Oszuści w Google Play są coraz bardziej pomysłowi

Najnowsze doniesienia z branży GSM, recenzje nowości aplikacji i gier.

Post by Krzysiek_PL » 7 May 2013, o 09:42

Nie od dziś wiadomo, że w sklepie Google Play można znaleźć multum śmieciowych aplikacji, które żerują na nieświadomości użytkowników i podszywają się pod znane tytuły. Niestety, ich twórcy są coraz sprytniejsi, więc coraz trudniej jest się przed nimi bronić.

Przeglądałem ostatnio listę najlepszych aplikacji w Google Play i moją uwagę przykuła “gra” studia Dream League Soccer o nazwie PES 2013. Oczywiście za serię PES odpowiada Konami, a Dream League Soccer to tytuł innej popularnej gry sportowej, więc z góry założyłem, że jest to kolejny malware podszywający się pod znaną i lubianą produkcję. Normalnie tego typu śmieci unikam jak ognia, jednak z czystej ciekawości kliknąłem w ten tytuł, a moim oczom ukazała się taka oto średnia ocen:
Image
Średnia 4,1/5 przy niemal 2500 głosów? Nieco mnie to zaskoczyło, więc zerknąłem na komentarze użytkowników:
Image
Oczywiście w dalszym ciągu nie wierzyłem, że mamy tu do czynienia z prawdziwym PES-em, jednak uznałem, że skoro aplikacja zbiera same pozytywne oceny i komentarze, to jest to jakaś prosta minigierka, która jakimś dziwnym trafem spodobała się ludziom. Nie pozostało mi zatem nic innego jak pobrać ją i samemu się o tym przekonać.

Przyczyna sukcesu tej aplikacji była dla mnie jasna dosłownie sekundę po jej uruchomieniu, kiedy to na starcie zostałem poproszony o jej ocenienie w Google Play.
Image
I tutaj nietrudno wyobrazić sobie reakcję użytkowników: większość z nich (mam nadzieję) nie da się na to nabrać, odinstaluje aplikację i zapomni o sprawie, inni uznają, że bez wystawienia pięciu gwiazdek nie będą mogli zagrać, a reszta w ciemno napisze komentarz o tym, że “gra jest super”, bo przecież są święcie przekonani, że oceniają PES-a. W rzeczywistości jednak program nie robi nic poza wypluwaniem tony reklam na pasek powiadomień.

Oczywiście natychmiast wróciłem do Google Play, przyznałem aplikacji jedną gwiazdkę i zgłosiłem ją jako nieodpowiednią treść, jednak ilu użytkowników postąpiło tak samo? Jak widać po ocenach i komentarzach – niewielu. W sklepie widnieje informacja, że pobraną ją ok. 50 000 – 10 000 razy, z czego - na chwilę obecną – jedynie 383 komentarze to negatywne oceny. Ich średnia pozwoliła jej natomiast trafić na listę najlepszych aplikacji.

Przed odinstalowaniem programu przeskanowałem go Avastem i wygląda na to, że – poza wyświetlaniem nachalnych reklam – jest on raczej nieszkodliwy. Można być jednak pewnym, że w przyszłości nieuczciwi deweloperzy wykorzystają ten sposób na promowanie aplikacji w bardziej kreatywny sposób. O ile oczywiście jeszcze tego nie robią.

W całej sprawie zawiniło nie tylko Google, które dopuszcza tego typu śmieci do swojego sklepu, ale i – niestety – androidowa społeczność; koniec końców to jej oceny i komentarze sprawiają, że trafiają one do jeszcze większego grona użytkowników. Gdyby przynajmniej co trzecia osoba, która zorientowała się, że z daną aplikacją jest coś nie tak, postanowiła jednym kliknięciem poinformować o tym pozostałych użytkowników, świat byłby piękniejszy. Niewiele możemy poradzić na to, że Google niespecjalnie dba o jakość treści trafiających do sklepu Play, ale możemy nauczyć się pomagać sobie nawzajem.

komórkomania.pl
Ericsson s868->Nokia 8210->Nokia 3100->Siemens a57->Samsung C300->Nokia 2600->Sony ericsson t68i->Nokia 3510i->Samsung x640->Nokia 3110classic->Sagem my411x->Nokia 6300->Samsung u800->Nokia E52->Sony Ericsson Zylo->Nokia X2-00->nokia 5230->LG P350(swift me)->Samsung Galaxy mini 2->Windows Phone 8s by HTC->Sony Xperia M/Nokia N8-00->Huawei P8 Lite-> iPhone SE 64GB-> Honor View 10 -> Oneplus 7t -> Iphone 13 pro

Newsman - 27.01.2013-??.??.??

Wrzuciłem fajny news...? Jesli tak daj Image
Krzysiek_PL Male
*BOOM HEADSHOT*
Newsman

Telefon: Honor View 10 || Oneplus 7T
Soft: Android 8.0 || Android 10
Operator: Plus

Online: 138d 22h 29m 45s
Reputation point: 2966
    Windows 7 Chrome

Post by adam111 » 27 kwi 2009, o 00:00

BoTs RoX! :D
adam111 Mężczyzna
Oddajcie mi cześć!
50%

Telefon: Nokia 3110c
Soft: v. 05.50
Operator: -----

Online:
    Ubuntu  Firefox

Post by kacper19.pl@op.pl » 7 May 2013, o 12:35

Ja też na to dałem się nabrać i dodatkowo jest to na tyle chamskie że trzeba to u mnie usuwać przez menadżer aplikacji a zwykły laik teraz by płakał że zawalają mu reklamy bez powodu.Aplikacja ta też może nam włączyć sama gps'a.

Pozdrawiam szczęśliwy posiadacz smartfonu z Androidem.
sagem my401x>nokia6288>lg kp501>samsung galaxy 551>alcatel one touch idol
Image
kacper19.pl@op.pl Male
20%

Telefon: alcatel one touch idol
Soft: stock
Operator: Orange

Online: 2d 19h 57m 49s
Reputation point: 2
    Windows 7 Firefox

Return to Nowości & Ciekawostki