Portowanie patchy między różnymi telefonami
Znalazłeś ciekawą modyfikację na Nokię, ale nie taką, jak twoja??
Wszystko jest do wykonania.
1. Wypakujemy oryginalny plik ppm_b naszego telefonu za pomocą programu Nokix (jak w moim wypadku) lub PPMModd.
2. Zmieniamy nazwę powstałego folderu z oryginalnymi grafikami ANIM na ANIM[Nazwa modelu], np. u mnie ANIM[5200] (w wypadku PPMModda analogicznie).
3. Wypakujemy zmodyfikowany plik PPM innego modelu za pomocą programu Nokix (jak w moim wypadku) lub PPMModd.
4. Zmieniamy nazwę powstałego folderu ze zmodyfikowanymi grafikami ANIM na ANIM[Nazwa modelu], np. u mnie ANIM[3110c] (w wypadku PPMModda analogicznie).
5. Otwieramy obydwa foldery w rożnych oknach.
6. W folderze z plikami zmodyfikowanego softu (u mnie ANIM[3110c]) usuwamy wszystkie pliki poza grafikami.
7. W folderze z plikami zmodyfikowanego softu (u mnie ANIM[3110c]) ustawiamy sortowanie według rozdzielczości czy tam inaczej wymiarów (ułatwi to wyszukiwanie).
8. W folderze z plikami naszego telefonu (u mnie ANIM[5200]) tworzymy folder BACKUP i przenosimy do niego wszystkie pliki poza obrazkami (np. BIN).
9. Ustawiamy sortowanie według rozdzielczości lub inaczej mówiąc wymiarów (ułatwi to wyszukiwanie).
10. Teraz zmieniamy nazwę zmodyfikowanych obrazków (u mnie w folderze ANIM[3110c]) na takie, jakie są w naszym PPM'ie (u mnie ANIM[5200]) przy oryginalnych obrazkach (uważamy na konflikt nazw z innymi plikami zmodowanego softu) i przenosimy je do folderu ANIM naszego telefonu (u mnie ANIM[5200]).
11. Z wcześniej utworzonego folderu z plikami PPM'a innymi niż obrazki (w moim wypadku nazwa BACKUP) przenosimy wszystkie pliki do naszego folderu ANIM (u mnie ANIM[5200]) i usuwamy pusty folder (u mnie BACKUP).
12. Zmieniamy nazwę naszego folderu (u mnie ANIM[5200]) na ANIM.
13. Usuwamy folder ANIM innego telefonu (u mnie ANIM[3110c]).
14. Tworzymy plik ppm_b dla naszego telefonu za pomocą programu Nokix (jak w moim wypadku) lub PPMModd.
A teraz przykład:
by pawelooss
Przykład: chcemy podmienić tło odtwarzacza. Znaleźliśmy fajne w patchu od 3110c, choć mamy Nokię 5200. Co więc robimy?
1. Wypakowujemy oba pliki PPM.
2. W folderze ANIM[5200] sprawdzamy, że plik ze standardowym tłem ma nazwę "anim_0400.png".
3. W folderze ANIM[3110c] wyszukaliśmy, że plik z fajnym tłem ma nazwę "anim_0300.png".
Co teraz?
4. Zamieniamy nazwę pliku z fajnym tłem z "anim_0300.png" na "anim_0400.png".
Uważamy na jeden szczegół. Czasami w folderze ANIM[3110c] też może istnieć plik "anim_0400.png" i zmiana nazwy się nie uda. Wtedy trzeba plik z fajnym tłem skopiować w inne miejsce i wtedy zmienić nazwę.
5. Następnie plik ten przenosimy do folderu ANIM[5200] i podmieniamy go zamiast oryginalnego.
6. Na koniec budujemy zmodyfikowany PPM dla naszego telefonu.
Miłego portowania!
Copyleft 2009 Filip wszystkie prawa odwrócone
Można kopiować z moim nickiem.