Register Login

Site RulesFAQSearchContact
PortalBlogWikiChat

Previous topic | Next topic
Page 1 of 1 [ 5 posts ]
Print view
Write comments Post new topic

Nokia E90 - recenzja

Post Nokia E90 - recenzja 18 Mar 2010, o 19:31

Male - Redaktor  Posts/Topics736/109  Reputation point 1589 
Offline  Profile  WWW 
Macintosh Safari
Witam,
Tym razem chciałbym przedstawić recenzje Nokii E90. Jest to na dzień dzisiejszy ostatni z przedstawicieli serii communictaor. Jest to najwyższy model Nokii. Był dostępny także w limotwanej serii w czerownym kolorze. Telefon pojawił się w sprzedaży w 2007 roku, mój model pochodzi z sierpnia 2007.

Zawartość zestawu, pierwsze wrażenie

Niestety nie posiadam filmiku z rozpakowywania telefonu i muszę wypisać zawartość pudełka.

-słuchawka – Nokia E90
-ładowarka
-bateria BP-4L
-słuchawki HS-47
-tzw papiery : instrukcja, gwarancji, skrócona instrukcja
-kabel USB
-płytka z driver-ami
-karta pamięci 512mb (microSD)

Jak wszystkie telefony z serii communicator Nokia E90 to bardzo duży i masywny telefon. Wymiary tego telefonu to 132x57x20 mm (dla tych, którzy nie wyobrażają sobie wielkości tego telefonu zapraszam do galerii poniżej) i waży 210 gramów. Może wydawać się to dużo jednak przy takich wymiarach nie odczuwa się tego a telefon leży w rękach bardzo pewnie. Tak duży rozmiar tego telefonu tłumaczy olbrzymi wewnętrzny wyświetlacz (800x352, 3,9 cala) i pełna klawiatura QWERTY z naprawdę dużymi literami. Telefon na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie bardzo solidnej i dobrze wykonanej maszyny o diabolicznych osiągach. Co prawda jest to telefon bardzo wytrzymały i odprony na upadki jednak obudowie zdarzy się czasem poskrzypieć.

Klawiatury i ekrany

Mniejszy ekran o wielkości 2 cali i rozdzielczości 240x320 w porównaniu do ekrany wenętrznego jest bardzo mały. Do tego w zestawieniu z wielką obudową i wielkimi klawiszami bardzo ciężko się z niego korzysta. Można powiedzieć, że ginie wśrod dużej obudowy. Spokojnie wystarczy do wybrania numeru czy odczytania sms-a jednak do dłuższego użytkowania jest nie wygodny.

Korzystanie z dużego, wewnętrznego wyświetlacza i klawiatury QWERTY to naprawde niebo w porównaniu z mniejszym ekranem i zwykła numeryczną klawiaturą. Wyświetlacz jest olbrzymi, bardzo czytelny. Do tego telefon ten jest wyposażony w najlepszą i najwygodniejszą klawiaturę z jakiej przyszło mi korzystać (a korzystałem z klawiatur w G1, E75, N97 czy Motoroli Milestone). Klawisze są zdecydowanie wystarczających rozmiarów i posiadają bardzo przyzwoicie wyprofilowany skok. Po chwilowym przyzwyczjeniu można pisać na niej tak szybko jak na komptuerze. Do tego klawisze wykonane są z przyjemnego w dotyku materiału przez co przy pisaniu palce nie męczą się.

System operacyjny

Nokia ta wyposażona jest w system Symbian w wersji S60 v.3 . Współpracuje on z procesorem TI OMAP o zegraze 332 mhz. Może wydawać się, że jest to bardzo słaby procesor jak na taki telefon (369mhz w E66) jednak moim zdaniem jest to jedna z najlepiej działających Nokii z Symbianem. Telefon działa naprawdę szybko i w ogóle się nie wiesza. Wiadomości, która są piętą Achillesową większości telefonów opartych na systemach operacyjnych działają tutaj płynnie i tylko przy naprawde dużej ilości sms-ów (ok. 10 000) trzeba chwilkę poczekać na załadowanie się skrzynki.

Jedynym problemem jest dostępność aplikacji działających w trybie pełnoekranowym na dużym wyświetlaczu. Jest to bardzo nietypowa rozdzielczość i praktycznie nie ma takich aplikacji.

Niestety model ten obsługuje karty pamięci o maksymalnej pamięci 2gb

Internet

E90 wyposażono w standardową przeglądarke dla telefonów z tą wersją Symbiana jednak dopasowano ją do rozdzielczości dużego ekranu. Strony ładują się w oryginalnym układzie, perfykcyjnie dopasowane do wyświetlacza. Przegląda się je praktycznie tak jak na komputerze. Do tego telefon obsługuje standard HSDPA i posiada także WiFi więc z internetu możemy korzystać z naprwdę niezłą szybkością. Jako, że jest to dość stary model to nie ma możliwości korzystania z seriwsów typu YT. Jednak gdy używamy telefonu do przeglądania portali czy for nadaje się świetnie. Do tego posiada elemenatrną obsługę Flash’a. Czasem występują problemy z zabezpieczonymi stronami w standardzie https.

Aparat

Pamiętajcie, że telefon to nie aparat i nie wymagajcie od niego perfekcyjnych zdjęć . E90 wyposażona jest w kamere o rozdzielczości 3mpix i optykę Carl Zeiss. Telefon wykonuje zdjęcia ostre i z bardzo dobrym nasyceniem kolrów. Do tego przy rozdzielczości 3mpix można je spokojnie wywołać. Zaskoczył mnie brak funkcji panorama.

Filmy mogą być nagrywane w 3gp lub mp4. Najwyższa dostępna rozdzielczość to 640x480

Multimedia

Telefon ten to raczej kombajn biznesowy a nie telefon muzyczny. Jednak dostajemy w zestawie słuchawki stereofoniczne gwarantujące przyzwoitą jakośc muzyki i leżace dobrze w uchu. Telefon nie posiada wyjścia typu jack. Jako, że maksymalny rozmiar karty pamięci to 2gb to też nie zmieścimy tam raczej dyskografii wszystkich ulubionych zespołów.

Telefon oparty jest na systemie Symbian więc możemy oglądąc filmy w standardzie divix. Po odpowiednim przygotowaniu filmu (rozdzielczość na duży ekran) możemy doczekać śię naprawde wielkiej kinowej uczty. Telefon posiada dobry dźwięk na głośnika do tego filmy na dużym wyświetlaczu wyglądają naprawde świetnie. Tutaj znowu boli karta o maksymalnej pojemności 2gb.

E90 jako przenośne biuro

Nokia ta to flagowy model z biznesowej serii E więc na pewno też grupą docelową są biznesmeni. Telefon gwarantuje szybki dostęp do e-mail’a za pomocą wbudowanej skrzynki. Niestety wyszukuwarka kontaków działa tylko po polach Imie i Naziwsko. Czasami przydałoby się móc wyszukać po firmie czy stronie www przyspiasanej do kontaktu.

Wersja limitowana miała wgraną wersję do śledzenia motowań giełdowych.

Bateria

Niestety bateria to słaba strona tego telefonu. Zwykle trzyma ona około 1-2 dni a przy intesywnym używaniu np. do ciągłego surfowania po internecie czy słuchania filmów trzeba go ładować nawet 2 razy dziennie. Na szczęscie proces ładowania przebiega bardzo szybko. Trwa on około 2 godzin.

Podsumowanie

Można powiedzieć, że E90 to godny następca wszytskich communicatorów. Jako telefon biznessowy sprawuje się naprawde świetnie (mój ojciec posiada już 3 taki model, próbował się przesiadać kilka razy na inne telefony jednak za każdym razem wracał do Nokii). Do tego jak przystało na telefon high-endowy posiada całkiem przyzwoite funkcje multimedialne. Jego największe wady to duże rozmiary i słaba bateria.

Plusy:
-genialny duży wyświetlacz
-klawiatura QWERT
-wydajny i szybki system
-świetna przeglądarka internetowa
-moduł GPS

Minusy:
-słaba bateria
-brak wejścia jack
-zbyt mały „przedni’ wyświetlacz
-problemy z wyszukiwaniem kontaktów.

Galeria:
Image Image Image Image Image Image Image

Jestem autorem tej recenzji i zabraniam kopiowania jej bez mojej pisemnej zgody.
Last edited by ryba on 18 Mar 2010, o 21:54, edited 2 times in total.

Last post
Reply with quote 

Post Re: Nokia E90 - recenzja 18 Mar 2010, o 19:43

Male - Sponsor  Posts/Topics2914/276  Reputation point 4512 
Offline  Profile  WWW   
Windows XP Firefox
ryba wrote:
Mniejszy ekran o wielkości 2 cali i rozdzielczości 240x320 w porównaniu do ekrany wenętrznego jest bardzo mały.

Moim zdaniem jest wprost idealny jako ekran zewnętrzny ;) Wygląda mniej więcej tak jak ekran w 6233 :) Bardzo ładny telefonik. I po raz drugi jestem pozytywnie zaskoczony wykonaniem recenzji.
Reply with quote 

Post Re: Nokia E90 - recenzja 20 Mar 2010, o 23:25

Male - Sponsor  Posts/Topics9190/98  Reputation point 6525 
Offline  Profile 
Windows XP Opera
Mały wyświetlacz przedni? :lol: Ja mam identyczny w 3120c i przez 2 miesiące siedziałem na nim po 6,7h na necie i się cieszyłem że mam taki duży wyświetlacz i że fajnie się na nim przegląda strony internetowe :lol:
Reply with quote 

Post Re: Nokia E90 - recenzja 21 Mar 2010, o 13:31

Male - Sponsor  Posts/Topics2914/276  Reputation point 4512 
Offline  Profile  WWW   
Windows XP Firefox
nemo333, chyba chodziło o to że ekran jest "maly" w porównaniu do wielkości telefonu, chociaż i tak moim zdaniem jest wprost idealny,
Reply with quote 

Post Re: Nokia E90 - recenzja 21 Mar 2010, o 13:36

Male - Redaktor  Posts/Topics736/109  Reputation point 1589 
Offline  Profile  WWW 
Macintosh Firefox
Dokładnie jest tak jak mówi Adam. Przez to, że telefon jest bardzo duży i masywny to ekran wydaje się zbyt mały i "ginie" na tej dużej obudowie.

Reply with quote 

Write comments  Post new topic

Page 1 of 1 [ 5 posts ]
Previous topic | Next topic

Search for

Jump to

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests