Nokia C3 jest telefonem ładnie wykonanym dla osób w wieku nastoletnim,które nie chcą tracić kontaktów z znajomymi.Ten telefon spełnia wymagania osób często korzystających z cudów GSM

Wygląd
Pierwsze spojrzenie
Ten telefon na pierwszy widok przypomina typowo-amerykańskiego BlackBerry.Czemu ?? Na pewno przez to,że ma pełną klawiaturę QWERTY i ma poziomy ekran.Taki wygląd kusi,by go kupić.

Obudowa
Jest wykonana większości mocnego plastiku,poza klapą obudowy która jest z metalu.Klapa trzyma się na zaczepach,które zastosowano między innymi w 6700c.
Wydana została w 3 kolorach :
-Kremowym
-Ciemno-niebieskim
-Mocno różowym
Zdjęcia (w galerii) :
- Code: Select all
Please Login or Register, to see this Content
Klawiatura
Czterorzędowy układ klawiatury spisuje się dobrze.Klawisze są w dobrej wielkości,mógłbym powiedzieć że idealnej.Powiem,że jest to mój pierwszy telefon z QWERTY.Ogólnie myślę,że opłacało się zastąpić starego ABC'ka i skorzystać z nowości od nokii

Oprogramowanie
Trochę o systemie
Nokia C3 wykorzystuje system Nokia OS.Interfejs to S40 6-tej edycji.Chodzi on szybko a co najważniejsze - stabilny.Przy normalnym użytkowaniu (sms,dzwonienie i trochę gier oraz połączenia WLAN) nigdy mi się nie muli.Być może przez to,że mam oczyszczony soft...
Komunikacja
Jak już wspominałem - jest to telefon dla osób chcących zostać w kontakcie,więc Nokia dała wszystko co jest na świecie,by rozmawiać, pisać z kimś oraz dzielić się byle czym.Do dyspozycji mamy :
-Ovi Czat
-Ovi Mail
-Społeczności by Nokia a w tym :
-Flickr
-Share photo on Ovi
WLAN pomaga nam zostać ''wszechdostępnym'' ale niektóre sieci nie chcą przyjmować telefonu.Może blokada MAC adresu ?? Jednak hot-spoty w McD działają sprawnie z tym telefonem.

Personalizacja
Nokia C3 została obdarzona nawet niezłym ''plecakiem'' do personalizacji.W porównaniu do innych telefonów to wielkiego ''Wow !!'' nie ma,ale większe niż ''E.. Nic nowego..'' Osoby kupujące telefon w Orange mają fajnie,bo zainstalowano tam ''Ten pasek po boku'' zwany OrangeHomeScreen.Jednak osoby kupujące w Plus GSM mają zegar analogowy

Tryb gotowości,pulpit
Mamy 2/3 sposoby na personalizację pulpitu :
-Widgety Nokii czyli :
*Kalendarz
*Minutnik
*Notes
*Pasek skrótów
*Powiadomienia
*Centrum multimedialne (radio,odtwarzacz muzyki)
*Społeczności (ostatnie wpisy znajomych z FaceBooka)
*Ulubone kontakty
*Kontrolowanie WLAN
*Stan telefonu,wskaźniki ogólne
-Ekran główny Orange
-Bez widgetów
Podgląd tych opcji tu :

Menu główne
Menu jest intuicyjne,pewnie dlatego bo są te ikony które każdy zna i lubi.Nie przypomina tego Symbianowego,ponieważ jest tylko 12/13 ikon,ale osoby które przyzwyczaiły się do menu 6700c nieprędko się przyzwyczają - Dodano 6 nowych,których nie ma w żadnym modelu a tyle samo ikon pozostało.Menu ma 4 opcje widoków.

Muzyka
W podmenu nie ma się czego spodziewać - ujrzymy tylko Radio i Muzyka z znanymi nam ikonami.
Ale w odtwarzaczu jest lepiej - możemy wybierać,czego chcemy słuchać.Telefon używa tagów IDG3 do segregowania plików wg. Wykonawcy,roku,stylu,instrumentu oraz albumu.Personalizować odtwarzacz się da.Możemy użyć skórek zapisanych w NFL,które wrzucamy do swojego motywu,albo podmienić obrazki w oprogramowaniu i cieszyć się tłem z menu.W radiu możemy to samo
zrobić by dostosować go do swoich gustów

Zdjęcia
Menu zdjęć jest dobrze wykonane.Jest tam dużo przydatnych aplikacji - Segregowanie według dnia,okazji(Trzeba najpierw wpisać że zdjęcia robione od tej godziny do tej są z tej uroczystości

Poczta
Poczta to mile widziany dodatek do telefonów z WLAN.Obsługa jej jest prosta,czego nie powiedziałbym o Społecznościach.Do tej aplikacji możemy dodać maksymalnie 12 kont.Poczta obsługuję następujące domeny :

Końcowa opinia,moje zdanie
Zalety :
-Konfiguracja w menu WLAN jest bardzo prosta.
-Muzyka jest na dobrym poziomie
-Klawiatura jest dobrze wykonana
Wady :
-Mało gier
-Potrafi zamulić
Zdjęcia wykonane tym telefonem są tu :