Dziś pokarze wam, jak za pomocą paru prostych kroków wydłużymy czas gotowości Nokii 1600 (zapewne każdej innej korzystającej z tej samej baterii).

Potrzebne:
-Telefon
-Bateria (ORYGINALNA) BP-6M, lub inna, która też się zmieści
-Lutownica, cyna, parę kabelków
-Przydadzą się jakieś umiejętności lutowania
1. Jak już zauważyłeś bateria ma z góry i dołu plastik, będzie go trzeba usunąć, ale uważaj na baterię i nie uszkodź jej. Jeśli nadal nie widzisz tego plastiku, to zapodaje fotkę, na której zaznaczyłem gdzie on się znajduje:

2. Po jego usunięciu urywamy jedną z dwóch blaszek trzymających ten prostokątny układzik, gdzie lutujemy 3 kabelki, które potem przylutujemy do pinów w telefonie(zaznaczcie sobie na nim, gdzie jest +,- i o . "Prostokącik" odginamy tak, jak to jest pokazane na zdjęciu,a urwaną blaszkę zastępujemy nie najdłuższym, ale też nie bądźcie skąpi i dajcie tam trochę tego kabla

3. Tak przygotowaną baterie wkładamy,a raczej ostrożnie wciskamy i lutujemy kable, albo najpierw lutujemy, jak komu wygodniej. Ważne, żeby zostawić trochę kabla, bo możliwe, że pewnego dnia najdzie was chcica np. na zmianę karty sim.
Tak to wygląda zaraz po lutowaniu i włączeniu telefonu:

Tu już wszystko złożone do kupy i czeka na założenie klapki.....

....a tutaj już gotowy telefonik do rozmów i grania w snake

Właśnie zmarnowałem zapewne kilku osobom cenne minuty ich życia, ale może dalsza część zaciekawi niektórych bardziej...
W Nokii 5310 Xpress Music mamy baterię 860 mAh, a bp-6m ma 1100 mAh, czyli 240 mAh więcej, a przy muzycznej nokii to wcale nie tak mało! Mam u siebie taką pokaraną troszkę przez los, ogólnie rzecz mówiąc nie działającą niestety, ciągle brak kasy na zainwestowanie w nią, ale do rzeczy! Wyżej użyta bateria pasuje do XP:

Jeśli chodzi o klapkę baterii, to ''idealnie'' nie przylega, ale dla 240 mah to taka szpara jest niczym ( na zdjęciu wydaje się o wiele większa). Być może da się ją zamontować jakoś bardziej elegancko, ja to robiłem na szybkiego i z ciekawości, dodam, że szpara występuje tylko z jednej strony.

To tyle. Na razie bateria się ładuje, potem zdam relację z tego, ile wytrzymuje, bo zapewne to was (mnie też) to interesuje.
Fotki by Samsung Galaxy Ace&Nokia E61i
Pozdrawiam.
@edit
Sorki, ale fotki z imageshack się nie pokazują, więc będę próbował wstawiać na fotosika.