![]() |
Register | Login |
Site Rules
• FAQ
• Search • Contact
Portal • Blog • Wiki • Chat |
Board index » Hyde Park » Lifestyle » Szkoła |
Previous topic | Next topic Page 1 of 1 [ 7 posts ] |
Print view |
Write comments | Post new topic |
Pytanie do fizyków! 5 zdań o danym zjawisku fizycznym. ;) |
---|
![]() |
18 Nov 2010, o 19:33 |
adrian219 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hej!
Mam do wykonania projekt na temat zjawiska fizycznego. Trzeba zrobić zdjęcie i w 5 zdaniach opisać to co się znajduję na obrazie. Ja zrobiłem 2. Nie wiem jak to opisać, znaczy mam parę pomysłów, ale liczę na Wasze wypowiedzi, które pomogą mi zbić całość. To jest na jutro i mam malutko czasu. Możecie wybrać jeden: a) Przesunięcie przedmiotu, b) Przechylenie wiszącego obrazku. Bardzo proszę o pomoc, a reputek dostaniecie kupę. ![]() Pozdrawiam adrian219 [ Komentarz dodany przez: pawelooss: 18 listopada 2010, o 18:37 ] Obrazku? ![]() [ Komentarz dodany przez: ryba: 18 listopada 2010, o 18:42 ] Do staniecie? ![]() Szybko pisałem, myślałem, że mam tylko parę minut czasu. ![]() ![]() [ Komentarz dodany przez: IuDeX: 18 listopada 2010, o 19:08 ] "dostaniecie kupę"? ![]() "A reputek dostaniecie kupę". Cytuj całe fragmenty. ![]() |
Last edited by adrian219 on 18 Nov 2010, o 20:12, edited 2 times in total. |
Last post |
![]() |
![]() |
18 Nov 2010, o 21:05 |
samogon ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie wiem, czy o to chodziło, ale wybrałem przesunięcie:
![]() To żółte to palec, który przesuwa kubek ![]() Przykładasz siłę F do kubka, by wprawić go w ruch. Przy przesuwaniu występuje siła tarcia między kubkiem a podłożem. Im gładsza powierzchnia tym współczynnik siły tarcia (grec. litera: mi) jest mniejszy a tym samym mniejsze tarcie. Aby przesunięcie nastąpiło siła F musi byc większa od T. Na kubek jak na wszystkie przedmioty działa grawitacja. Siła ciężkości Q kubka, zależy od przyśpieszenia ziemskiego oraz jego masy. EDIT Aha zapomniałem dodać. Jeszcze pierdyknij pionową strzałkę do góry (od stołu w stronę kubka). Oczywiście jeszcze występuje reakcja podłoża R. Skoro kubek działa siłą Q na stół to stół działa taką samą siłą R. Dzięki temu kubek znajduje się na blacie a nie zapada się pod niego ![]() |
![]() |
![]() |
19 Nov 2010, o 15:12 |
adammmos ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@up naniosłem małe poprawki i wg mnie powinno być OK
![]() ![]() Ofkorz długość wektora siły Q jest równa długości wektora Fs (siły sprężystości przeze mnie oznaczonej jbc.) |
Last edited by adammmos on 19 Nov 2010, o 15:13, edited 1 time in total. |
![]() |
![]() |
20 Nov 2010, o 02:48 |
1st ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przy odpowiednio dużych prędkościach nie możemy zapominać o współczynniku Cx kubka, więc należy wprowadzić wektor oporu powietrza o kierunku zgodnym z F lecz o przeciwnym zwrocie
![]() |
![]() |
![]() |
20 Nov 2010, o 17:29 |
adammmos ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@up no bez jaj, przy takim podejściu to też powinniśmy wziąć pod uwagę długość geograficzną, to, czy akurat mucha lecąca powyżej nie zmąciła powietrza i miliard pięćset innych pierdół
![]() |
![]() |
![]() |
21 Nov 2010, o 00:38 |
1st ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@adammmos całkowicie się z tobą zgadzam...
|
![]() |
![]() |
21 Nov 2010, o 17:06 |
adrian219 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dzięki chłopaki, trochę mnie źle zrozumieliście, bo ja zdjęcie mam już zrobione i bez żadnych rysunków musiało się obejść na obrazku. Ogólnie dzięki na wypowiedzi, ale sąsiadka (nauczycielka fizyki) wróciła jednak wcześniej i mi napisała o przechylonym obrazie.
![]() Reputki stawiam wszystkim co się udzielili. ![]() Pozdrawiam adrian219 |
Top |
![]() |
Write comments | Post new topic |
Page 1 of 1 [ 7 posts ] Previous topic | Next topic |
|
Users browsing this forum: No registered users and 3 guests |
Board index » Hyde Park » Lifestyle » Szkoła |
© 2009-2023 Forum NokiaHacking.pl • Full version of site (Hi-Fi)