![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Hyde Park » Komputery » Software |
Previous topic | Next topic Page 1 of 1 [ 13 posts ] |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Komputer wyłącza się podczas instalacji systemu |
---|
![]() |
12 Sep 2013, o 19:56 |
hoppek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam,
Mój problem polega na tym, że podczas instalacji systemu WinXP komputer się wyłącza. Wygląda to tak, że uruchamia się instalator, kopiowanie plików, następnie pojawia się czarny ekran, pojawia się kolejny etap instalacji i jakoś po sekundzie, dwóch komputer się wyłącza. Na tym ekranie się wyłącza: ![]() Tak się dzieje za każdym razem, niezależnie czy chcę zainstalować z płyty, czy z pendrive. Komputer jest dosyć wiekowy, na obudowie widnieje logo Vobis, a sam komputer dostałem w częściach od kolegi, który poprosił mnie, żebym komputer poskładał i sprawdził czy będzie jeszcze jakiś pożytek z niego. MOBO: MSI PM8M2-V RAM: 256MB DDR 400MHz HDD: jakiś model WD o pojemności 80GB PSU: Tracer Take Me 400W (komputer dostałem bez zasilacza, a ten jest z mojego starego komputera) |
Last post |
![]() |
![]() |
12 Sep 2013, o 20:12 |
Romland ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A masz możliwość podłączenia tego "wiekowego" dysku twardego do swojego PC'ta ? Bo obstawiam, że jest coś z dyskiem lub z płytą główną. Taśma może też zawodzić.
|
![]() |
![]() |
12 Sep 2013, o 20:35 |
Mam możliwość. Wydaje mi się, że taśma nie jest przyczyną problemu. Czytałem, że coś może blokować dalszą instalację (ram, mobo).
|
![]() |
![]() |
12 Sep 2013, o 20:50 |
Romland ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zaglądałeś do BIOS'u, w celu sprawdzenia, czy komputer prawidłowo odnajduje dysk podłączony do komputera?
Mógłbyś też spróbować odpalić jakąś dystrybucję Linuxa liveCD, by zobaczyć czy z ramem ogólnie wszystko w porządku. |
![]() |
![]() |
12 Sep 2013, o 21:40 |
Tak, dysk jest prawidłowo wykrywany przez komputer. Ogólnie jak zrobię rozruch z HDD to ładuje się kreator instalacji Wndows XP, który już jest na pewnym etapie, ale wywala błąd.
|
![]() |
![]() |
13 Sep 2013, o 14:16 |
Ryan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dwa lata temu miałem taki sam problem i winą była karta graficzna.
|
![]() |
![]() |
13 Sep 2013, o 16:48 |
W komputerze karta graficzna jest zintegrowana. A pod AGP nie mam żadnej, żeby sprawdzić.
|
![]() |
![]() |
13 Sep 2013, o 16:56 |
hubert123454 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
sprawdź czy dysk nie ma tak zwanych bad sectorów.
|
![]() |
![]() |
13 Sep 2013, o 16:58 |
Gdyby dysk był uszkodzony, to instalacja by stanęła w pewnym miejscu, a ja tej instalacji nawet nie zacząłem, nawet nie było formatowania dysku.
|
![]() |
![]() |
13 Sep 2013, o 17:00 |
nemo333 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Instalujesz za każdym razem z jednej kopii Windowsa? Tzn jeden obraz nagrywasz na Pendrive i CDki?
|
![]() |
![]() |
13 Sep 2013, o 17:05 |
Tak, jedna kopia. Z pendrive i CD nie działa. Ale kopia raczej nie ma znaczenia, bo już instalowałem ją na innym komputerze i instalacja przebiegła bez żadnego problemu.
|
![]() |
![]() |
13 Sep 2013, o 18:25 |
nemo333 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A spróbuj tam zainstalować np Windows 7, może będzie chodził wolno ale jak się zainstaluje to wykluczysz usterkę sprzętu i wtedy zostaje wina systemu.
Albo spróbuj jakiś inny build zainstalować, może któryś sterownik wbudowany w system się z czymś gryzie i inne będą miały z inną wersją, nie wiem który masz tam SP zintegrowany z płytą ale wgraj np wersję bez SP i SP3, zobacz która będzie działać ![]() |
![]() |
![]() |
13 Sep 2013, o 23:11 |
Win7 próbowałem, ale wyrzucało jakiś błąd o pliku, mimo że pliki sprawne.
|
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Page 1 of 1 [ 13 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests |
Board index » Hyde Park » Komputery » Software |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)