Nokia N-Gage – minęło już 10 lat, a my wciąż nie chcemy konsol-smartfonów

Najnowsze doniesienia z branży GSM, recenzje nowości aplikacji i gier.

Post by Krzysiek_PL » 8 Oct 2013, o 07:59

Image

7 października 2003 roku firma Nokia zaprezentowała model N-Gage, który miał całkowicie zrewolucjonizować rynek mobilny. Od tego momentu minęło już 10 lat, a pomysł wprowadzony przez Nokię wciąż nie może się przyjąć.

"Dzisiejszej nocy będzie wiele zmęczonych kciuków! Po miesiącach oczekiwań i emocji, teraz możecie wejść do sklepu i rozpocząć granie przeciw każdemu, wszędzie. Platforma Nokia N-Gage otwiera przed ludźmi na całym świecie nowe, niesamowite możliwości mobilnego grania."

Tymi słowami Ilkka Raiskinen (ówczesny Senior Vice President, Entertainment and Media, Nokia Mobile Phones) 10 lat temu zapowiedział oficjalnie model Nokia N-Gage. Pierwszego smartfona dla graczy, który odznaczał się specjalnie zaprojektowaną konstrukcją z dedykowanymi przyciskami. Wraz z opartym na Symbianie 6.1 użytkownicy dostali mobilne hity, jak: NCAA Football 2004, Red Faction czy Tom Clancy’s Splinter Cell, które zostały przygotowane pod kątem nowego urządzenia. Nie zabrakło też funkcji N-Gage Arena, która pozwalała na rozgrywkę wieloosobową.

Image

Ze względu na rosnące zainteresowanie konsolami przenośnymi (Gameboy) i telefonów komórkowych na początku XXI wieku, Nokia wiązała ogromne nadzieje z modelem N-Gage. Niestety dla Finów, rzeczywistość okazała się diametralnie różna od snutych w gabinetach planów. Konsola Finów mimo oferowania funkcji telefonicznych i obsługi symbianowych aplikacji, z kretesem przegrała rywalizację z GameBoy Advanced – stosunek sprzedaży to 100:1 na niekorzyść Nokii.

Image

Firma oczywiście zasłaniała się wtedy liczbami (400 tys. sztuk w dwa tygodnie według Finów), co spotkało się ze sporą falą krytyki, gdyż odnosiły się one do modeli dostarczonych do sklepów, a nie realnie rozprowadzonych urządzeń. Tym bardziej, że rynkowe dane jasno wskazywały na bardzo słabą sprzedaż – 5000 N-Gage w Stanach i 800 sztuk w Wielkiej Brytanii. Powodami małej popularności były głównie wysoka cena na starcie (300 dolarów) i słaba baza gier, które dodatkowo nie były zbyt dobrze wyselekcjonowane.

Mimo że w kolejnych latach na konsolę pojawiło się sporo fajnych tytułów (kultowy Pocket Kingdom: Own the World czy Pathway to Glory, przygotowany przez samą Nokię), jej popularność zamiast rosnąć drastycznie malała. W zatrzymaniu tego trendu nie pomogła nowa generacje sprzętu (N-Gage QD). Nie pomogły też nowe i coraz lepsze gry. Do 2007 roku Finom udało sprzedać tylko 2 mln egzemplarzy N-Gage, co zmusiło ich do zmiany strategii związanej z platformą.

Image

Nokia porzuciła próby robienia kolejnych konsol, a zamiast tego na części smartfonów od 2008 roku (pierwsze próby były już w 2007 roku) zagościła aplikacja N-Gage. Niestety i ten ruch się nie powiódł, a niedługo później fińska firma musiała pożegnać markę N-Gage. Rewelacyjny – szczególnie jak na tamte czasy – pomysł, który okazał się wielkim niewypałem.
Image

Nie był to jednak koniec wprowadzenia na rynek smartfona-konsoli. Swoje 5 minut miała firma Sony Ericsson, która wprowadziła niezwykle interesującego smartfona Xperia PLAY. Jak na złość i ten sprzęt nie odniósł sukcesu. Na przeszkodzie stanęła bowiem wysoka cena oraz przeciętna specyfikacja techniczna, która okazała się niewystarczająca na potrzeby szybko rozwijające się systemu Google’a.

Image
Do tematu konsoli przenośnej opartej na komórkowym systemie niedawno powróciła także Nvidia, która na tegorocznych targach CES zaprezentowała światu Shielda. Niestety, wiele wskazuje, że Nvidia Shield może podzielić los poprzedników. Oczywiście, wiele zależeć będzie od jego drugiej, bardziej dopracowanej i szerzej dostępnej generacji, ale na razie mało wskazuje, aby miała szanse na sukces.

Image

Minęło już 10 lat od debiutu N-Gage i może wreszcie czas, aby producenci uświadomili sobie, że nie chcemy konsol-smartfonów? A może po prostu jeszcze nie pojawił się odpowiedni sprzęt? Patrząc na sprzedaż PS Vita i rosnące zainteresowanie potężnymi smartfonami odpowiedź nasuwa się sama…

komórkomania.pl
Ericsson s868->Nokia 8210->Nokia 3100->Siemens a57->Samsung C300->Nokia 2600->Sony ericsson t68i->Nokia 3510i->Samsung x640->Nokia 3110classic->Sagem my411x->Nokia 6300->Samsung u800->Nokia E52->Sony Ericsson Zylo->Nokia X2-00->nokia 5230->LG P350(swift me)->Samsung Galaxy mini 2->Windows Phone 8s by HTC->Sony Xperia M/Nokia N8-00->Huawei P8 Lite-> iPhone SE 64GB-> Honor View 10 -> Oneplus 7t -> Iphone 13 pro

Newsman - 27.01.2013-??.??.??

Wrzuciłem fajny news...? Jesli tak daj Image
Krzysiek_PL Male
*BOOM HEADSHOT*
Newsman

Telefon: Honor View 10 || Oneplus 7T
Soft: Android 8.0 || Android 10
Operator: Plus

Online: 138d 22h 29m 45s
Reputation point: 2966
    Windows 7 Chrome

Post by adam111 » 27 kwi 2009, o 00:00

BoTs RoX! :D
adam111 Mężczyzna
Oddajcie mi cześć!
50%

Telefon: Nokia 3110c
Soft: v. 05.50
Operator: -----

Online:
    Ubuntu  Firefox

Post by hubert123454 » 8 Oct 2013, o 09:46

Telefon konsola przecież android sam w sobie jest platformą mobilną do gier ograniczoną przez podzespoły telefonu oraz co raz większe wymagania androida na ram z wersji na wersję.
Windows phone oraz i-os apple też są dobrymi platformami do gier, a nokia n-gage fajna była miałem kiedyś możliwość zakupu jej ale nie miałem wtedy pieniędzy.
Last edited by hubert123454 on 8 Oct 2013, o 09:48, edited 2 times in total.
Moje fony: LG u8110 > SE k750i@w800i > SE C702(Tuning) > SE Xperia X8@Walkman W8 > Microsoft Lumia 640 DS > Xiaomi Redmi Note 4X > Xiaomi Redmi Note 8T
*Telefony które posiadam obecnie są wypisane pogrubioną czcionką
"niektórym ludziom trzeba tłumaczyć łopatologicznie albo łopatą"
hubert123454 Male
Gummibärenbande :D
Friend

Telefon: Xiaomi Redmi Note 8T
Soft: Android 11
Operator: Orange

Online: 118d 19h 55m 33s
Reputation point: 591
    Windows 7 Firefox

Post by moreee » 9 Oct 2013, o 08:19

Moim zdaniem powinni bardziej popracować nad żywotnością tych telefonów. Dodawanie kolejnych bajerów tylko imo wyniszcza rynek smartfonów. Ludzie oczekują praktycznych, multimedialnych telefonów z szerokim asortymentem aplikacji i funkcji. Jednak po co komu urzadzenie które wytrzymuje 1 dzień :wall: , (w porywach do 3 jak leży ;p). Sam miałem LG L9 - duży wyświetlacz, parametry podobne do SGSII. Ogólne zacna zabawka bo na tym koniec. Bateria 2 dni max i zgon ;) Myślałem że to wina urządzenia jednak serwis nie stwierdził usterki ;) Obecnie przesiadłem się na N79 , jestem bardzo zadowolony i nie zakupie w najbliższej przyszłości żadnego dotykowca i innych wynalazków ;)

W tym momencie potwierdza się też inna teoria ;) Jeśli coś jest do wszystkiego to de facto jest do niczego ;)
Potwierdza się to przy smartfonach ;) Telefon + konsola + aparat foto + navi itd
A potem ludzie są wielce zaskoczeni że ceny takich urządzeń nie sa niskie ;) :yes: Technologia i wiedza kosztuje ale ludzie by chcieli wszystko za bezcen ;)

Podsumowując. Aparaty są do robienia zdjęć, telefony do dzwonienia a konsole do grania ;)

Pozdrawiam
moreee Male
30%

Telefon: N-Series N79
Soft: 32.001.53.1
Operator: Play

Online: 1d 4h 14m 58s
Reputation point: 10
    Windows Firefox

Post by wook » 9 Oct 2013, o 14:26

ja telefon ładuje codziennie już od 4 lat, a E65 ładowałem 2x dziennie.
Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"
wook Male
Nokia Fanboy - Wook
Friend

Telefon: NOKIA E6/N8/Lumia 820/Walton Primo G1/Honor 8
Soft: Symbian Belle/WP 8.1/Android 4.2/7.0
Operator: Virgin Mobile

Online: 57d 10h 29m 57s
Reputation point: 1585
    Symbian Opera

Return to Nowości & Ciekawostki