by pawelooss » 11 Nov 2010, o 23:00
Wskutek zmiany charakteru wątku przygotowałem listę tematów, które wg mnie warto poruszyć.
Poniżej przedstawiam własną wizję tychże "fundamentów" - zdawkowo, ale na start wystarczy.
pawelooss wrote:1. Administracja, rząd, podatki
Minimalizm biurokratyczny, przejrzystość systemu podatkowego: max 15% dochodowego liniowego i 20% VAT.
pawelooss wrote:2. Bezpieczeństwo, policja, obronność
Oczywiście wojsko państwowe; większe nakłady finansowe oraz większy nacisk na edukację i skuteczność policji.
pawelooss wrote:3. Edukacja, szkolnictwo, nauka
Edukacja państwowa, choć pozostawienie wyboru rodzicom co do szkół prywatnych (wraz ze zwrotem podatku).
pawelooss wrote:4. Energetyka, środowisko naturalne
Zapewnienie bezpieczeństwa energetycznego przez państwo; ekologia: tak, ale nie na zasadzie dolin Rosdupy.
pawelooss wrote:5. Gospodarka, przedsiębiorczość
Jak najmniej mieszania się polityki do gospodarki; prywatyzacja jak największej liczby państwowych spółek.
Ośrodki kultury muszą nadal być dofinansowywane, bo się nie utrzymają.
Od mediów wara (koncesje itp.)!
pawelooss wrote:7. Polityka historyczna i regionalna
Tutaj nie mam zbytnio zdania, obecnie jest OK - najważniejsze, by nie pobłażać próbom fałszowania historii.
pawelooss wrote:8. Polityka zagraniczna, UE/USA/Rosja
Wycofać się z niekorzystnych akcji międzynarodowych, przedyskutować sens wyższości prawa UE nad polskim.
pawelooss wrote:9. Problemy społeczne, bezrobocie
Zmienić formułę zasiłków socjalnych - promować i dopłacać do wszelkich form pracy, choćby najmniej płatnych.
Uprościć procedury, by sprawy nie ciągnęły się latami; mądrze zwiększyć nakłady na te instytucje, jeśli brakuje.
pawelooss wrote:11. Rodzina, prawa kobiet i mniejszości
Najlepszą ochronę dla rodziny stanowi dobrze rozwinięta gospodarka (praca), odgórne (z)nakazy są destrukcyjne.
Tutaj nie wypowiadam się - nie mieszkam i nie znam problemów wsi, dlatego nie wiem, co byłoby priorytetowe.
PZPN i inne korupcjogenne związki państwowe to zwyczajna farsa! Dostrzec w turystyce cenną gałąź gospodarki.
pawelooss wrote:14. Ubezpieczenia społeczne, emerytury
Całkowicie rozwalić obecny ZUS i pilnie go zreformować! Zostawić ludziom wybór metody lokowania emerytury.
pawelooss wrote:15. Ubezpieczenia zdrowotne, medycyna
Wprowadzić możliwość wyboru prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych (wraz ze zwrotem większej części podatku).
[ Dodano: 11 lis 2010, o 22:00 ]Ktoś ma tutaj w ogóle jakąkolwiek inną wizję? Bo dzisiejszy dzień jest chyba dobry ku tego typu dywagacjom.