Od pewnego czasu mam następujące objawy w swojej 5800:
- duże trudności z blokowaniem/odblokowaniem ekranu suwakiem - telefon nie zawsze na niego reaguje (np raz na 3 próby), oraz z takim delikatnym opóźnieniem
- po odblokowaniu nie działa żaden z 3 przycisków funkcyjnych pod ekranem, aż do czasu włączenia oraz wyłączenia aparatu, lub naciśnięcia i anulowania przycisku [power]... dźwięk przycisków po naciśnięciu jest, więc wykluczam uszkodzenie fizyczne
- przy pisaniu tekstu (np w sms) nic się nie da napisać, do momentu naciśnięcia backspace'a... to już jest jakaś masakra
![;] ;]](http://nokiahacking.pl/images/smilies/yeah2.gif)
- jeśli nie ekran nie zostanie zablokowany, to nie przyciemni się - będzie świecić cały czas aż bateria pójdzie w las... (czas podświetlania jest ustawiony, ale telefon nie reaguje na tą wartość)
Żadnych innych problemów nie zauważyłem, poza nimi telefon funkcjonuje prawidłowo...
Oczywiście był robiony HR (i to kilka razy, zarówno kodem jak i podczas startu) - bez efektu.
Następnie telefon był ponownie flashowany tym samym softem via JAF bez zmiany Product Code, by nie stracić gwarancji - bez efektu.
Oddałem go już nawet na gwarancję, gdzie teoretycznie wykryli i naprawili usterkę (kod: 110, "korekta mechaniczna") jednakże po włożeniu sim i 15min testach owe problemy zaczęły się pojawiać na nowo.
Telefon z października 2009, soft na bieżąco aktualizowany (obecnie najnowszy 52.0.007 blue z plusa).
Dodam jeszcze że tak naprawdę w/w problemy pojawiły się znikąd - nie jest to wynik żadnych podejrzanych czynności z telefonem

Nie jest mi na rękę go oddawać i czekać kolejne 2tyg, tym bardziej że wszystkie funkcje działają, a w/w problemy da się zawsze jakoś obejść, niemniej jednak jest to irytujące.
Już zaczynam myśleć że trzeba go poprostu dobrze walnąć, (jak to kiedyś było z moim odtwarzaczem sansy - wypadał jeden układ scalony z gniazda i walnięcie powodowało że wskakiwał na miejsce

Jeśli ktoś się z tym spotkał, lub ktoś może coś poradzić jak to samemu rozwiązać JAFem lub Phoenixem to prośba o rady

Pozdrawiam.