![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Główna » GSM Zone » Nowości & Ciekawostki |
Previous topic | Next topic Page 1 of 1 [ 5 posts ] |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Nokia 105 4G i 110 4G – proste telefony na miarę naszych czasów. |
---|
![]() |
21 Jun 2021, o 19:05 |
pawelooss ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zakup prostego telefonu komórkowego nie jest prostym zadaniem. Lekiem na całe zło miał być KaiOS, którego celem było zaoferowanie nowoczesnych funkcji w prostych urządzeniach. Wiele osób jednak narzeka, że system ten jest ociężały i mało intuicyjny. Natomiast telefony 2G powoli już tracą rację bytu, ponieważ producenci skupiają się głównie na rozwoju sieci LTE i 5G, a druga generacja ma zostać za kilka lat wycofana. Na szczęście Nokia postanowiła odświeżyć dwie może i nie klasyczne, ale dość popularne słuchawki, czyli modele 105 i 110. Nie dostaniemy w nich zaawansowanych inteligentnych funkcji, zawita do nich jednak obsługa LTE.
![]() Oczywiście pisząc Nokia mam na myśli HMD Global, które ma prawa do tej klasycznej marki. I mimo że ta w smartfonach nie radzi sobie najlepiej, to w przypadku klasycznych urządzeń jest jednym z liderów. Ostatni raport firmy Counterpoint pokazuje, że fińska firma dostarczyła 11 milionów prostych telefonów tylko w pierwszym kwartale 2021 roku. Kluczowej roli nie odgrywa jednak popularność, a to, co firma ma do zaoferowania. Główną atrakcją tych dwóch telefonów jest obecność łączności 4G. I nie chodzi tu tylko o technologię szybkiej transmisji danych, a o obsługę HD Voice przez VoLTE. W czasach, gdy wielu operatorów planuje wycofać się z sieci 2G i 3G, te nowe telefony Nokii mogą być idealnym wyborem dla wielu fanów prostych urządzeń. ![]() Oprócz technologii LTE modele te posiadają również pewne ulepszenia względem pierwowzorów. Zachowują one maleńką, kompaktową konstrukcję odziedziczoną po poprzednikach, ale ich wygląd jest bardziej nowoczesny. Obydwa urządzenia dostały 1,8-calowy wyświetlacz 120 × 160 pikseli, port Jack 3.5 mm, obsługę kart microSD do 32 GB, latarkę i baterię 1020 mAh. Tym, co je odróżnia to obecność aparatu VGA w modelu Nokia 110 4G. Niestety, wciąż nie wiadomo kiedy trafią one do sklepów, ani ile przyjdzie nam za nie zapłacić. Źródło: android.com.pl |
Last post |
![]() |
![]() |
21 Jun 2021, o 19:18 |
Wunder Wungiel ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jaki tu jest system?
|
![]() |
![]() |
21 Jun 2021, o 20:22 |
pawelooss ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
S30+
|
![]() |
![]() |
24 Jun 2021, o 13:01 |
hoppek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja mam Nokię 215 4G i jest w pytę. Kosztowała grosze i ma te same możliwości, co wyżej wymienione modele, oprócz aparatu. Jedyne co może na początku przeszkadzać, to nieintuicyjna obsługa względem starych telefonów S30/S40, gdzie na przykład wciśnięcie czerwonej słuchawki wygasza ekran lub powraca do poprzedniego menu.
![]() [ Komentarz dodany przez: pawelooss: 25 czerwca 2021, o 16:13 ] To pochwal się tym nabytkiem jeszcze w osobnym temacie. ![]() |
![]() |
![]() |
24 Jun 2021, o 14:10 |
Wunder Wungiel ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Miałem jednego z tych Feauture Phone'ów (Nokię 800) i KaiOS jakoś nie przypadł mi do gustu... I w pełni zgadzam się z:
Quote: Lekiem na całe zło miał być KaiOS, którego celem było zaoferowanie nowoczesnych funkcji w prostych urządzeniach. Wiele osób jednak narzeka, że system ten jest ociężały i mało intuicyjny. Był po prostu mułem i żółwiem na urlopie ![]() ![]() |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Page 1 of 1 [ 5 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 2 guests |
Board index » Strefa Główna » GSM Zone » Nowości & Ciekawostki |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)