yhherror wrote:Pragnę przypomnieć, że nie liczy się ilość rdzeni, a jego taktowanie. Nie można pomnożyć taktowania przez ilość rdzeni. Jeden rdzeń odpowiada za jedną aplikację i tak to trzeba interpretować.
Otóż ilość rdzeni liczy się, i to bardzo. Wywnioskowałem z tego co napisałeś, że aplikacjom "jednowątkowym" (widzę, że bardzo lubisz ten wyraz) procesor wielordzeniowy, czy ten z jednym rdzeniem nie zrobi różnicy. Bzdura.
HitFan wrote:yhherror, tu też się mylisz, bo jak masz 3GHz, to przykładowo system, że 50% na utrzymanie siebie i drugie 50% na utrzymanie gry, a jak masz dwa rdzenie po 2GHz, to jeden przyjmuje na siebie system, a drugi grę i wtedy ze sobą nie kolidują i mają te 0,5GHz jakby było wymaga coś mocniejszego
I tutaj mamy właściwą odpowiedź .
Nowa data czy stara data... No tutaj są pewne wątpliwości. Tak na przykład: porównajmy Core i3 530 (2.93GHz) oraz Athlona X4 620 (2.6GHz). i3 - nowszy, dwurdzeniowy, X4 - starszy, czterordzeniowy. Przy czym określenia starszy czy nowszy są tu dość nie na miejscu. Dlaczego? Różnica dat premier to jakieś 4 miesiące. Wydawałoby się, że różnica pomiędzy nimi będzie zauważalna i to na korzyść X4. Nic bardziej mylnego. Różnica jest, owszem lecz na korzyść i3. Jest to zasługą technologii Hyper-Threading, która tak na chłopski rozum robi jakby z dwóch rdzeni cztery (pozwala na obsługę czterech wątków, przy obecności zaledwie dwóch). W takim wypadku nie ma sensu porównywać procesorów o większej rozbieżności wiekowej. (Tą wypowiedź zamieściłem, gdyż już sam się zgubiłem w tym co pisałeś Ty i Chris91).
yhherror wrote:Lepszą grafikę - która w indeksie ma powyżej 3.0
Uwielbiam ten system wprowadzony przez Microsofta. Jest tak obiektywny, że... ech. Powtórzę moje pytanie:
boczkens wrote:Bądź tak serdeczny i sprecyzuj, co postrzegasz jako "lepszą grafikę"?
Używam siódemki od jakiegoś czasu, nie tylko na swoim kompie i do tej pory nie wiem jaka jest logika tego systemu indeksowania poszczególnych podzespołów. Chciałbym wiedzieć co takiego wg Ciebie musi być "lepsze" w karcie; ROM, GPU? Może VideoRAM?