![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Hyde Park » Komputery » Internet |
Previous topic | Next topic Page 1 of 1 [ 5 posts ] |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Komisja Europejska: piractwo pomaga w sprzedaży muzyki |
---|
![]() |
25 Mar 2013, o 11:21 |
bombel201 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Z raportu stworzonego dla KE wynika, że piractwo nie ma wpływu na sprzedaż muzyki w sieci. Niektórzy i tak by nie wydali na nią pieniędzy. Badacze z Institute for Prospective Technological Studies, instytutu badawczego Komisji Europejskiej stworzyli raport badający sprzedaż muzyki w internecie. Jego wnioski nie są zbyt pozytywne dla wytwórni muzycznych. Nie mogą one już zwalić złej sprzedaży muzyki w sieci na piratów. Na potrzeby raportu przeanalizowano zachowania 16 tysięcy użytkowników sieci z Europy. Nie przeprowadzono wśród nich żadnej ankiety, ale analizowano ich kliknięcia na różnych stronach wraz z ilością spędzonego tam czasu. ![]() Zauważono pewną prawidłowość. Otóż osoby, które często robią zakupy w serwisach z legalną e-muzyką, niezwykle rzadko zaglądają na pirackie serwisy. I odwrotnie - ci, którzy parają się piractwem, rzadko zaglądają na strony, gdzie można kupić legalnie muzykę. To pozwala sądzić, że osoby, które nie kupują muzyki, i tak by jej nie kupiły. Nie uszczuplają więc przychodów wytwórni muzycznych. Naturalna jest także kolejna odkryta podczas badania prawidłowość: im wyższy dochód badanego użytkownika sieci, tym większe prawdopodobieństwo, że kupuje on legalną muzykę. Jest jeszcze jeden wniosek: gdyby zniknęły z sieci pirackie strony, sklepy z legalną muzyką miałyby o 2 proc. mniejszą sprzedaż. Zniknięcie stron pozwalających na darmowe lub odpłatne słuchanie muzyki w ramach streamingu oznaczałoby spadek sprzedaży legalnej muzyki o kolejne 7 proc. Zapewne więc nie brakuje także tych, którzy lubią sprawdzić, na co przeznaczą swoje pieniądze. Kupilibyście to, czego słuchacie za darmo? A może najpierw chcecie się przekonać, że warto na coś wydać pieniądze? źródło: komputerswiat.pl Hmm... ameryki nie odkryli bo to bylo oczywiste od dawna ![]() |
Last post |
![]() |
![]() |
25 Mar 2013, o 18:46 |
pawelooss ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
bombel201 wrote: Zauważono pewną prawidłowość. Otóż osoby, które często robią zakupy w serwisach z legalną e-muzyką, niezwykle rzadko zaglądają na pirackie serwisy. I odwrotnie - ci, którzy parają się piractwem, rzadko zaglądają na strony, gdzie można kupić legalnie muzykę. A inne badania sugerują, że płacący za muzykę po prostu w ogóle więcej jej słuchają, z różnych źródeł, także „darmowych”. I bądź tu mądry, i zawierz którymś. bombel201 wrote: Kupilibyście to, czego słuchacie za darmo? A może najpierw chcecie się przekonać, że warto na coś wydać pieniądze? Jeśli jest dobra i mogę, a najlepiej jeszcze jak najbardziej bezpośrednio z pominięciem koncernów, to pewnie. ![]() |
![]() |
![]() |
25 Mar 2013, o 20:00 |
WojtekGr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
bombel201 wrote: Naturalna jest także kolejna odkryta podczas badania prawidłowość: im wyższy dochód badanego użytkownika sieci, tym większe prawdopodobieństwo, że kupuje on legalną muzykę. No co Wy ![]() bombel201 wrote: Kupilibyście to, czego słuchacie za darmo? A może najpierw chcecie się przekonać, że warto na coś wydać pieniądze? Ja wiem? Żyjemy w Polsce przecież. Powiedzmy sobie szczerze: ile płyt kupiliście ? ![]() Kolejne bezsensowne badania amerykańskie. Ot co ![]() |
![]() |
![]() |
25 Mar 2013, o 20:34 |
wook ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
WojtekGr wrote: bombel201 wrote: Kupilibyście to, czego słuchacie za darmo? A może najpierw chcecie się przekonać, że warto na coś wydać pieniądze? Ja wiem? Żyjemy w Polsce przecież. Powiedzmy sobie szczerze: ile płyt kupiliście ? ![]() jakbym miał kase to pewnie bym kupił, choć szkoda na całą płyte jak podoba mi się jeden utwór. I po co mi na płycie jak nie odtworze jej na fonie, zajmuje miejsce, a tak mam na nośniku o rozmiarze 1,65 cm kwadrtowego o wiele więcej muzyki. |
![]() |
![]() |
25 Mar 2013, o 20:40 |
bombel201 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
wook przecież możesz zgrać muzykę z płyty i nikt absolutnie sie do Ciebie nie przyczepi bo mając orginal płyty możesz mieć ja w pirackiej wersji jako tzw kopie zapasową
![]() |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Page 1 of 1 [ 5 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests |
Board index » Hyde Park » Komputery » Internet |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)