![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Główna » GSM Zone » Nowości & Ciekawostki |
Previous topic | Next topic Page 1 of 2 [ 19 posts ] Go to page 1, 2 Next |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Nokia Lumia z aparatem 41 Mpix na targach MWC? |
---|
![]() |
23 Jan 2013, o 19:18 |
bombel201 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Nokia od zawsze przywiązywała dużą uwagę do jakości zdjęć w swoich flagowych modelach, co uczyniło ją liderem w dziedzinie fotografii komórkowej. Rewolucyjna technologia PureView, zastosowana po raz pierwszy w Nokii 808 PV, a następnie w Lumii 920, przeniosła fotografie komórkową na wyższy poziom. Oczywiście Nokia nie zamierza na tym poprzestać. Cały czas trwają prace nad udoskonaleniem technologii PureView, a o spodziewanych efektach pisałem kilka miesięcy temu. Dziś do sieci trafiła informacja, jakoby Nokia na zbliżających się targach Mobile World Congress miała zaprezentować smartfona z rodziny Nokia Lumia z aparatem o matrycy 41 Mpix. Źródłem przecieku jest @Flavio (flapix), Włoch, który już nie raz publikował przecieki, które później okazywały się prawdą. ![]() Informacja ta staje się o wiele bardziej prawdopodobna kiedy przypomnimy sobie niedawną premierę nowej generacji procesorów mobilnych od firmy Qualcomm. Najnowsze modele – Snapdragon 800 oraz 600 zostały zaprezentowane na targach CES, a pierwsze smartfony w których zostaną wykorzystane mają trafić na rynek w Q2 2013. Dlaczego o nich wspomniałem? Ten pierwszy, Snapdragon 800, umożliwia zastosowanie w smartfonie matrycy o przekątnej do 55 Mpix, na co wcześniejsze Snapdragony nie pozwalały. Oprócz świetnego aparatu, nowy flagowy model z rodziny Nokia Lumia ma być wykonany z… aluminium, o czym pisaliśmy na początku stycznia. Akurat na tą informację patrzyłbym z przymrużeniem oka. Miałęm okazję testować Nokię 808 PV i była ona gruba i masywna. Z kolei modele wykonane z aluminium mają charakteryzować się małą wagą i cienką obudową. Może więc oprócz „mobilnej lustrzanki” ( ![]() Flavio prognozuje aż sześć (!!!) nowych smartfonów od Nokii pracujących pod kontrolą systemu Windows Phone (nie wiadomo czy wszystkie miałyby pracować na „ósemce”). Przy okazji wspomina o tablecie od Nokii, którego na MWC wg niego nie zobaczymy, ale nie jest powiedziane, że pomysł ten został całkowicie porzucony. Mam nadzieje, że informacje choć częściowo się potwierdzą. Osobiście nie jestem zainteresowany modelem z aparatem 41 Mpix, ponieważ wiąże się to z nieporęcznością urządzenia. Chętnie przygarnąłbym coś cienkiego, lekkiego i wysoko-półkowego ![]() źródło: windows-phone.pl |
Last post |
![]() |
![]() |
23 Jan 2013, o 20:17 |
Wodnik Szuwarek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A jaki tam procesor będzie? Żaden Snapdragon nie wspiera takiej matrycy.
[ Dodano: 23 sty 2013, o 19:17 ] Aaa, dobra. Ten nowy Snapdragon 800 da radę. |
![]() |
![]() |
23 Jan 2013, o 20:25 |
HitFan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wodnik Szuwarek,
Quote: Informacja ta staje się o wiele bardziej prawdopodobna kiedy przypomnimy sobie niedawną premierę nowej generacji procesorów mobilnych od firmy Qualcomm. Najnowsze modele – Snapdragon 800 oraz 600 zostały zaprezentowane na targach CES, a pierwsze smartfony w których zostaną wykorzystane mają trafić na rynek w Q2 2013. Dlaczego o nich wspomniałem? Ten pierwszy, Snapdragon 800, umożliwia zastosowanie w smartfonie matrycy o przekątnej do 55 Mpix, na co wcześniejsze Snapdragony nie pozwalały |
![]() |
![]() |
23 Jan 2013, o 20:26 |
Wodnik Szuwarek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No już napisałem wyżej, że doczytałem
![]() |
![]() |
![]() |
23 Jan 2013, o 20:46 |
Aero12 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
O ile 808 była ładnie zaokrąglona,to to jest cegła z wypukłym obiektywem
![]() |
![]() |
![]() |
23 Jan 2013, o 20:50 |
bombel201 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
808 miała symbiana i była bardzo droga, więc ta lumiałka z tym aparatem to pewnie najmarniej 4 koła będzie kosztować
![]() |
![]() |
![]() |
23 Jan 2013, o 20:52 |
_NeedSpeed_ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
23 Jan 2013, o 21:01 |
Krzysiek_PL ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
miejmi nadzieje ze nokia nie stworzy tak ciezkiej komorki jak lumia 920 i tak masywnej jak 808 bo wyjdzie to kiepsko
![]() |
![]() |
![]() |
23 Jan 2013, o 21:40 |
Aero12 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
_NeedSpeed_ wrote: SE K800i? PureVju 808 ![]() [ Dodano: 23 sty 2013, o 20:40 ] bombel201 wrote: 808 miała symbiana dlatego 808 jest fajna.kafelki mulą oczy.nie ma na co patrzeć.żadnych widżetów,żadnych tapet,żadnych ikon... |
![]() |
![]() |
23 Jan 2013, o 21:51 |
WojtekGr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
bombel201 wrote: Chętnie przygarnąłbym coś cienkiego, lekkiego i wysoko-półkowego ![]() Podzielam to zdanie. Wojtek ![]() |
Last edited by WojtekGr on 23 Jan 2013, o 21:51, edited 1 time in total. |
![]() |
![]() |
23 Jan 2013, o 21:54 |
nemo333 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Co wam to przeszkadza że telefony takie wielkie i ciężkie?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
23 Jan 2013, o 22:03 |
nemo333, Mnie przeszkadza że do zdjęć jest aparat, do słuchania muzyki MP3 a jak się próbuje to łączyć to mimowolnie trzeba zabierać jakieś funkcję... Dla mnie telefon służy do dzwonienia i tyla
![]() Wojtek ![]() |
![]() |
![]() |
23 Jan 2013, o 23:07 |
HitFan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
www556, i potem noś przy sobie, komórkę, cyfrówkę, MP3, nawigację, psp, itd. Chyba jednak lepiej mieć trochę większe, ale w jednym urządzeniu. Rozumiem, wiesz, że gdzieś jedziesz bierzesz nawigację. Idziesz cykać fotki bierzesz cyfrówkę, jedziesz gdzieś pociągiem bierzesz MP3 i PSP. Ale wyobraź sobie sytuację, że idziesz gdzieś przez miasto, potrzebujesz na szybko na mapie coś sprawdzić. Albo przechodzisz i widzisz dajmy niecodzienne graffiti na murze i chcesz je uwiecznić. Albo nagle kumpel z drugiego końca miasta pisze Ci, żebyś wpadł po coś. I jadąc busem nie chcesz się nudzić, i pograłbyś w coś... W takich sytuacjach przydaje się Smartfon, bo na pewno częściej przy sobie masz go, niż konsole, czy cyfrówkę.
|
![]() |
![]() |
23 Jan 2013, o 23:19 |
HitFan, Nie uwierzysz ale jadąc do Poznania mam zawsze przy sobie aparat ( najczęściej w kurtce bądź w koszuli) MP3, i telefon. Grać nie gram bo wystarcza mi MP3. Miejmy nadzieje że dane nam będzie spotkać się kiedyś na zlocie to sami zobaczycie
![]() ![]() Wojtek ![]() |
![]() |
![]() |
23 Jan 2013, o 23:24 |
IuDeX ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
HitFan wrote: www556, i potem noś przy sobie, komórkę, cyfrówkę, MP3, nawigację, psp, itd. Chyba jednak lepiej mieć trochę większe, ale w jednym urządzeniu. Rozumiem, wiesz, że gdzieś jedziesz bierzesz nawigację. Idziesz cykać fotki bierzesz cyfrówkę, jedziesz gdzieś pociągiem bierzesz MP3 i PSP. Ale wyobraź sobie sytuację, że idziesz gdzieś przez miasto, potrzebujesz na szybko na mapie coś sprawdzić. Albo przechodzisz i widzisz dajmy niecodzienne graffiti na murze i chcesz je uwiecznić. Albo nagle kumpel z drugiego końca miasta pisze Ci, żebyś wpadł po coś. I jadąc busem nie chcesz się nudzić, i pograłbyś w coś... W takich sytuacjach przydaje się Smartfon, bo na pewno częściej przy sobie masz go, niż konsole, czy cyfrówkę. I potrzebujesz 41MPx, bo będziesz robić wydruki wielkoformatowe z fotki cykniętej dla kolegi. ![]() |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Go to page 1, 2 Next Page 1 of 2 [ 19 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 4 guests |
Board index » Strefa Główna » GSM Zone » Nowości & Ciekawostki |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)