![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Ogłoszenie |
---|
Board index » Hyde Park » Komputery » Hardware |
Previous topic | Next topic Page 1 of 1 [ 12 posts ] |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Nowy dysk w laptopie, inwestować w SSD czy pozostać przy tradycyjnym HDD? |
---|
![]() |
18 May 2014, o 04:10 |
nemo333 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mam teraz taki lekki dylemat.
W moim Samsungu po raz kolejny (3 w ciagu 2.5 roku) umarł dysk twardy ![]() I teraz zacząłem się zastanawiać czy nie byłoby lepszym rozwiązaniem inwestować w dysk SSD zamiast zwykłego talerzowca. Od padu poprzedniego dysku i tak w pamięci laptopa nie trzymam nic poza systemem i bieżącymi plikami więc spokojnie 60GB mi wystarczy a widzę że taki rozmiar jest w kasie którą jestem w stanie na niego przeznaczyć. Wydaje mi się że SSD byłby lepszy też ze względu na błąd w konstrukcji mojego komputera - HDD jest po prostu wrzucony luzem do obudowy, podłączony na kablu, w gumowej osłonce która ma grubość milimetra i praktycznie go przed niczym nie chroni więc sobie może latać i obijać się o ścianki przy każdym ruchu laptopa. Po prostu świetne warunki do pracy dysku, idealnie żeby po 2 latach, jak się skończy gwarancja, trzeba było w niego inwestować ![]() Co sądzicie w takiej sytuacji? Czy powinienem kupić SSD 30/60 GB i nie martwić się że każde przenoszenie czy zahaczenie laptopa może uszkodzić dysk czy może nie bawić się w nowinkę a kupić zwykły dysk i używać laptopa z zwiększoną ostrożnością albo kombinować z usztywnieniem dysku w jego kieszeni? |
Last post |
![]() |
![]() |
18 May 2014, o 09:58 |
pawelooss ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No to chyba już sam sobie odpowiedziałeś.
|
![]() |
![]() |
18 May 2014, o 10:24 |
Navia -
|
nemo333 wrote: HDD jest po prostu wrzucony luzem do obudowy, podłączony na kablu, w gumowej osłonce która ma grubość milimetra i praktycznie go przed niczym nie chroni więc sobie może latać i obijać się o ścianki przy każdym ruchu laptopa. Co to za model Samsunga? Daj jakieś foto jak to tam jest ułożone. Luzem to chyba aż tak nie jest a może po prostu zapomnieli go przykręcić ![]() |
![]() |
![]() |
18 May 2014, o 16:38 |
RV511. Nie zapomnieli go przykrecic bo nawet nie ma do czego
![]() |
![]() |
![]() |
18 May 2014, o 17:42 |
hoppek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przecież powinna być tam taka obudowa, do której przykręca się dysk, a następnie obudowę z dyskiem wkręca się do obudowy laptopa. Przynajmniej fabrycznie tak powinno być.
|
![]() |
![]() |
18 May 2014, o 17:47 |
hoppek wrote: Przecież powinna być tam taka obudowa, do której przykręca się dysk, a następnie obudowę z dyskiem wkręca się do obudowy laptopa. Przynajmniej fabrycznie tak powinno być. powinna byc ale nie ma, w dwoch laptopach tak mam fabrycznie wiec raczej nie bylo innego rozwiazania [ Dodano: 18 maja 2014, o 17:47 ] zrezzta, nasmiewacie sie z rozwiazania samsunga a ja dalej nie dostalem odpowiedzi na moje pytanie ![]() |
![]() |
![]() |
18 May 2014, o 19:45 |
Hans ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
SSDki nie są "nowinkami" coraz więcej osób jest ma. Na rynku dostępne są parę lat.
W twoim przypadku jak najbardziej jest sens kupić taki dysk. Pomijając zwiększenie szybkości całego systemu SSDki o ile nie formatujesz systemu co dwa dni nie padają tak szybko. Prawda jest taka, że porównując HDD teraz, a np. 5 lat temu to jest przepaść jeśli chodzi o ich żywotność, nie wspominając o uszkodzeniach fizycznych ![]() Ważne jest tylko, żebyś przy zakupie nie patrzył tylko na cenę. Wystrzegaj się dysków na kontrolerze Sandforce (najlepiej brać coś na marvellu), uważaj też na kingstony v300, o ile wcześniej były dobre, teraz zaczęli montować tam pamięci asynchroniczne i w porównaniu do wcześniejszej wersji jest lipa. |
![]() |
![]() |
18 May 2014, o 20:29 |
Hans wrote: Pomijając zwiększenie szybkości całego systemu SSDki o ile nie formatujesz systemu co dwa dni nie padają tak szybko System ostatnio formatuje jedynie jak pada dysk czyli średnią mam ~pół roku ![]() Hans wrote: Prawda jest taka, że porównując HDD teraz, a np. 5 lat temu to jest przepaść jeśli chodzi o ich żywotność, nie wspominając o uszkodzeniach fizycznych Niestety, na minus ;_;![]() Leżą u mnie dwa ATA 80GB, mają już chyba z 10 lat albo i więcej, z kompa komunijnego. I do tej pory ani jednego bad sectora, SMART idealny. A w ciągu ostatnich 3 lat w domu zmarły 4 dyski, 2 w moim lapku i 2 z netbooka matki który jeden przeszedł potem do mojego ![]() Hans wrote: Ważne jest tylko, żebyś przy zakupie nie patrzył tylko na cenę. Wystrzegaj się dysków na kontrolerze Sandforce (najlepiej brać coś na marvellu), uważaj też na kingstony v300, o ile wcześniej były dobre, teraz zaczęli montować tam pamięci asynchroniczne i w porównaniu do wcześniejszej wersji jest lipa. Tzn? Myślałem o tym: http://proline.pl/?p=SV300S37A%2F60G ewentualnie ten http://proline.pl/?p=SANDISK+SSD+64G Będą dobre czy szukać jakiegoś innego? |
Last edited by nemo333 on 18 May 2014, o 20:54, edited 1 time in total. |
![]() |
![]() |
18 May 2014, o 20:39 |
jonny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To na pewno nie za mało?
![]() |
![]() |
![]() |
18 May 2014, o 20:51 |
jonny wrote: To na pewno nie za mało? Obecnie system i programy na laptopie matki zajmują niecałe 19GB. U siebie pewnie miałbym niewiele więcej zajętej pamięci bo wszystko od dłuższego czasu trzymam na zewnętrznym, drugim laptopie albo pendrivach. Zresztą przez długi czas miałem 80GB w stacjonarce jako jedyny dysk więc spokojnie dam radę ![]() ![]() [ Dodano: 18 maja 2014, o 20:51 ] Ewentualnie jeszcze coś z tych: http://www.morele.net/dysk-ssd-transcen ... 40-636376/ http://www.morele.net/dysk-ssd-a-data-s ... -c-532623/ http://www.morele.net/dysk-ssd-sandisk- ... 25-510096/ http://www.morele.net/dysk-ssd-a-data-a ... -c-464506/ czy któreś z nich są warte uwagi? ![]() |
![]() |
![]() |
18 May 2014, o 21:07 |
Hans ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nemo333 wrote: System ostatnio formatuje jedynie jak pada dysk czyli średnią mam ~pół roku Mówiąc formatowanie miałem po prostu na myśli "zapełnianie go danymi" nemo333 wrote: Tzn? Myślałem o tym: http://proline.pl/?p=SV300S37A%2F60G ewentualnie ten http://proline.pl/?p=SANDISK+SSD+64G Będą dobre czy szukać jakiegoś innego? PurePC wrote: Celowo pominęliśmy natomiast nośniki 60-64 GB, które są powoli wycofywane z produkcji i oferują niezbyt korzystny przelicznik złotówkowy za każdy 1GB przestrzeni. Zakup dysku SSD należy traktować w kategorii długoterminowej, stąd zalecamy dołożyć do modeli 120-128 GB gwarantujących wyższą wydajność i komfort pracy. Pod tym się podpisuję, lepiej kupić raz, a porządnie. Przeważnie dyski o większej pojemności mają dłuższą żywotność. Ale łatwo jest powiedzieć wyłóż parę stów na dysk, więc moje propozycje: Ogólnie jeśli bym kupował ssdka na teraz to zależnie od kasy brałbym Cruciala m500 albo plextora m6s. Najlepszy stosunek cena/wydajność. |
![]() |
![]() |
20 May 2014, o 17:29 |
Navia -
|
nemo333 wrote: bo dysk ma po 2 milimetry luzu w kazda strone i sobie moze latac w srodku XD Więc sam powinieneś go jakoś uściślić skoro producent oto nie zadbał. Ja bym tak zrobił. Obecnie w moim lapku mam 500GB WD Blue który jest cieńszy niż zwykły taki dysk. Oczywiście mam możliwość jego przykręcenia do obudowy i sprawuje się wyśmienicie. |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Page 1 of 1 [ 12 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests |
Board index » Hyde Park » Komputery » Hardware |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)