Register Login

Site RulesFAQSearchContact
PortalBlogWikiChat

Previous topic | Next topic
Page 1 of 2 [ 19 posts ]
Go to page 1, 2  Next
Print view
Write comments Post new topic

Nokia Lumia z aparatem 41 Mpix na targach MWC?

Post Nokia Lumia z aparatem 41 Mpix na targach MWC? 23 Jan 2013, o 19:18

Male - Sponsor  Posts/Topics2793/816  Reputation point 4150 
Offline  Profile 
Windows XP Firefox
Image

Nokia od zawsze przywiązywała dużą uwagę do jakości zdjęć w swoich flagowych modelach, co uczyniło ją liderem w dziedzinie fotografii komórkowej. Rewolucyjna technologia PureView, zastosowana po raz pierwszy w Nokii 808 PV, a następnie w Lumii 920, przeniosła fotografie komórkową na wyższy poziom. Oczywiście Nokia nie zamierza na tym poprzestać. Cały czas trwają prace nad udoskonaleniem technologii PureView, a o spodziewanych efektach pisałem kilka miesięcy temu.
Dziś do sieci trafiła informacja, jakoby Nokia na zbliżających się targach Mobile World Congress miała zaprezentować smartfona z rodziny Nokia Lumia z aparatem o matrycy 41 Mpix. Źródłem przecieku jest @Flavio (flapix), Włoch, który już nie raz publikował przecieki, które później okazywały się prawdą.

Image

Informacja ta staje się o wiele bardziej prawdopodobna kiedy przypomnimy sobie niedawną premierę nowej generacji procesorów mobilnych od firmy Qualcomm. Najnowsze modele – Snapdragon 800 oraz 600 zostały zaprezentowane na targach CES, a pierwsze smartfony w których zostaną wykorzystane mają trafić na rynek w Q2 2013. Dlaczego o nich wspomniałem? Ten pierwszy, Snapdragon 800, umożliwia zastosowanie w smartfonie matrycy o przekątnej do 55 Mpix, na co wcześniejsze Snapdragony nie pozwalały.
Oprócz świetnego aparatu, nowy flagowy model z rodziny Nokia Lumia ma być wykonany z… aluminium, o czym pisaliśmy na początku stycznia. Akurat na tą informację patrzyłbym z przymrużeniem oka. Miałęm okazję testować Nokię 808 PV i była ona gruba i masywna. Z kolei modele wykonane z aluminium mają charakteryzować się małą wagą i cienką obudową. Może więc oprócz „mobilnej lustrzanki” ( ;) ) ujrzymy jakiś inny model flagowy?
Flavio prognozuje aż sześć (!!!) nowych smartfonów od Nokii pracujących pod kontrolą systemu Windows Phone (nie wiadomo czy wszystkie miałyby pracować na „ósemce”). Przy okazji wspomina o tablecie od Nokii, którego na MWC wg niego nie zobaczymy, ale nie jest powiedziane, że pomysł ten został całkowicie porzucony.
Mam nadzieje, że informacje choć częściowo się potwierdzą. Osobiście nie jestem zainteresowany modelem z aparatem 41 Mpix, ponieważ wiąże się to z nieporęcznością urządzenia. Chętnie przygarnąłbym coś cienkiego, lekkiego i wysoko-półkowego ;) Oprócz tego liczę na modele na niższą półkę cenową, co pomogłoby rozreklamować mobilny system Microsoftu w ofertach typu Mix.

źródło: windows-phone.pl

Last post
Reply with quote 

Post Re: Nokia Lumia z aparatem 41 Mpix na targach MWC? 23 Jan 2013, o 20:17

Male - Expert  Posts/Topics4427/480  Reputation point 5230 
Offline  Profile 
Windows 7 Firefox
A jaki tam procesor będzie? Żaden Snapdragon nie wspiera takiej matrycy.

[ Dodano: 23 sty 2013, o 19:17 ]
Aaa, dobra. Ten nowy Snapdragon 800 da radę.
Reply with quote 

Post Re: Nokia Lumia z aparatem 41 Mpix na targach MWC? 23 Jan 2013, o 20:25

Male - Expert Mod  Posts/Topics6343/292  Reputation point 4822 
Offline  Profile 
Symbian Opera
Wodnik Szuwarek,
Quote:
Informacja ta staje się o wiele bardziej prawdopodobna kiedy przypomnimy sobie niedawną premierę nowej generacji procesorów mobilnych od firmy Qualcomm. Najnowsze modele – Snapdragon 800 oraz 600 zostały zaprezentowane na targach CES, a pierwsze smartfony w których zostaną wykorzystane mają trafić na rynek w Q2 2013. Dlaczego o nich wspomniałem? Ten pierwszy, Snapdragon 800, umożliwia zastosowanie w smartfonie matrycy o przekątnej do 55 Mpix, na co wcześniejsze Snapdragony nie pozwalały
Reply with quote 

Post Re: Nokia Lumia z aparatem 41 Mpix na targach MWC? 23 Jan 2013, o 20:26

Male - Expert  Posts/Topics4427/480  Reputation point 5230 
Offline  Profile 
Windows 7 Firefox
No już napisałem wyżej, że doczytałem :P
Reply with quote 

Post Re: Nokia Lumia z aparatem 41 Mpix na targach MWC? 23 Jan 2013, o 20:46

Male - Friend  Posts/Topics1573/235  Reputation point 1321 
Offline  Profile   
Windows 7 Chrome
O ile 808 była ładnie zaokrąglona,to to jest cegła z wypukłym obiektywem :O FUUUUUUUUUU!
Reply with quote 

Post Re: Nokia Lumia z aparatem 41 Mpix na targach MWC? 23 Jan 2013, o 20:50

Male - Sponsor  Posts/Topics2793/816  Reputation point 4150 
Offline  Profile 
Symbian Opera
808 miała symbiana i była bardzo droga, więc ta lumiałka z tym aparatem to pewnie najmarniej 4 koła będzie kosztować xD
Reply with quote 

Post Re: Nokia Lumia z aparatem 41 Mpix na targach MWC? 23 Jan 2013, o 20:52

Male - Junior Admin  Posts/Topics4927/227  Reputation point 5466 
Offline  Profile   
Windows XP Opera
Aero12 wrote:
O ile 808 była ładnie zaokrąglona,to to jest cegła z wypukłym obiektywem

SE K800i?
Reply with quote 

Post Re: Nokia Lumia z aparatem 41 Mpix na targach MWC? 23 Jan 2013, o 21:01

Male - Newsman  Posts/Topics2149/499  Reputation point 2966 
Offline  Profile 
Windows 7 Chrome
miejmi nadzieje ze nokia nie stworzy tak ciezkiej komorki jak lumia 920 i tak masywnej jak 808 bo wyjdzie to kiepsko :ehh:
Reply with quote 

Post Re: Nokia Lumia z aparatem 41 Mpix na targach MWC? 23 Jan 2013, o 21:40

Male - Friend  Posts/Topics1573/235  Reputation point 1321 
Offline  Profile   
Windows 7 Chrome
SE K800i?

PureVju 808 :facepalm:

[ Dodano: 23 sty 2013, o 20:40 ]
bombel201 wrote:
808 miała symbiana

dlatego 808 jest fajna.kafelki mulą oczy.nie ma na co patrzeć.żadnych widżetów,żadnych tapet,żadnych ikon...
Reply with quote 

Post Re: Nokia Lumia z aparatem 41 Mpix na targach MWC? 23 Jan 2013, o 21:51

Male - Sponsor  Posts/Topics747/142  Reputation point 985 
Offline  Profile  WWW   
Windows XP Firefox
bombel201 wrote:
Chętnie przygarnąłbym coś cienkiego, lekkiego i wysoko-półkowego ;) Oprócz tego liczę na modele na niższą półkę cenową, co pomogłoby rozreklamować mobilny system Microsoftu w ofertach typu Mix.

Podzielam to zdanie.

Wojtek ;]
Last edited by WojtekGr on 23 Jan 2013, o 21:51, edited 1 time in total.
Reply with quote 

Post Re: Nokia Lumia z aparatem 41 Mpix na targach MWC? 23 Jan 2013, o 21:54

Male - Sponsor  Posts/Topics9190/98  Reputation point 6525 
Offline  Profile 
Windows 7 Firefox
Co wam to przeszkadza że telefony takie wielkie i ciężkie? :E W kieszeni czuć przynajmniej a nie masz wrażenie że nie masz fona ;P
Reply with quote 

Post Re: Nokia Lumia z aparatem 41 Mpix na targach MWC? 23 Jan 2013, o 22:03

Offline  Profile  WWW   
Windows XP Firefox
nemo333, Mnie przeszkadza że do zdjęć jest aparat, do słuchania muzyki MP3 a jak się próbuje to łączyć to mimowolnie trzeba zabierać jakieś funkcję... Dla mnie telefon służy do dzwonienia i tyla ;D

Wojtek ;]
Reply with quote 

Post Re: Nokia Lumia z aparatem 41 Mpix na targach MWC? 23 Jan 2013, o 23:07

Male - Expert Mod  Posts/Topics6343/292  Reputation point 4822 
Offline  Profile 
Symbian Opera
www556, i potem noś przy sobie, komórkę, cyfrówkę, MP3, nawigację, psp, itd. Chyba jednak lepiej mieć trochę większe, ale w jednym urządzeniu. Rozumiem, wiesz, że gdzieś jedziesz bierzesz nawigację. Idziesz cykać fotki bierzesz cyfrówkę, jedziesz gdzieś pociągiem bierzesz MP3 i PSP. Ale wyobraź sobie sytuację, że idziesz gdzieś przez miasto, potrzebujesz na szybko na mapie coś sprawdzić. Albo przechodzisz i widzisz dajmy niecodzienne graffiti na murze i chcesz je uwiecznić. Albo nagle kumpel z drugiego końca miasta pisze Ci, żebyś wpadł po coś. I jadąc busem nie chcesz się nudzić, i pograłbyś w coś... W takich sytuacjach przydaje się Smartfon, bo na pewno częściej przy sobie masz go, niż konsole, czy cyfrówkę.
Reply with quote 

Post Re: Nokia Lumia z aparatem 41 Mpix na targach MWC? 23 Jan 2013, o 23:19

Offline  Profile  WWW   
Windows XP Firefox
HitFan, Nie uwierzysz ale jadąc do Poznania mam zawsze przy sobie aparat ( najczęściej w kurtce bądź w koszuli) MP3, i telefon. Grać nie gram bo wystarcza mi MP3. Miejmy nadzieje że dane nam będzie spotkać się kiedyś na zlocie to sami zobaczycie ^^, nawigacji nie używam bo ja będe na geografii więc używam jak najwięcej atlasów i map ( przyzwyczajenie z lat młodości). A jeśli przeszkadza mnie aparat to mam zawsze torbę ;) Jestem dziwny? Nie jest sobą i mam swoje zdanie i mnie to przeszkadza.

Wojtek ;]
Reply with quote 

Post Re: Nokia Lumia z aparatem 41 Mpix na targach MWC? 23 Jan 2013, o 23:24

Male - Sponsor  Posts/Topics4081/125  Reputation point 3661 
Offline  Profile  WWW   
Windows 7 Chrome
HitFan wrote:
www556, i potem noś przy sobie, komórkę, cyfrówkę, MP3, nawigację, psp, itd. Chyba jednak lepiej mieć trochę większe, ale w jednym urządzeniu. Rozumiem, wiesz, że gdzieś jedziesz bierzesz nawigację. Idziesz cykać fotki bierzesz cyfrówkę, jedziesz gdzieś pociągiem bierzesz MP3 i PSP. Ale wyobraź sobie sytuację, że idziesz gdzieś przez miasto, potrzebujesz na szybko na mapie coś sprawdzić. Albo przechodzisz i widzisz dajmy niecodzienne graffiti na murze i chcesz je uwiecznić. Albo nagle kumpel z drugiego końca miasta pisze Ci, żebyś wpadł po coś. I jadąc busem nie chcesz się nudzić, i pograłbyś w coś... W takich sytuacjach przydaje się Smartfon, bo na pewno częściej przy sobie masz go, niż konsole, czy cyfrówkę.

I potrzebujesz 41MPx, bo będziesz robić wydruki wielkoformatowe z fotki cykniętej dla kolegi. :hihi:

Reply with quote 

Write comments  Post new topic
Go to page 1, 2  Next
Page 1 of 2 [ 19 posts ]
Previous topic | Next topic

Search for

Jump to

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests