![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Strefa Symbian S60 » Tutoriale & Triki » [S60] Tutoriale |
Previous topic | Next topic Page 1 of 3 [ 34 posts ] Go to page 1, 2, 3 Next |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Pobieranie i edycja FW - tworzenie spersonalizowanego softu. |
---|
![]() |
4 May 2010, o 18:48 |
Kołek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam, postanowiłem stworzyć poradnik jak można samemu i w prostu sposób zrobić własny CFW
![]() A więc zaczynamy... Potrzebne nam bedą: NaviFirm NokiaEditor BETA 7 Alternatywnie: Nokia Firmware Editor NokiaCooker Pobieranie firmware 1. A więc tak, na początek odpalamy "NaviFirm". 2. W pierwszej tabeli "Products" wybieramy nasz model telefonu (jako przykład podam N97 (RM-505)). ![]() 3. W drugiej tabeli "Releases" wybieramy którą wersje firmware chcemy pobrać (jako przykład 21.0.45). ![]() 4. W trzeciej tabeli "Variants" wybieramy nasz Product Code (jako przykład RM-505_EMEA_POLAND_QW Black (0576368)) ![]() 5. W trzeciej tabeli "Files" klikamy na górny przycisk "All" i następnie na przycisk na dole "Download from FiRe" oraz wybieramy miejsce zapisu (jako przykład "Pulpit\N97"). ![]() 6. Czekamy na zakończenie pobierania. Teraz możemy zamknąć NaviFirm. Edycja firmware 1. Odpalamy "NokiaEditor BETA 7". 2. Klikamy na przycisk "Open" i wybieramy folder do którego pobraliśmy wcześniej firmware (jako przykład N97). ![]() 3. Najważniejszy jest dla nas plik ROFS2 który posiada zawartość dysku Z:\ i tam wrzucamy wszystkie modyfikacje (jako przykład RM-505_21.0.045_prd.rofs2.V38) i klikamy przycisk "Otwórz". ![]() 4. Po załadowaniu pliku klikamy na przycisk "Extract" ![]() 5. Po prawidłowym wypakowaniu pliku otrzymamy taki komunikat ![]() 6. W folderze zawierającym "NokiaEditor Beta7" powstanie folder o nazwie "rofs2" to do niego wrzucamy wszystkie nasze modyfikacje (oczywiście odpowiednia modyfikacja do odpowiedniego folderu). ![]() Przepakowanie firmware Teraz jak już dodaliśmy nasze modyfikacje i chcielibyśmy wgrać nasz własny firmware należy odpowiednio go przygotować. A więc powtarzamy kroki od 1 do 3. 4. Gdy już mamy załadowany oryginalny plik rofs2, klikamy na przycisk "Repack" ![]() 5. Po prawidłowym przepakowaniu pliku otrzymamy taki komunikat ![]() 6. Zamykamy "NokiaEditor Beta7" i wchodzimy do jego folderu. Powstał w nim plik o nazwie: REB-RM-505_21.0.045_prd.rofs2.V38 ![]() Jego nazwę zmieniamy na: RM-505_21.0.045_prd.rofs2.V38 Czyli poprostu usuwamy początkową część "REB-": ![]() Teraz już możemy przeflashować nasz telefon naszym własnym firmware. ![]() |
Last post |
![]() |
![]() |
4 May 2010, o 20:22 |
kosmita1993 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jeżeli modyfikujemy zawartość dysku Z to mam pytanie: są jakieś ograniczenia co do wielkości tego pliku?
EDIT: ja nie mam takiego pliku! Mam tylko takie: RM159_31.0.002_039_U01_uda.fpsx RM159_0536074_35.0.002_001.dcp RM159_0536074_35.0.002_001.vpl RM159_0536074_35.0.002_001_signature.bin RM-159_35.0.002_PR.C0R RM-159_35.0.002_PR.v06 Edit2: A jak zrobić zhackowany soft? ![]() |
Last edited by kosmita1993 on 4 May 2010, o 20:35, edited 2 times in total. |
![]() |
![]() |
4 May 2010, o 20:26 |
adamke ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hmm w s60v5 Rofs2 to nic innego jak Fpsx w S60v3 - tak mi się zdaje...
Czytałem niedawno topic o tym na forum. |
![]() |
![]() |
4 May 2010, o 21:06 |
ZiomalMarcin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
kosmita1993 wrote: A jak zrobić zhackowany soft? Podmienić installserver ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
5 May 2010, o 07:05 |
ZiomalMarcin wrote: Podmienić installserver Tylko nie pamiętam na którym dysku to cudo siedzi Plik installserver.exe znalazłem w Z:\sys. I tylko ten jeden plik? |
![]() |
![]() |
5 May 2010, o 07:12 |
![]() |
![]() |
5 May 2010, o 15:54 |
Kołek wrote: folder /sys wrzucamy do rafs 2 i klikamy zastąp. I mamy hack nawet po zrobienie HR Jesteś pewien że to zadziała na np. n95? Bo są tam tylko dwa pliki, a na dodatek ja znalazłem je w telefonie na dysku C: w innym folderze (!): \sys\hash (a miało być w \sys\bin). PS: do telefonów których ta aplikacja nie obsługuje polecam NokiaCooker Beta 0.4.3 (można łatwo znaleść w sieci). [ Dodano: 5 maja 2010, o 14:54 ] Mam taki pomysł tylko nie wiem czy to zadziała: rozpakować HelloOX i wrzucić go do firmware telefonu. W efekcie po wgraniu firmware powinien być zainstalowany HelloOX i nie trzeba by było się bawić podpisywaniem. A przy hackowaniu przy okazji instalował by się ROMPatcher, ten installserver itd. Jak myślicie - wypali to? |
![]() |
![]() |
5 May 2010, o 16:14 |
Spróbować możesz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
4 Jul 2010, o 09:19 |
Sorry za odkop ale całkiem przypadkiem znalazłem w sieci jakie to pliki muszą być wrzucone do softu aby mieć zhackowany soft.
Telefony pre-FP1 oraz FP1 C:\SYS\BIN - installserver.exe (w załączniku kilka wersji, ale chyba najlepiej, oczywiście jeżeli mamy taką możliwość, wyciągnąć ten plik prosto z zhackowanego telefonu) Telefony FP2 oraz S60v5 C:\SYS\BIN - patcher.ldd - patcherShadow.ldd - RomPatcherEngine.dll (wszystkie trzy pliki można wyciągnąć z RomPatchera programem SISContest) W przypadku pre-FP1 i FP1 możemy od razu instalować niepodpisane aplikacje (w tym RomPatcher). Natomiast dla FP2 oraz S60v5 te pliki chyba umożliwiają instalację RomPatchera, a później trzeba użyć patcha installserver. Aha, przy okazji: jestem na 99% pewny że plik rofs2 (oraz fpsx) zawiera zawartość tylko dysku C:, nie zawiera natomiast plików z dysku Z:. Jednak ta informacja wymaga potwierdzenia (jeżeli to jest prawda to po hard reset znowu musimy wgrywać zhackowane oprogramowanie). |
![]() |
![]() |
21 Feb 2012, o 16:52 |
zibi305 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja mam problem a mianowicie nie mam żadnego pliku rofs. Wie ktoś , który plik to dysk Z w e66?
|
![]() |
![]() |
21 Feb 2012, o 17:34 |
S047 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
21 Feb 2012, o 17:39 |
*.fpsx to C a niżej to Y
![]() |
![]() |
![]() |
21 Feb 2012, o 17:43 |
Ale ten FPSX od Y:\ to chyba wykonany 10202be9 (Central Repository) do wykonania formatu na tej pamięci, oczyszczenia jej.
|
![]() |
![]() |
21 Feb 2012, o 17:51 |
Hard Reset nie czyści tego dysku. Ciekawe co jest w tym pliku bo jak w telefonie wejdę na Y to jest pusty. Niektóre aplikacje czytają ten dysk jako kartę pamięci.
|
![]() |
![]() |
21 Feb 2012, o 17:54 |
Na Y:\ z tego co pamiętam można było zostawić stałego hacka systemu po Hardresecie.
Może po aktywacji Patcha Open4All będziesz miał widoczne pliki z tego napędu. Chodzi o to, że ten plik *.fpsx od Y:\ kiedy wgrywa się Phoenixem (Refubrish) to wtedy czyści Ci daną pamięć. |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Go to page 1, 2, 3 Next Page 1 of 3 [ 34 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests |
Board index » Strefa Symbian S60 » Tutoriale & Triki » [S60] Tutoriale |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)