by uggp » 7 Sep 2010, o 22:58
Jakaś masakra z tym telefonem, próbuje to poukładać, ale co aplikacja to robi inaczej, nawet pytają przy wyborze INACZEJ.
Tak jakby na siłę chciały po gprs a nie po wifi.
Menu->PanelSterowania->Ustawienia->Połączenia->SieciDocelowe
i tu zaczyna się ciekawie
1. Punkt dostępu - tutaj ustalamy punkty przez jakie możemy się łączyć
2. Internet - tu punkty dostępu (tak miałem jak kupiłem nową)
3. Wiadom. MMS
4. Usługi WAP
5. Intranet
początkowo punkt "erainternet" miałem w grupie "Internet". No i aplikacje jak pytały to miały opcje: wyszukaj WLAN i Internet. Jak dawałem internet to szło przez GPRS. No to dodałem w grupie internet moje WIFI. Dałem priorytety. WIFI pri=1, ERA pri=2. Niestety niektóre aplikacje ładnie zapytały "którędy?", ja "internet" a one GPRS, olewając priorytet 1 czyli wifi.
Wkurzyłem się i wywaliłem "erainternet" z grupy internet i dałem do "Usługi WAP". Zadowolony że teraz to będę wiedział. "Internet" to moje WIFI, a WAPy to gprs i pakietówka. I co?...
Kicha. Niektóre aplikacje podczas zapytania o rodzaj połączenia NIE WYŚWIETLAJĄ grupy "Internet". Jest tylko "Szukaj WLAN" i Usługa WAP.
Jakby kompletnie olewały wszystko co ma WIFI.
Zakombinowałem jeszcze i na laptopie na ubuntu zrobiłem taki mały AP, ale w trybie ad-hoc. Skonfigurowałem go i teraz aplikacje w noki pytają (przykład opery):
Szukaj WLAN
Usługi WAP (EraInternet)
Bez kategori (1 punkt dostępu)
Jak zrobić, żeby zakładka "Internet" była pokazywana, a w niej skonfigurowana wifi to nie wiem. Co ciekawe po "Szukaj WLAN" wybieram moje WIFI i idzie po konfiguracji zapisanej wcześniej. Jak tylko dodam coś z pakietowymi do "Internet" to i ta zakładka jest pokazywana.
Powalone na maxa
W tej chwili ściągnąłem, skypa, youtuba ze sklepu ovi i nic nie działa. GG działało ale nie wiem przez, który port, skończyła się darmocha no i bye bye.
Jak ktoś dojdzie do tego jak zapanować nad tym idiotyzmem to chętnie posłucham.