Witam szanownych forumowiczów. Problem z moją nokią 5130 jest dość rozbudowany. Mianowicie. Zakupiłem ją wiedząc o usterkach - nie ładuje, nie działa bluetooth, gniazdo usb a także po włożeniu baterii samoczynnie się włącza. Pochodził mi tak trochę w domu aż dopadła ją kompletna zawiecha. Zatrzymywała się podczas uruchamiania na ustawieniu daty po czym samoczynnie wyłączała i włączała. Po kilku próbach "moczenia" w spirytusie i mechanicznym czyszczeniu płyty głównej a także grzaniu jej różnymi sposobami a czasem grzaniu kierunkowym RAP, drgnęło coś ale niedużo. Włącza się już nie samoczynnie po włożeniu baterii a normalnie przyciskiem czerwonej słuchawki. Po drugie gdy telefon jest wyłączony to proces ładowania rzeczywiście trwa i rzeczywiście bateria jest ładowana. Po trzecie i ostatnie zawiecha łapie ją nieco dalej, czyli przy szybkim wybieraniu klawisza zatwierdzającego można "z biedą" wejść nawet w ogólne menu. Podjąłem próby flashowania po dead usb w Phoenixie ale proces flashowania nie chce się zainicjować o czym informuje komunikat:
The flashing failed. Do you want to retry the flashing?
HRESULT 0x8401f141 (-2080247487)
Flash: Boot rom was not detected after phone boot up. Unable to start flashing.
Dodam że tym Phoenixem skutecznie przeflashowałem koledze tą samą nokię tyle że działającą w miarę normalnie więc problemu w programie nie upatruje. Ewidentnie jest problem z łącznością usb i chyba całkiem możliwe albo pewne że to HW? Coś z Betty bądz Avilmą albo RAP... Przestudiowałem już sporo materiału na temat tej nokii lecz z podobnym przykładem się nie spotkałem. Toteż proszę o poradę bądz wskazówkę bo tak szybko się nie poddam Czy może jest też dodatkowy problem z SW? Jeszcze na koniec dorzucę że podczas podłączenia do kompa co prawda komputer w ogóle na nią nie reaguje lecz na telefonie (gdy jeszcze przez chwilę działa) jest widoczna ikonka połączenia USB... Czy ktoś z szanownych kolegów specjalistów zapoda rozwiązanie? Może już ktoś zetknął się z czymś podobnym?