Register Login

Site RulesFAQSearchContact
PortalBlogWikiChat

Ogłoszenie

Forum NokiaHacking.pl obchodzi swoje 16. urodziny! Image

Previous topic | Next topic
Page 1 of 1 [ 12 posts ]
Print view
Write comments Post new topic

Komputer się przegrzewa.

Post Komputer się przegrzewa. 17 Jul 2010, o 13:37

Male - Sponsor  Posts/Topics2168/282  Reputation point 4745 
Offline  Profile 
Windows XP Firefox
Witam! Moja procesor to AMD Phenom II X2 545 /3.0GHz, L3 6MB, 80W, BOX, AM3/, mam w nim chłodzenie BOXowe. Obydwa rdzenie i sam procesor przy użytkowaniu komputera dłużej, niż 30 minut bez grania, itp. ma temperaturę 80C, a czasem nawet się resetuje (gdy gram w Far Cry lub konwertuję coś). Jest jeszcze na gwarancji. Co robić??

Drugi problem to karta graf. GAINWARD GeForce GTS 250 512MB DDR3/256bit DVI/HDMI PCI- E. Aux (co to jest) sięga przy normalnym użytkowaniu 80C, a GPU Diode 60C. Temperatury znam z Everest'a Ultimate Edition. Reszta podzespołów w porządku. Zdjęcie obudowy nie pomaga, przeczyściłem z kurzów w środku obudowy. Jak pozbyć się problemu nie tracąc gwarancji?? Może kupić Arctic Cooling Freezer 7 Pro PWM Rev.2??

Last post

Post Re: Komputer się przegrzewa. 22 Jul 2010, o 22:46

Male - Sponsor  Posts/Topics4081/125  Reputation point 3661 
Offline  Profile  WWW   
Windows XP Firefox
Zdejmij z radiatora wiatrak, przeczyść go i to samo zrób z radiatorem, lecz tym razem bez zdejmowania. ;)

Post Re: Komputer się przegrzewa. 23 Jul 2010, o 01:37

Male - Friend  Posts/Topics622/66  Reputation point 326 
Offline  Profile  WWW 
Windows XP Firefox
Hmm może zainwestuj w pastę termoprzewodzącą i zastąp nią starą warstwę. Dobrym wyjściem jest też zainwestowanie w dobrej marki cooler, o ile oczywiście czyszczenie i odkurzanie nie pomaga.

Post Re: Komputer się przegrzewa. 23 Jul 2010, o 05:59

Male - 80%  Posts/Topics318/7  Reputation point 322 
Offline  Profile   
Windows Vista Firefox
co do karty graficznej to takie temp. to normalka przy podkręconej grafice(po uruchomieniu komputera 60*C a jak włączyć jakąś grę to 80-85*C) ale może zrób to co pisał IuDeX bo przy oryginalnym taktowaniu takich temperatur nie powinno być

Post Re: Komputer się przegrzewa. 23 Jul 2010, o 06:38

Male - Sponsor  Posts/Topics643/227  Reputation point 817 
Offline  Profile 
Windows XP Firefox
W lato, przy temperaturze 30 stopni za oknem a jak dobrze pogrzeje i zapomnę zasłonić okno to tyle samo mam w pomieszczeniu. To ja jestem przyzwyczajony do przegrzewania :D Skoro jest jeszcze na gwarancji to nie wiem co możesz z tym zrobić? Zależy jakie masz warunki gwarancji.. bo mój kumpel to miał wszystko zaplombowane, żeby nie ruszać :d

W każdym razie ja robię tak jak IuDeX napisał, zdejmuję wiatrak i wszystko czyszczę. Pomogło kilka razy, a jak już przestało to po prostu wymieniłem wiatrak na nowy. Pozbyłem się z procka starej pasty, posmarowałem nową i już dłuugo długo nie miałem problemu. O tym z resztą wspomniał już walkmanowiec.

Dla bezpieczeństwa kompa mam ustawionego tak, że przy niebezpiecznej temperaturze włącza się alarm, a jak przekroczy jeszcze troszkę to po prostu komp się wyłączy. Kiedyś to się na tym nie znałem zbytnio i pierwszy komp się spalił bo nawet nie zaglądałem do środka, a prawdopodobnie wiatraczek się zatrzymał :D ale kiedy to było... procek 400Mhz :D

Post Re: Komputer się przegrzewa. 23 Jul 2010, o 08:58

Male - 30%  Posts/Topics50/9  Reputation point 17 
Offline  Profile 
Windows XP Chrome
Moja rada wmontuj do obudowy wiatrak :p ja tak zrobiłem i komp do 30 stopni :P
Image

Post Re: Komputer się przegrzewa. 23 Jul 2010, o 09:53

Male - Friend  Posts/Topics1111/56  Reputation point 688 
Offline  Profile  WWW   
Windows XP Firefox
Po co montować do kompa ;P Wystarczy nim chłodzić pomieszczenie i wystarczy.

[ Komentarz dodany przez: IuDeX: 23 lipca 2010, o 11:34 ]
Potrójny post - ciach

Bo mi neta zmuliło ;P
Last edited by Help3r on 23 Jul 2010, o 18:55, edited 1 time in total.

Post Re: Komputer się przegrzewa. 23 Jul 2010, o 11:42

Male - Sponsor  Posts/Topics565/40  Reputation point 641 
Offline  Profile  WWW   
Windows XP Chrome
Ja na Twoim miejscu kontaktowałbym się ze sprzedawcą. Najbezpieczniej. ;)

Post Re: Komputer się przegrzewa. 23 Jul 2010, o 12:10

Male - Sponsor  Posts/Topics4081/125  Reputation point 3661 
Offline  Profile  WWW   
Windows XP Firefox

Przy zdejmowaniu coolera i oczyszczania radiatora nie można nic uszkodzić. Chyba, że ktoś się o to postara ;) Czyszczenie tamtych rejonów jest szczególnie ważne latem. Moja karta rozgrzewa się do 97*C i chyba też czas na czyszczenie ;D

Post Re: Komputer się przegrzewa. 23 Jul 2010, o 21:18

Male - Sponsor  Posts/Topics643/227  Reputation point 817 
Offline  Profile 
Windows XP Firefox
IuDeX wrote:

Przy zdejmowaniu coolera i oczyszczania radiatora nie można nic uszkodzić. Chyba, że ktoś się o to postara ;)

Mój tato połamał raz obudowę od wiatraka przez przypadek, więc jednak się da :D bo mocowanie jakieś plastikowe badziewne było, teraz mam takie, że już się nie da rozwalić.

A mój kuzyn w lato często otwierał obudowę od komputera i stawiał obok wiatraczek biurkowy :D myślicie, że to daje jekieś spore efekty? :D

Post Re: Komputer się przegrzewa. 23 Jul 2010, o 22:05

Male - Administrator  Posts/Topics12084/1215  Reputation point 17485 
Offline  Profile  WWW   
Symbian Mozilla
akatsuki, czytałem, że to najlepszy sposób, by przegrzać, bo niszczy się zorganizowany obieg powietrza. ;P

Post Re: Komputer się przegrzewa. 26 Jul 2010, o 14:50

Male - Sponsor  Posts/Topics2168/282  Reputation point 4745 
Offline  Profile 
Windows XP Firefox
IuDeX wrote:
Zdejmij z radiatora wiatrak, przeczyść go i to samo zrób z radiatorem, lecz tym razem bez zdejmowania. ;)

I to wystarczyło. Zrobiłbym tak od razu, ale nie byłem pewien czy zachowam gwarancję. A z kartą to wczytałem, że to normalna temperatura więc wszystko obecnie jest OK. + wystawiłem i dzięki za pomoc wszystkim.

Write comments  Post new topic

Page 1 of 1 [ 12 posts ]
Previous topic | Next topic

Search for

Jump to

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest