bczyzowski wrote:Gdy w phoenixie wybieram w FILE open product RM-469 pojawiają się fukcję ktore moim zdaniem powinny byc zgodne z telefonem. W zakładce TUNING jest tez Ambient Light Sensor Calibration Sensor, więc dlaczego jest to nie możliwe?
Po za tym znalazłem taki temat właśnie z nokią e52
http://www.nokia-e52.pl/viewtopic.php?f=36&t=995
Na wstępie chciałbym podziękować

sposób zadziałał u mnie.
-- Może to wam pomoże --
1. Objaw: Czujnik światła na maxa brak możliwości zmiany na ciemniejsze podświetlanie.
2. Kalibracja według manuala: E52_RM-469_SM_L3&4.pdf (strona 3-32 Ambient Light Sensor)
3. Ja mam Phoenix Service Software 2011.46.002.47246
- odnajdujemy telefon
- włączamy Testing --> Display Test (zakładka LIGHTS)
- dajemy V przy Ambient Light Sensor i klikamy Read wyświetli się jakaś wartość
!!! u mnie wyskoczył błąd i info że trzeba zrobić kalibrację !!!
następnie zakrywamy kamerkę z przodu obudowy i klikamy Read - wartość powinna być niższa
jeśli nie jest to trzeba kalibrować
-- KALIBRACJA
wchodzimy do menu Tuning --> Ambient Light Sensor Calibration
!!! u mnie wyskoczyły 2 kolejne błędy które oczywiście zignorowałem

!!!
- odhaczamy V przy default i klikamy na Read, powinny pojawić się wartości w polach AD-Count
!!! u mnie wywaliło Błąd

pomyślałem więc że kupiłem tel z uszkodzonym czujnikiem, jednak nie
zmieniłem trochę procedurę i zahaczyłem V i kliknąłem Write wgrałem tym samym jakąś wartość ale jaką nie wiem, przy tym ustawieniu nie ma danych jest tylko podane przy efficient 1.0000
- po tej operacji zacząłem kalibrację odhaczyłem V i kliknąłem Read -> pojawiły się wartości
Kalibracja polega na przepisywaniu tych wartości z pól AD-Count do Reference level i klikaniu na Calibrate do momentu aż wartości efficient będą równe 1.0000 najlepiej to robić w dzień choć ja to zrobiłem przy świetle telefon powinien leżeć w jednym miejscu podczas kalibracji
Na koniec wyłączyłem i włączyłem telefon bo mi się klawisze nie zapalały
4. Efekt: działa mi ustawienie jasności

a w dzień (przy świetle) gasną klawisze

czyli git
--
Może mój opis komuś pomoże powodzenia pozdrawiam demien