![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Główna » GSM Zone » Nowości & Ciekawostki |
Previous topic | Next topic Page 1 of 2 [ 20 posts ] Go to page 1, 2 Next |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Nokia kończy produkcję telefonów w Europie, zamykając fińską fabrykę. |
---|
![]() |
29 Jul 2012, o 14:50 |
pawelooss ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Stephen Elop postanowił zamknąć ostatnią fabrykę Nokii w Europie, a cała produkcja jej telefonów została już przeniesiona do Azji. Czy pomoże to przetrwać w kryzysowych czasach fińskiemu producentowi?
![]() Fabryka w Salo - miejsce w którym zaczęła się cała historia telefonów z Finlandii - zaprzestała swoją działalność dwa tygodnie temu, co pozostawiło na lodzie 850 pracowników tegoż zakładu. Dziś potwierdzono, że udało się porozumieć ze związkami zawodowymi w tej sprawie. Większość jeszcze wierzy w firmę i ma nadzieje na cud, który pozwoliłby im wrócić na swoje miejsca pracy. Inni nadzieję pokładają w fińskim rządie, który zapowiedział wykorzystanie wszelkich dostępnych środków na pomoc miasteczkom, które najbardziej ucierpią na przeprowadzce Nokii. ![]() Powodem tej decyzji są wciąż nieciekawe wyniki finansowe firmy. Stephen Elop (CEO Nokii) szukając wyjścia z opresji postanowił na całkowite przeniesienie produkcji do Chin, co ma zapewnić zmniejszenie kosztów produkcji. O tych planach wiadomo było już od dawna. Teraz jednak staje się to faktem. ![]() Nie wspominając nawet o mojej złej opinii na temat ostatnich poczynań niegdysiejszego fińskiego giganta i ich prezesa, to strasznie mi przykro z przeniesienia produkcji. Dla mnie to symboliczny koniec pewnej epoki – już nie powstaną w Europie najsolidniejsze telefony. Z sentymentem wspominam jakość legendarnych 6310i czy 3310 oraz jednego z moich pierwszych telefonów – 3210. Napisy – Made in Finland – nigdy już nie zagoszczą na obudowach sygnowanych logo Nokia, a ja czuje coraz głębsze przekonanie, że ich telefon nie zagości już nigdy w mojej kieszeni… Źródło: dailymobile.pl & komorkomania.pl [ Dodano: 29 lip 2012, o 14:50 ] Koniec prawdziwej Nokii. ;_; Zostały chińskie dualsimy i oddział Microsoft Phones. ![]() |
Last post |
![]() |
![]() |
29 Jul 2012, o 14:51 |
bombel201 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
teraz będą produkowane plonace nokie
![]() |
![]() |
![]() |
30 Jul 2012, o 12:47 |
adrian219 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Marudzicie jakby to było jakieś dziwne posunięcie. Normalna kolej rzeczy.
|
![]() |
![]() |
30 Jul 2012, o 12:49 |
IuDeX ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
30 Jul 2012, o 12:52 |
IuDeX wrote: Upadającej firmy. Aż tak drastycznie bym tego nie nazwał, ale coś takiego. Ludzie kupują mniej telefonów to potrzeba mniej fabryk. Jako, że produkcja w Europie jest wysoko nieopłacalna to łatwiej zamknąć fabrykę na Starym Kontynencie niż w Azji, gdzie można tanim kosztem i poprawną jakością wyprodukować tam. |
![]() |
![]() |
30 Jul 2012, o 13:00 |
adrian219 wrote: Ludzie kupują mniej telefonów Hehe. Nie. E tam. To normalna restrukturyzacja. Z fonami z WP8 znów będzie szytować. A fanboye razem z nią. Wprost na kafle. ![]() |
![]() |
![]() |
30 Jul 2012, o 13:07 |
pawelooss wrote: Hehe. Nie. To ja chyba żyję w jakimś innym świecie jak sprzedaż telefonów Nokia nie spadła. [ Komentarz dodany przez: pawelooss: 30 lipca 2012, o 13:39 ] Nie pisałeś, że tylko Nokii. [ Komentarz dodany przez: adrian219: 30 lipca 2012, o 14:22 ] Temat jest na temat Nokii. ![]() |
![]() |
![]() |
30 Jul 2012, o 13:10 |
delirein ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
So, Goodbye Nokia
![]() moja e52 jest jeszcze z Finlandii, ale coś czuję że mój następny fon już nie będzie nokią... |
![]() |
![]() |
30 Jul 2012, o 14:00 |
hubert123454 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
szkoda gdyż teraz producenci stawiają na tanią produkcję telefonów a nie dobrą.
|
![]() |
![]() |
30 Jul 2012, o 14:12 |
nemo333 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tak jest już wszędzie. Teraz masz zmienić telefon po 2 latach najwyżej, ma wytrzymać do końca gwarancji i paść 2 dni potem a naprawa ma być nieopłacalna...
|
![]() |
![]() |
30 Jul 2012, o 14:17 |
Ale ludzie chcą tanich telefonów z Chin. Gdyby nie, nadal wybieraliby fińskie wyroby, traktowane po trosze jako europejski "lux".
|
![]() |
![]() |
30 Jul 2012, o 15:03 |
wook ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
moja e5 jest made in korea więc przenoszą fabryki już od jakiegoś czasu a w domu mam 6101b (tel z 2005r) made in china (telefony na rynek usa nokia już robiła w chinach od dawna)
|
![]() |
![]() |
30 Jul 2012, o 17:25 |
Obeebok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
delirein wrote: ale coś czuję że mój następny fon już nie będzie nokią... Co nie zmienia faktu, że będzie made in china ![]() |
![]() |
![]() |
30 Jul 2012, o 17:52 |
delirein ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
to też nic nie zmienia
![]() |
![]() |
![]() |
30 Jul 2012, o 17:53 |
Hans ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Połowa rzeczy, które macie w domu jest z Azji także pozdrowienia. Nie kupujcie nokii bo ta zua firma zaczęła robić fony w azji.
|
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Go to page 1, 2 Next Page 1 of 2 [ 20 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests |
Board index » Strefa Główna » GSM Zone » Nowości & Ciekawostki |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)