![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Ogłoszenie |
---|
Board index » Hyde Park » Komputery » Hardware |
Previous topic | Next topic Page 1 of 1 [ 12 posts ] |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Komputer się przegrzewa. |
---|
![]() |
17 Jul 2010, o 13:37 |
Filip ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam! Moja procesor to AMD Phenom II X2 545 /3.0GHz, L3 6MB, 80W, BOX, AM3/, mam w nim chłodzenie BOXowe. Obydwa rdzenie i sam procesor przy użytkowaniu komputera dłużej, niż 30 minut bez grania, itp. ma temperaturę 80C, a czasem nawet się resetuje (gdy gram w Far Cry lub konwertuję coś). Jest jeszcze na gwarancji. Co robić??
Drugi problem to karta graf. GAINWARD GeForce GTS 250 512MB DDR3/256bit DVI/HDMI PCI- E. Aux (co to jest) sięga przy normalnym użytkowaniu 80C, a GPU Diode 60C. Temperatury znam z Everest'a Ultimate Edition. Reszta podzespołów w porządku. Zdjęcie obudowy nie pomaga, przeczyściłem z kurzów w środku obudowy. Jak pozbyć się problemu nie tracąc gwarancji?? Może kupić Arctic Cooling Freezer 7 Pro PWM Rev.2?? |
Last post |
![]() |
22 Jul 2010, o 22:46 |
IuDeX ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zdejmij z radiatora wiatrak, przeczyść go i to samo zrób z radiatorem, lecz tym razem bez zdejmowania.
![]() |
![]() |
23 Jul 2010, o 01:37 |
walkmanowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hmm może zainwestuj w pastę termoprzewodzącą i zastąp nią starą warstwę. Dobrym wyjściem jest też zainwestowanie w dobrej marki cooler, o ile oczywiście czyszczenie i odkurzanie nie pomaga.
|
![]() |
23 Jul 2010, o 05:59 |
Gązo5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
co do karty graficznej to takie temp. to normalka przy podkręconej grafice(po uruchomieniu komputera 60*C a jak włączyć jakąś grę to 80-85*C) ale może zrób to co pisał IuDeX bo przy oryginalnym taktowaniu takich temperatur nie powinno być
|
![]() |
23 Jul 2010, o 06:38 |
akatsuki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W lato, przy temperaturze 30 stopni za oknem a jak dobrze pogrzeje i zapomnę zasłonić okno to tyle samo mam w pomieszczeniu. To ja jestem przyzwyczajony do przegrzewania
![]() W każdym razie ja robię tak jak IuDeX napisał, zdejmuję wiatrak i wszystko czyszczę. Pomogło kilka razy, a jak już przestało to po prostu wymieniłem wiatrak na nowy. Pozbyłem się z procka starej pasty, posmarowałem nową i już dłuugo długo nie miałem problemu. O tym z resztą wspomniał już walkmanowiec. Dla bezpieczeństwa kompa mam ustawionego tak, że przy niebezpiecznej temperaturze włącza się alarm, a jak przekroczy jeszcze troszkę to po prostu komp się wyłączy. Kiedyś to się na tym nie znałem zbytnio i pierwszy komp się spalił bo nawet nie zaglądałem do środka, a prawdopodobnie wiatraczek się zatrzymał ![]() ![]() |
![]() |
23 Jul 2010, o 08:58 |
ryzy99 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Moja rada wmontuj do obudowy wiatrak :p ja tak zrobiłem i komp do 30 stopni
![]() ![]() |
![]() |
23 Jul 2010, o 09:53 |
Help3r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Po co montować do kompa
![]() [ Komentarz dodany przez: IuDeX: 23 lipca 2010, o 11:34 ] Potrójny post - ciach Bo mi neta zmuliło ![]() |
Last edited by Help3r on 23 Jul 2010, o 18:55, edited 1 time in total. |
![]() |
23 Jul 2010, o 11:42 |
bastard3son ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja na Twoim miejscu kontaktowałbym się ze sprzedawcą. Najbezpieczniej.
![]() |
![]() |
23 Jul 2010, o 12:10 |
IuDeX ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
bastard3son wrote: Ja na Twoim miejscu kontaktowałbym się ze sprzedawcą. Najbezpieczniej. ![]() Przy zdejmowaniu coolera i oczyszczania radiatora nie można nic uszkodzić. Chyba, że ktoś się o to postara ![]() ![]() |
![]() |
23 Jul 2010, o 21:18 |
akatsuki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
IuDeX wrote: bastard3son wrote: Ja na Twoim miejscu kontaktowałbym się ze sprzedawcą. Najbezpieczniej. ![]() Przy zdejmowaniu coolera i oczyszczania radiatora nie można nic uszkodzić. Chyba, że ktoś się o to postara ![]() Mój tato połamał raz obudowę od wiatraka przez przypadek, więc jednak się da ![]() A mój kuzyn w lato często otwierał obudowę od komputera i stawiał obok wiatraczek biurkowy ![]() ![]() |
![]() |
23 Jul 2010, o 22:05 |
pawelooss ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
akatsuki, czytałem, że to najlepszy sposób, by przegrzać, bo niszczy się zorganizowany obieg powietrza.
![]() |
![]() |
26 Jul 2010, o 14:50 |
Filip ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
IuDeX wrote: Zdejmij z radiatora wiatrak, przeczyść go i to samo zrób z radiatorem, lecz tym razem bez zdejmowania. ![]() I to wystarczyło. Zrobiłbym tak od razu, ale nie byłem pewien czy zachowam gwarancję. A z kartą to wczytałem, że to normalna temperatura więc wszystko obecnie jest OK. + wystawiłem i dzięki za pomoc wszystkim. |
Top |
Write comments | Post new topic |
Page 1 of 1 [ 12 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest |
Board index » Hyde Park » Komputery » Hardware |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)