Szanowni Forumowicze,
Opiszę Wam moją sytuację i poproszę o ustosunkowanie się do mojej wypowiedzi. Chciałbym skorzystać z Waszego doświadczenia w temacie telefonów i pomoc w wybraniu odpowiedniego urządzenia.
Używałem wcześniej SE Xperii X10 z Androidem, niestety denerwowało mnie to, iż klawiatura ekranowa często nie nadążała za moimi myślami i często po umyciu rąk nie mogłem odebrać telefonu. Chociaż to chyba mankament wszystkich "dotykowców".
Wymieniłem go sobie na Nokię E72, która jest rewelacyjna. (założyłem już 2 tematy związane z tym, że coś w niej popsułem)
Podoba mi się, że wszystko tutaj działa "TERAZ, NATYCHMIAST". Kiedy piszę sms, czy dzwonię, to nie ma absolutnie porównania z tamtym SE. Podoba mi się też solidność wykonania.
Niestety ten telefon jest koszmarnie niewygodny do przeglądania internetu. Często potrzebuję szybko sprawdzić jakąś rzecz i zanim posłużę się tym klawiszem optycznym, to już zapominam co w ogóle chciałem (uprzedzam- nie świadczy to wcale o mojej kiepskiej pamięci)
Czasami też obejrzałbym sobie w wolnej chwili coś z "serialeonline.pl", ale brak obsługi Flasha szybko studzi mój zapał.
Z aparatu korzystam dosyć rzadko i nie jestem jakimś artystą. A gdybym był, to kupiłbym sobie lustrzankę. Dopóki skany dokumentów są wyraźne, a sam aparat włącza się bardzo szybko- absolutnie mi to wystarcza... Video tez nie musi być w 1080p- bo niby dlaczego kilka minut filmu ma mi zajmować mnóstwo miejsca i tym samym spowalniać telefon?
Stoję teraz przed wyborem nowego telefonu i zastanawiam się np nad iPhone 4S, Nokią E6, Blackberry 9900, Nokią z Windowsem, Samsungiem Galaxy SIII- lada dzień będzie w sklepach, Samsungiem Galaxy Nexusem, Samsungiem Galaxy Note, Motorolą RAZR albo HTC One X.
Kilka uwag:
Iphone jednak raczej nie kupię, ponieważ niedługo wejdzie 5, więc to nieopłacalne. Zresztą brak obsługi Flasha jest, moim zdaniem, pogardą dla klienta.
Co do Samsungów nie jestem przekonany, bo to może i dobre pralki i lodówki, ale telefony nie są fajne- Z czysto snobistycznego punktu widzenia. Zresztą razi mnie to wykonanie z plastiku. Samsungi wcale takie tanie nie są, więc powinni je zrobić z czegoś porządniejszego. Tak jak np zrobiło to Apple, albo Motorola, albo Nokia.
HTC tak samo. Zresztą czytałem, że ten 4rdzeniowy procesor wsuwa tyle energii, że na dobrą sprawę powinno się trzymać ten telefon cały czas podpięty do kontaktu. Głupie.
Motorola RAZR podoba mi się jakościowo. Sprawia wrażenie "premium".
Najbardziej jednak skłaniałbym się albo ku tej Nokii E6 (Bo to E72 z dotykowym ekranem, czyli chyba przeglądanie internetu powinno być bardzo wygodne, hm?! Chociaż mocno wątpię, czy obsłuży Flash...) albo ku BB 9900. Nigdy nie miałem telefonu tej marki, ale słyszałem, że jest to najwyższa półka pod względem jakości.
Nokia z windowsem to chyba tylko jest ta Lumia 800, albo trzeba poczekać aż wyjdzie 900. Tyle że jej wygląd jest niezwykle paskudny. Co prawda nie miałem w ręku tego telefonu, ale na zdjęciach wygląda odrażająco. Nie wiem kto mógł wpaść na pomysł, żeby zrobić kanciasty, niebieski telefon!
Może jednak pozbyć się uprzedzeń, bo to naprawdę dobra Nokia? Nie wiem za bardzo co z tym windowsem. Czy to aby na pewno dobre rozwiązanie? Mam wrażenie, że cały czas ulegam trochę stereotypowi, że "Nokia to Nokia".
PS. Tego Sony Xperii S nie biorę pod uwagę, bo bardzo przypomina mi Xperię X10. Nie wytrzymała w dobrej formie nawet dwóch lat, była w serwisie 3x (w tym wymiana na całkiem nowy telefon, a pozostałe wizyty to wymiana płyty głównej... czyli za każdym razem dwa tygodnie bez telefonu)
Także nic dziwnego, że wymieniłem na E72...
W skrócie: Nie gram w gry na telefonie, bo mnie to nudzi. Używam często internetu i korzystam z e-maila tak jak z smsów. Lubię perfekcyjne i eleganckie wykonanie. Uwielbiam jak telefon działa "JUŻ, NATYCHMIAST". Oczywiście kilka przydatnych aplikacji też warto, żeby można było mieć na nim: słownik ang-ang, czytnik pdf, edycja Office itp.
Będę bardzo wdzięczny, jeżeli trochę mnie naprowadzicie i coś mi zasugerujecie. Telefon chciałbym mieć na te ok. 2 lata i niech by był jak najlepszy.
Pozdrawiam, Piotr.