Portowanie ikon NIF (Nokia Image File) pomiędzy różnymi modelami Nokii.
Dziś postanowiłem napisać artykuł o portowaniu ikon NIF. Ja robiłem to na ppm’ach z 5130 i 6300. A więc zaczynamy!
1.Otwieramy PPModd. (chyba nie potrzeba screenów do tego )
2.Upewniamy się czy mamy włączoną opcję „add_anim_uid”. W tym celu wchodzimy w ustawienia...
...i zmieniamy wartość na 1.
3. Otwieramy ppm’a w programie. Gdy się załaduje, rozwijamy gałąź ‘PPM’, przechodzimy do chunku ‘ANIM’ i eksportujemy obrazki. Postępujemy tak samo z drugim ppm’em.
4.Gdy chcemy na przykład przeportować NIF’a stanu baterii z modelu 5130 na 6300, poszukujemy danego NIF’a, (suma UID nam w tym nie pomoże ze względu na inny rozmiar pliku), gdy już go odnaleźliśmy, przechodzimy teraz do folderu z ikonkami modelu 6300. Otwieramy plik Anim.xml ( w moim przypadku była to mozilla firefox ) szukamy w spisie NIF’ów na rozdziałkę 240x320 sumy kontrolnej (UID) stanu baterii (9E1B3C25)...
...wpisujemy w wyszukiwarkę (ctrl + F) i po chwili dowiadujemy się że to jest plik anim_0906.nif.
Zmieniamy nazwę NIF’a z modelu 5130 na anim_0906.nif i wklejamy do folderu z obrazkami 6300.
5.Dalej już standardowa procedura wrzucania grafik do ppm’a.
Ładujemy czystego ppm’a do PPModd. Usuwamy standardowy chunk ‘ANIM’.
6.Klikamy PPM na gałąź ‘PPM’, w menu klikamy ‘import from XML’ i wybieramy plik xml z folderu ze zmodyfikowanymi NIF’ami.
Czekamy chwilkę, przenosimy chunk ‘ANIM’ w stare miejsce (LDB a SIND), zapisujemy ppm’a. Gotowe!
Wszelkie prawa zastrzeżone by _NeedSpeed_
Kopiowanie tylko za moją zgodą.
;D