Forum nie tylko dla ekspertów! Dyskusje o telefonach, rozwiązywanie problemów, zaawansowany tuning - hacki, patche i modyfikacje, darmowe gry i aplikacje.
Witam! Niedawno nabyłem nokie 6300 z niedziałającą wibracją z nadzieją ze to naprawie ale trochę nie wyszło :p Macie może jakiś pomysł co z tym zrobić?;>
Last edited by Zaza. on 31 Oct 2009, o 11:48, edited 1 time in total.
Sony Ericsson Live with Walkman http://selive.pl/ Serdecznie zapraszam na nowe forum
Spróbuj to zrobić. Z Wibrą ja też miałem problemy po refubrishu i tak nie działała W tedy musiałem zainwestować w wymianę.
Nokia jest bogiem, Hacking nałogiem, Patche zabawą, Phoenix podstawą. "dobrzy hakerzy są sławni na cały świat, ale o hakerach geniuszach nikt nic nie wie."
Uszkodzenie vibry poprzez soft jest raczej niewykonalne. Można ją jedynie softowo wyłączyć.
Na sam początek wyczyść vibrę. Polecam któryś z preparatów do czyszczenia elektroniki, a nie spirytus i watę. Jeśli to nie pomoże, najpewniej walnięta jest sama vibra. Zaznaczyć trzeba, że w 6300 jest ona elementem lutowanym na płycie.
gry.lcs.pl Mój blog o projektowaniu i tworzeniu gier.
Tak tylko co do poradnika to jeszcze mi nie siadło zeby po czyszczeniu filter działał zawsze mam jakieś zimne luty pomaga tylko wymiana a co do wibry to
Rozkręc telefon podepnij sie zasilaczem max do 4 v oczywiście ze stabilizowanym napięciem do wibry np za pomocą dwoch igieł i sprawdz czy działa celem wykluczenia innego uszkjodzenia jesli zadziała możesz mioec problem z :
1. sprawdzenie sicieżek multimetrem od L2272 --- L2273 do wibry jak są ok prawdopodobnie RETU do wymiany lecz prze wymianą retu warto jeszcze sprawdzić
L2272 R2104 R2105
Tylko pytanie czy to zrobisz sam bo bez hota i dobrego topnika tak czy tak się nie obejdzie
zapewnie brakuje kondesatorków, wystarczy zrobić zworki. śmiać mi się jak słyszę żeby przeczyścić lub wgrać softa. jeżeli masz lutownice z cienkim grotem, troche cyny to powinienes zrobić to w 5min.
hyieh wrote:śmiać mi się jak słyszę żeby przeczyścić lub wgrać softa.
na forum jest kilka przypadków że po użyciu phoenixa wibra się "odrodziła", jak miałem 6300 i wibra mi padła po zabawie w oprogramowanie, od razu refurbish zrobiłem, bo było najszybciej i najłatwiej, i podziałało