Popuśćcie wodze fantazji. Nie chodzi o to żeby złożyć najdroższy sprzęt ale taki, który będzie mi służył przynajmniej do inżynierki. (3 do 5 lat w zależności ile razy będę powtarzał )
Wymagam od niego:
Kartę graficzną z wyjściem na co najmniej 2 monitory. Nie ma być ona górnolotna gdyż najbardziej wymagającą grą w którą gram jest Minecraft czy Left4Dead 1. Jednak wypadałoby żeby trzymała temperatury. ATI albo GeForce gdyż zintegrowane mnie nie interesują. Dużym atutem byłaby możliwość prowadzenia obliczeń z GPU.
CPU ma po prostu być dobry. Nie gram w gry a obecne projekty programistyczne nie potrzebują najnowszego demona szos do kompilacji.
Dysk cichy i wydajny. Na pewno duży (na dane ~2TB, na system ~500GB). Pokusiłbym się nawet o dwa (jeden dane drugi system i oprogramowanie). Będzie nim miotać jak szatan gdyż staram się uczestniczyć w życiu akademickiego huba dc++ a jak wiadomo notatki przesyła się w ilościach hurtowych.
Zasilacz taki aby uciągnął to wszystko i nie obudził współlokatora. Ma trzymać napięcia. Dodatkowym atutem byłyby odpinane kable (pamiętam że miał coś takiego w ofercie Tagan). Nie muszę chyba dodawać że za polecenie mi Tracera zrzucam grom bez ostrzeżenia?
Karta muzyczna może być zintegrowana z płytą główną byle tylko uciągnęła głośniki 5.1 i ciągle dało się tam podpiąć mikrofon bez klęczenia pod biurkiem w celu przepinania.
Płyta główna ma działać. Nie mam zamiaru bawić się w OC. Ma być solidna i dawać dobry dostęp do wszystkich złączy. Mam zamiar wpiąć dodatki jak:
Stara karta FireWire - jeżeli nie posiada. Czasem podpinam starą kamerę w celu zgrania filmów rodzinnych.
Karta Ethernet. Tak wiem że wtyczka lanowa już jest. I o ile jedno złącze zawsze będzie zajęte o tyle czasem potrzebny mi ten bajer w celu postawienia tymczasowego serwera proxy.
czyli minimum 2 sloty PCI.
Dodatkowym atutem było by: Bluetooth i/lub WiFi na płycie.
Monitory: Praca z tekstem i oglądanie filmów. Najlepiej panoramy. Bez szaleństw z naturalnym oddawaniem kolorów jednak czerwony ma być czerwonym . Bardziej dla programisty niż dla grafika.
Dodatkowy atut: Pivot na stopce.
mysz i klawiatura ergonomiczna bez zbędnych bajerów. O ile zgodzę się na multimedialne przyciski o tyle macra dla graczy są mi nie potrzebne.
Nie ma bariery cenowej jednak zadaniem jest dobrać sprzęt jak najrozsądniej. Nie robię tego sam gdyż w nowych hw nie siedziałem i nie siedzę od dawna