przedstawię wam dziś moją Nokie N900 zakupioną w ubiegłe wakacje za 500zł w tym przesyłka gratis. Telefon był w stanie bdb- i raczej tak jest do dziś oprócz folii na wyświetlaczu.

W komplecie była dodatkowa folia, ściereczka, 3 pokrowce (używam tego w środku), słuchawki WH-205 (nie używam) przejściówka CA-146C, kabel CA75U (nie używany, bo do N95 mam taki sam), ładowarka w wersji angielskiej z przejściówką na polski standard oraz karta gwarancyjna do września tego roku.
Soft:
Maemo 5: dla mnie najwygodniejszy system, któremu najbliżej do mojego ideału. Jest prawie jak system desktopowy, ale przystosowany pod paluchy. Bardzo wygodny multitasking i spora możliwość ingerencji w oprogramowaniu - chyba główne cechy tego systemu.

Używam dwóch z czterech możliwych pulpitów i tyle mi wystarcza w zupełności.

Wszystko co mu potrzeba mam w jednopoziomowym menu.

Górna belka, tutaj pojawiają się informacje o aktualizacji systemu/programów (zapomniałem zrobić screena), a także jest tutaj dostęp do podstawowych opcji systemu tj: bluetooth, połączenie ze światem, zegar itp. Te 3 przyciski są odpowiedzialne za wybór zakresu działania anteny. Jest to ficzer doinstalowany. Przycisk Online odpowiada za komunikator (GG, Skype, Jabber), który jest wbudowany w system.
Gry:

Gier na Maemo jest mało, ale są wszelakie emulatory oraz możliwość zainstalowania Androida co daje trochę wyboru do rozrywki. Na screenie Launcher gier z WebOS, który jest dość kompatybilny z Maemo, aby można było z niego odpalić całkiem sporo gier.
Internet:

Na co dzień używam Opery Mobile w wersji 12.10.

Domyślna przeglądarka to nic innego jak Fx 3.5/6. Trochę muli, ale ma pełną obsługę Flasha. Od biedy można obejrzeć filmik na YT. Na reklamy jest sposób Adblockiem, którego akurat nie mam zainstalowanego.
Do przeglądania e-mail wystarcza mi wbudowany klient poczty.
Zaś YouTube oglądam za pomocą CuteTube.

Za komunikator robi wbudowana obsługa Jabbera, GG i Skype'a oraz wielu innych, których ja nie używam.
Multimedia:

Wbudowany odtwarzacz jest dość wygodny i szybki. Nie ma w nim korektora, ale mnie to nie przeszkadza. Z filmami 720p teoretycznie sobie radzi, ale od czego jest alternatywny soft. KMPlayer daje rade.

Odtwarzacz muzyki nie jest jakiś napakowany ficzerami. Jest czysto użytkowy, ale niestety zabrakło w nim korektora i udostępniania.

Galeria podobnie jak odtwarzacz jest użytkowa. Nie wygląda, ale jest wygodna i to według mnie się liczy. Tutaj już nie zapomniano o udostępnianiu.
Multitasking:

To jest chyba esencja wielozadaniowości. Symbian, Maemo i MeeGo mają konkretny multitasking, a Androidowego nie mogę załapać.
Aktualizacje:

Oficjalne wsparcie wygasło w 2011, ale społeczność i wiele firm nadal liczą się z użytkownikami Maemo. Przykładem może być Opera czy Ubuntu One. Dziś dostałem paczkę aktualizacji od Community SSU.
Hardware:

Slider działa średnio-dobrze. Na pewno lepiej niż w N95, ale gorzej niż w np C2-02.

Klawiaturka jest bardzo wygodna. Czasem nawet sam się dziwię, że tak szybko coś napisałem. Niepokoi mnie fakt, że dziś nie produkuje się high endowych telefonów z pełnym, wysuwanym qwerty.

Aparat to zdecydowanie nie jest silna strona tego tabletofonu. Niby Seria N do czegoś zobowiązuje, ale tutaj mamy 5Mpx z obiektywem Tesar, ale zdjęcia wychodzą średnie. Mam wrażenie, że N95 robi lepsze. Może N900 szybciej łapie ostrość AF robi lepsze zdjęcia w makro, ale do krajobrazów i przestrzeni lepsza jest N95.
Tu jest próbka zdjęc z 900.
Obudowa jest świetnie spasowana, klapka trzyma się pewnie. kilka razy mi już spadła na asfalt i na parkiet i jak na razie ma ślady tylko po poprzednim właścicielu. Górna część jest cała z metalu, a dół plastik. Tabletofon swoje waży - 180gr. jednak jestem do tego przyzwyczajony, a jego wielkość nie pozwala mi o nim zapomnieć. Najgorszym elementem jest plastik wyświetlacza. est bardzo cieki. Bez folli chyba już bym nic przez niego nie widział. Cieka bariera pomiędzy palcem, a wyświetlaczem i dotykiem rezystancyjnym czyni ten telefon bardzo czułym na dotyk. Jest to chyba najczulszy oporowiec jakiegokolwiek używałem.
Telefon działa bystro nawet przy kilku otwartych w tle aplikacji. Oczywiście ma zdławienia czasem, ale chyba każdy system ma chociażby minimalną ścinkę. Poza tym widząc prace Symbiana w SE Satio Androida na Milestone i N900 oraz Maemo wybieram Maemo bez dwóch zdań. Do Symbka nic nie mam, a nawet szkoda, ze nie ma żadnego portu na N900 Belle lub Anny, ale cóż. nie da się mieć wszystkiego. Na N900 mógłbym zainstalować Ubuntu, Debiana, MeeGo 1.2 i 1.3 (nie Nokiowe), Kubuntu Mobile i pewnie kilak innych o których nie wiem i nie wspominając o Androidzie, która jako jedna z pierwszych otrzymała ICS.
Jakie plany?
Być może zakupie kabelek OTG by móc podłączać pendrive'y, klawiaturki etc, a także przewiduje wymianę folii na wyświetlaczu.
Zmianę całego telefonu planuje na przyszłe wakacje, ale nic nie jest pewne. Prawdopodobnie będzie to N9. N900 raczej nie sprzedam, ale zostawię tak jak to zrobiłem z N95-2.
Troszeczkę sie rozpisałem. Zapraszam do oceniania mojej N900-tki.