JimmyBlack wrote:(jak coś, proszę mnie poprawić)
JimmyBlack, dobrze myślisz, dokładnie to chodzi o czujniki halla
JimmyBlack wrote:(jak coś, proszę mnie poprawić)
JimmyBlack wrote:(...) jeśli dobrze pamiętam kryształ jest ustawiany tak, aby przepuszczał światło tylko o odpowiedniej częstotliwości.
JimmyBlack wrote:A teraz o telefonach:
Żeby uszkodzić telefon, musiałbyś przyłożyć naprawdę silny magnes.
bastard3son wrote:JimmyBlack wrote:(...) jeśli dobrze pamiętam kryształ jest ustawiany tak, aby przepuszczał światło tylko o odpowiedniej częstotliwości.
nie neguję, ale jestem pewien, że fale* wysyłane przez monitory LCD są spolaryzowane. Co za tym idzie pole magnetyczne wytwarzane przez magnes najczęściej wpasowuje się właśnie w to spolaryzowane miejsce, bo.. tak mu wygodniej
*fale - mam tu na myśli światło, które (po części) jest postrzegane jako fala elektromagnetyczna.
JimmyBlack wrote:A teraz o telefonach:
Żeby uszkodzić telefon, musiałbyś przyłożyć naprawdę silny magnes.
Tutaj dodam, że 'naprawdę silny magnes' to nie magnes neodymowy (który większości wydaje się supermocny), który można kupić chociażby na allegro za kilka złotych.
edit:
właśnie mi się przypomniałoże wydaje mi się, że prędzej wyświetlacz może uszkodzić machanie magnesem koło wyświetlacza przez dłuższy czas, albo po prostu częste i szybkie zmiany pola magnetycznego/elektromagnetycznego, ponieważ powstaje wtedy prąd indukcyjny, a raczej nie jest on pożądany przez wszelkie urządzenia elektroniczne.
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests