adrian219 wrote:Leito07, mniejszą wagę można interpretować w różny sposób. Czytając paragraf do końca można zauważyć, że nawet za mniejsze szkody można pójść do więzienia. Wszystko zależy od sprawy każdy przypadek jest brany indywidualnie.
Tak w ogóle to zabrakło w tym zdaniu jednego słowa "nawet". To to, co miałem na myśli.
Jak ktoś nigdy nie miał jeszcze "problemu z kradzionym telefonem" to przeważnie dają grzywnę... Każdego kogo znam mającego przypał z kradzionym telefonem dostawał grzywnę. Posadzić mogą jeśli np. ktoś komuś na ulicy wyrwie telefon z ręki, "przekopie" go żeby zabrać telefon itp i jeśli ten komu telefon został skradziony rozpozna że ten przy kim go znaleźli to zrobił i policja znajdzie na to dowody, bo kto głupi się przyzna (przeważnie mówią "kupiłem na bazarach"

ale i tak grzywna jest

), i jeśli była to przekopka (czy coś w tym stylu) to jeszcze o pobicie/rozbój mogą dołożyć

Przynajmniej ja znam takie przypadki, ale jeśli złapany ktoś z telefonem zgłoszonym przez IMEI to tylko grzywne dostawał

Oczywiście - każda sprawa jest rozpatrzona inaczej

IuDeX wrote:Do 250zł albo 300jest mniejszej wagi o ile dobrze pamietam.
Do 250zł jest wykroczenie. Ale odnośnie kary za kradziony telefon niema to wpływu, kolegę złapali z kradziony HTC Desire, był pełnoletni i również płacił "tylko" (albo można powiedzieć aż

) grzywnę

I dodam że nie opłaca się kraść telefonów, 75% ich jest zgłaszane (szczególnie jeśli są to osoby starsze), bo wśród młodych te sprawy są "rozpatrywane inaczej"...

Chyba że jakieś nowe/drogie na części