia się również UID, więc różni się od tych w rozpiskach. Dlatego też mam cały anim oryginalnego ppm'a, gdzie otwieram plik xml i w nim szukam.
Chyba, że chodzi o modele telefonów, do których nie ma ogólnej ropiski ![]() |
![]() |
![]() |
4 May 2010, o 17:48 |
Viperer wrote: Chyba, że chodzi o modele telefonów, do których nie ma ogólnej ropiski Właśnie o te głównie chodzi... Dla np. 6288 nie ma poprawnej rozpiski. |
![]() |
![]() |
4 May 2010, o 17:57 |
Filip ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przydatne do portowania całych modyfikacji.
|
![]() |
![]() |
4 May 2010, o 18:04 |
Filip wrote: Przydatne do portowania całych modyfikacji. Jeśli chodzi o NIFy to owszem, ale bawić się tym sposobem z obrazkami PNG albo GIF to by było trochę bez sensu... ![]() |
![]() |
![]() |
4 May 2010, o 21:40 |
kurupt ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Można również pobrać ppma, który ma podmienione ważniejsze nify na png ( rosyjskie patche ). W taki sposób miałem łatwy dostęp do całości.
|
![]() |
![]() |
8 May 2010, o 13:02 |
Filip ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
kurupt, to znajdź taki do 6288
|
![]() |
![]() |
6 Jun 2010, o 15:40 |
kurupt wrote: Można również pobrać ppma, który ma podmienione ważniejsze nify na png ( rosyjskie patche ). W taki sposób miałem łatwy dostęp do całości. Ale większość telefonów nie ma "rozbitych" plików NIF baterii i zasięgu na pojedyncze pliki (w sensie że bateria składa się z czterech osobnych plików), tylko mają właśnie pliki NIF których nie da się zastąpić plikami PNG. Czyli Twój sposób nie nada się do znalezienia NIF'ów ładowania i stanu baterii oraz zasięgu, chyba że wszystkie inne będą podmienione na PNG a tylko te trzy nie... ![]() [ Dodano: 6 cze 2010, o 15:40 ] Niektóre standardowe NIF'y dla s40v3, s40v5 - rozdzielczość 240x320px (czyli takie jak w 6300, 5310, 5300 itp.) ![]() ![]() Lista plików w archiwum: ![]() |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Page 1 of 1 [ 8 posts ] Previous topic | Next topic |
|