Register Login

Site RulesFAQSearchContact
PortalBlogWikiChat

Previous topic | Next topic
Page 1 of 1 [ 5 posts ]
Print view
Write comments Post new topic

Komisja Europejska: piractwo pomaga w sprzedaży muzyki

Post Komisja Europejska: piractwo pomaga w sprzedaży muzyki 25 Mar 2013, o 11:21

Male - Sponsor  Posts/Topics2793/816  Reputation point 4150 
Offline  Profile 
Windows XP Firefox
Image

Z raportu stworzonego dla KE wynika, że piractwo nie ma wpływu na sprzedaż muzyki w sieci. Niektórzy i tak by nie wydali na nią pieniędzy.

Badacze z Institute for Prospective Technological Studies, instytutu badawczego Komisji Europejskiej stworzyli raport badający sprzedaż muzyki w internecie. Jego wnioski nie są zbyt pozytywne dla wytwórni muzycznych. Nie mogą one już zwalić złej sprzedaży muzyki w sieci na piratów.

Na potrzeby raportu przeanalizowano zachowania 16 tysięcy użytkowników sieci z Europy. Nie przeprowadzono wśród nich żadnej ankiety, ale analizowano ich kliknięcia na różnych stronach wraz z ilością spędzonego tam czasu.

Image

Zauważono pewną prawidłowość. Otóż osoby, które często robią zakupy w serwisach z legalną e-muzyką, niezwykle rzadko zaglądają na pirackie serwisy. I odwrotnie - ci, którzy parają się piractwem, rzadko zaglądają na strony, gdzie można kupić legalnie muzykę. To pozwala sądzić, że osoby, które nie kupują muzyki, i tak by jej nie kupiły. Nie uszczuplają więc przychodów wytwórni muzycznych.

Naturalna jest także kolejna odkryta podczas badania prawidłowość: im wyższy dochód badanego użytkownika sieci, tym większe prawdopodobieństwo, że kupuje on legalną muzykę.

Jest jeszcze jeden wniosek: gdyby zniknęły z sieci pirackie strony, sklepy z legalną muzyką miałyby o 2 proc. mniejszą sprzedaż. Zniknięcie stron pozwalających na darmowe lub odpłatne słuchanie muzyki w ramach streamingu oznaczałoby spadek sprzedaży legalnej muzyki o kolejne 7 proc. Zapewne więc nie brakuje także tych, którzy lubią sprawdzić, na co przeznaczą swoje pieniądze.

Kupilibyście to, czego słuchacie za darmo? A może najpierw chcecie się przekonać, że warto na coś wydać pieniądze?

źródło: komputerswiat.pl

Hmm... ameryki nie odkryli bo to bylo oczywiste od dawna :roll:

Last post
Reply with quote 

Post Re: Komisja Europejska: piractwo pomaga w sprzedaży muzyki 25 Mar 2013, o 18:46

Male - Administrator  Posts/Topics12084/1215  Reputation point 17491 
Offline  Profile  WWW   
Windows 7 Firefox
bombel201 wrote:
Zauważono pewną prawidłowość. Otóż osoby, które często robią zakupy w serwisach z legalną e-muzyką, niezwykle rzadko zaglądają na pirackie serwisy. I odwrotnie - ci, którzy parają się piractwem, rzadko zaglądają na strony, gdzie można kupić legalnie muzykę.

A inne badania sugerują, że płacący za muzykę po prostu w ogóle więcej jej słuchają, z różnych źródeł, także „darmowych”.
I bądź tu mądry, i zawierz którymś.

bombel201 wrote:
Kupilibyście to, czego słuchacie za darmo? A może najpierw chcecie się przekonać, że warto na coś wydać pieniądze?

Jeśli jest dobra i mogę, a najlepiej jeszcze jak najbardziej bezpośrednio z pominięciem koncernów, to pewnie. :)
Reply with quote 

Post Re: Komisja Europejska: piractwo pomaga w sprzedaży muzyki 25 Mar 2013, o 20:00

Male - Sponsor  Posts/Topics747/142  Reputation point 985 
Offline  Profile  WWW   
Windows XP Firefox
bombel201 wrote:
Naturalna jest także kolejna odkryta podczas badania prawidłowość: im wyższy dochód badanego użytkownika sieci, tym większe prawdopodobieństwo, że kupuje on legalną muzykę.

No co Wy :clap:

bombel201 wrote:

Ja wiem? Żyjemy w Polsce przecież. Powiedzmy sobie szczerze: ile płyt kupiliście ? xD

Kolejne bezsensowne badania amerykańskie. Ot co :)
Reply with quote 

Post Re: Komisja Europejska: piractwo pomaga w sprzedaży muzyki 25 Mar 2013, o 20:34

Male - Friend  Posts/Topics2604/346  Reputation point 1585 
Offline  Profile  WWW   
Symbian Opera
WojtekGr wrote:
bombel201 wrote:

Ja wiem? Żyjemy w Polsce przecież. Powiedzmy sobie szczerze: ile płyt kupiliście ? xD

jakbym miał kase to pewnie bym kupił, choć szkoda na całą płyte jak podoba mi się jeden utwór. I po co mi na płycie jak nie odtworze jej na fonie, zajmuje miejsce, a tak mam na nośniku o rozmiarze 1,65 cm kwadrtowego o wiele więcej muzyki.
Reply with quote 

Post Re: Komisja Europejska: piractwo pomaga w sprzedaży muzyki 25 Mar 2013, o 20:40

Male - Sponsor  Posts/Topics2793/816  Reputation point 4150 
Offline  Profile 
Symbian Opera
wook przecież możesz zgrać muzykę z płyty i nikt absolutnie sie do Ciebie nie przyczepi bo mając orginal płyty możesz mieć ja w pirackiej wersji jako tzw kopie zapasową ;P

Reply with quote 

Write comments  Post new topic

Page 1 of 1 [ 5 posts ]
Previous topic | Next topic

Search for

Jump to

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests