by pawelooss » 27 Oct 2009, o 20:22
Tak sobie myślałem, myślałem i wpadł mi do głowy ogólny zarys nowej funkcji. Mianowicie portowanie patchy na inne telefony zabiera obecnie dużo czasu, gdyż wszystko trzeba wykonać ręcznie. Jednak tak jak w przypadku NIF-ów, zwykłe grafiki także powtarzają się w innych modelach.
Mam więc taki koncept, by pododawać podobne checksumy, które pozwalałyby zidentyfikować, który oryginalny obrazek został zastąpiony przez zmodyfikowany. Innymi słowy w XML-u z eksportu grafik patcha znalazłaby się pozycja z UID oryginalnej grafiki.
Trzeba by pewnie stworzyć nową opcję w programie, która informowałaby go, że np. teraz eksportuje się oryginalne grafiki w celu ich podmiany na zmodyfikowane, więc program ma dopisywać ten checksum oryginalnego pliku do XML-a, i wyłączać tą opcję w przypadku eksporcie grafik z patcha (by nie okazało się, że policzył checksumy dla zmodyfikowanych obrazków).
Potem trzeba byłoby nauczyć program, by po zaznaczeniu takiej podobnej opcji przy imporcie szukał on tych zapisanych checksumów, porównywał z oryginalnymi checksumami grafik z innego modelu i w razie równości podmieniał grafikę. Przy tym założeniu trzeba sprawdzić każdy plik z każdym, ale i tak szybciej by to zetrwało niż ręczna "zabawa".
![;]](http://nokiahacking.pl/images/smilies/yeah2.gif)
Co o tym myślicie? Może macie jakieś pomysły, by uprościć ten koncept (lub w ogóle spowodować, by był możliwy do zrealizowania)?

Rozpisałem się, ale myślę, że złapiecie, o co chodzi. Gdybym umiał coś takiego napisać, to bym popróbował, tak pozostaje mi jedynie podsuwanie takich, myślę ciekawych pomysłów.