by hoppek » 4 Nov 2012, o 13:52
nemo333 wrote:Zastanów się czy serio będziesz potrzebował tych 4GB RAM
Raczej tak. Ale myślę nad tym 3x2GB albo 2x4GB. Przyda się do montażu filmów albo wirtualizacji.
nemo333 wrote:Dysku 500GB może być mało
W kompie mam 300GB i nie umiem całego zapełnić. Nie za bardzo jest mi na rękę wyciągać ze starego kompa, bo jak już będę miał nowy komp, to ten stary pójdzie na sklep do mamy. Czyli z obudową też nie za bardzo, z przodu jest trochę rozklekotana. Porty USB i audio nie działają, jedno USB jest wyrwane.
nemo333 wrote:Zasilacz - zobacz najpierw jakich producentów polecają i odradzają na forach komputerowych. Lepiej mieć czasem słabszą firmówkę jak mocniejszego no-name, firmówki zawsze trzymają się parametrów, w no-name różnie to bywa
Obecnie mam no-name: Qoltec SilentLine Power Q380 380W i znajomy powiedział, że się dziwi, że to jeszcze w ogóle chodzi i nie narobiło szkód. Chyba nie chcę żadnego no-name, a firmówkę?
nemo333 wrote:Jak kupisz jakąś tylko dla obecnych podzespołów to za dwa lata pewnie będzie trzeba od nowa składać
Nie planuję składać za dwa lata nowego zestawu. Ten ma mi starczyć na następne 7 lat, gdybym miał nadmiar pieniędzy to wtedy pomyślałbym o czymś na i7 i bym się nie martwił o rozbudowę.
dioxis wrote:jeśli zamierzasz bawić się w wirtualizację to warto kupic 4GB ramu przynajmniej, zwłaszcza przy obecnych cenach kości ddr3
No kości chyba nie są takie drogie, 63zł za 4GB to chyba nie jest dużo. Widziałem też 3x2GB za 120zł od GoodRAM, chyba niewielka kwota. Mógłby ktoś polecić jakąś kość 2x4GB albo 3x2GB w jakieś normalnej cenie?
Adam, ja zostaję przy Intelu.
Error, zastanowiłbym się nad dyskiem WD. Segate podobno badziewia, a WD dyski nie do zajechania, także tam bym dał tego Caviar Blue 500GB z zestawu w pierwszym poście.
[ Dodano: 4 lis 2012, o 12:49 ]O, jeszcze jedna rzecz, która mnie męczy - obecny komp jest bardzo głośny, czasami nawet jak nie robię niczego wymagającego mocy. Jaką będę mieć pewność, że nowy komp będzie zawsze cichy? U kilku osób, które znam, komputer na wysokich obrotach jest niesłyszalny. Mogę liczyć na to samo w nowym zestawie?
[ Dodano: 4 lis 2012, o 12:52 ]Error, jeszcze jedna rzecz, której się przypatrzyłem teraz - pamięć RAM, a mianowicie producent. Wiadomo, że kart pamięci powyżej 4GB niezawodnych nie robi. Jak jest z kościami pamięci? Nie wiem czy mógłbym przez to zaufać temu producentowi, ale cena jak najbardziej fajna imo.