by papaj1990 » 5 Sep 2013, o 20:36
Hej!
Wiem, że odkopuję stary temat ale miałem przed chwilą identyczny problem ze swoją 5730XM. Opiszę całą sytuację bo była dość zabawna. Wymieniłem płytkę klawiatury alfanumerycznej ponieważ przyciski do odtwarzacza nie działały. Wszystko pięknie ładnie ale okazało się, że klawiatura QWERTY po rozsunięciu tylko migała i dolny rząd przycisków był "pomieszany" - po naciśnięciu shift pokazywały się symbole itd. Lekko się wnerwiłem bo myślałem, że to ten zamiennik płytki klawiatury jest uszkodzony, a ściągałem go przez eBay z Włoch, ponieważ w naszych hurtowniach występuje "chwilowy brak towaru" jak chodzi o płyty klawiatur do 5730XM. Przed wymianą oglądałem dokładnie oryginalną płytkę i zauważyłem, że na nowej brakuje jednego scalaka. Znajdował się on po drugiej stronie płytki pod złączem ekranu. Po przeczytaniu w sieci kilku wątków dotyczących czujników rozsuwania przypomniałem sobie o nim. Poleciałem do kosza na śmieci, wygrzebałem z niego starą płytkę. Okazało się, że pominięty w zamienniku element to nie układ scalony, a mały magnesik. Jak wielka była moja radość gdy okazało się, że to ten słynny "czujnik" rozsunięcia. Szybko rozebrałem telefon przykleiłem go do płytki tak jak w oryginale (w sliderze jest odpowiednie wycięcie) i voila. Telefon w 100% sprawny. Prawdopodobnie rozwiązałeś już swój problem lub pozbyłeś się telefonu.
Zamieszczam jednak tą informację dla potomnych. W E75 oraz w 5730XM czujnik rozsunięcia klawiatury znajduje się od spodu slidera, na płytce klawiatury pod złączem ekranu. Jest to mały srebrny kwadracik, magnes.
Pozdrawiam i życzę powodzenia przy samodzielnych naprawach