nemo333 wrote:tak, mam 2 w domu...
co prawda nie skradzione ale znalezione ale jest taka sama procedura...
nemo333 wrote:dobra, po kolei...
Gubisz/Ukradli ci telefon
idziesz na policje i zgłaszasz podając imei
telefon trafia do bazy poszukiwanych i przy kontroli jak wpadniesz z tym telefonem to go zabierają właścicielowi
z papierami z policji i pudełka idziesz do dowolnego operatora i on blokuje imei po czym wymienia się bazą zablokowanych z innymi i w efekcie jest blokada na wszystkie krajowe.
telefon przestaje łapać zasięg, przy logowaniu do sieci wywala Nieudana rejestracja karty SIM jednak można go dalej używać za granicą.
Oczywiście każdy następny krok musi być wykonany po poprzednim ale ni ejest nic obowiązkowe czyli np możemy zgłosić kradzież na policji ale nie blokować żeby czekać aż frajer wpadnie podczas kontroli z naszym fonem
więc każdy w zasadzie ma racje, leito widać nie miał jeszcze fona który był zablokowany przez operatora, ja miałem bo w UK jest to główny warunek do otrzymania ubezpieczenia. Dlatego jak kupujecie fony na allegro to uważajcie na te przywiezione z UK jeśli macie zamiar z nich tam często korzystać... najbezpieczniej jest kupić bezpośrednio u operatora w UK bo fony tanie jak barszcz a abonamentowe fony blokują nawet w przypadku niezapłacenia rachunku...
adrian219 wrote:Leito07, za kradzież/paserstwo jest pozbawienie wolności, a nie grzywna.
CYTAT
Art. 291. § 1. Kto rzecz uzyskaną za pomocą czynu zabronionego nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
do 250 jest wykroczeniem, powyżej jest przestępstwemIuDeX wrote:Do 250zł albo 300jest mniejszej wagi o ile dobrze pamietam.
adrian219 wrote:Leito07, mniejszą wagę można interpretować w różny sposób. Czytając paragraf do końca można zauważyć, że nawet za mniejsze szkody można pójść do więzienia. Wszystko zależy od sprawy każdy przypadek jest brany indywidualnie.
Tak w ogóle to zabrakło w tym zdaniu jednego słowa "nawet". To to, co miałem na myśli.
IuDeX wrote:Do 250zł albo 300jest mniejszej wagi o ile dobrze pamietam.
Return to Pochwal się swoim telefonem
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests